Ammitzbøll og unge radikale: Stem blankt!

TRONFØLGELOV: Når danskerne d. 7. juni går til valgurnerne, skal der udover EP-valget stemmes om tronfølgeloven. Her anbefaler Simon Emil Ammitzbøl (BC) og en gruppe unge radikale at stemme blankt.
Stem blankt til tronfølgeloven! Sådan lyder meldingen nu fra Simon Emil Ammitzbøll.
Stem blankt til tronfølgeloven! Sådan lyder meldingen nu fra Simon Emil Ammitzbøll.

Det er ifølge Borgerligt Centrums formand, Simon Emil Ammitzbøll, en farlig retspolitisk kurs at lade danskerne stemme om en lille ændring af grundloven, som tronfølgeloven er. Derfor anbefaler han og partiet borgerne at stemme blankt til tronfølgeloven d. 7. juni.

"Det, at vi stemmer om sådan en lille del af grundloven, det er at gøre op med dansk forfatningstradition. Det er en meget risikabel vej, man lægger op til, at man i fremtiden kan have folkeafstemninger om den eller den anden småting, bare fordi det lige passer den siddende regering," siger Simon Emil Ammitzbøll til Altinget.dk.

Det er dog ikke fordi, partiet er imod ændringens indhold.

"Vi stemmer ikke nej - vi er ikke imod ligestilling. Men vi synes, at det er problematisk, at man ulejliger vælgerne på den her måde, og dermed bryder med den danske forfatningstradition," siger han.

Fakta

Efter den nuværende tronfølgelov har drenge og piger ikke lige adgang i retten til at arve den danske trone. Hvis en dansk regent for eksempel har to børn, og den ældste er en pige og den yngste en dreng, så arver drengen tronen, selvom han er yngst.

Ved folkeafstemningen kan du stemme ja eller nej til, om tronfølgeloven skal ændres, så arveretten til tronen går til den førstefødte uanset køn.

Du skal stemme "nej", hvis du mener, at drenge fortsat skal have fortrin frem for piger i retten til at arve tronen.

Du skal stemme "ja", hvis du støtter ligestilling mellem mænd og kvinder i adgangen til at arve tronen.


Kilde: Statsministeriet

I ville altså have flere grundlovsændringer med i pakken?

"Det synes vi, man burde gøre. Når man ser på, at vi i de seneste par år har set os selv som ytringsfrihedens fremmeste fortalere - i hvert fald i egen selvforståelse - så er det jo lidt pudsigt, at vi har en forfatning, der i virkeligheden ikke giver nogen særlig god beskyttelse af ytringsfriheden. Det kunne være mere relevant at kigge på, da tronfølgeloven vel næppe får en betydning i din eller min levealder."

Hvorfor kommer I med denne udmelding nu?

"
Jeg er i de sidste par dage blevet spurgt rigtig mange gange, hvad jeg vil stemme til tronfølgeloven. Der har jeg været ærlig og svaret: Jeg stemmer blankt. Det er jo ikke os, der har ulejliget borgerne med denne afstemning, det er regeringen. Men alligevel skylder vi vores vælgere at fortælle, hvad vi vil stemme, selvom vi er et lille parti."

Unge radikale lancerer kampagne
Heller ikke hos de unge radikale medlemmer af Det Nye Kuld opfordrer man befolkningen til at stemme ja. Med kampagnen "Vi stemmer blankt", forsøger de at skabe debat om selve kongehusets eksistensberettigelse.

"Vi synes, det er grotesk, at denne her afstemning bliver solgt som et ligestillingsspørgsmål, når kongehuset jo per definition er et brud med lighedsprincippet. I modsætning til almindelige statsborgere kan kongefamilien ikke retsforfølges eller straffes, de betaler ikke skat, og deres eneste kvalifikation er at være født ud af den rigtige familie," siger Zenia Stampe, næstformand for Radikale Venstre og medstifter af Det Nye Kuld.

Ændringen hænger i en tynd tråd
Afstemningen skal foregå den 7. juni - samme dag som Europa-Parlamentsvalget. Ifølge valgforsker og professor Søren Risbjerg Thomsen, der har analyseret den nyeste Gallup-måling og sammenholdt resultatet med valgdeltagelsen ved sidste parlamentsvalg, vil kun 42,2 procent af danskerne møde op og stemme ja.

Det er meget tæt på den grænse på 40 procent, der skal møde op og stemme ja til ændringen af tronfølgeloven, før den kan vedtages. Da det samtidig forventes, at stemmeprocenten til parlamentsvalget i år vil falde, hænger ændringen i en meget tynd tråd. "Det er overordentligt usikkert, om den bliver stemt igennem," siger Søren Risbjerg Thomsen til Berlingske Tidende.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

Zenia Stampe

MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)









0:000:00