DF: Nej til kong Henrik

KONGEHUSET: Søren Espersen (DF) opfordrer prins Henrik til at holde op med at drømme om at blive kaldt for konge. For kongehusets egen skyld.
Christian Juhl Mølgaard

Vi er nødt til at sige til prins Henrik: Stop den her snak, vi vil ikke være med til det.

Søren Espersen (DF)
Folketingets 2. næstformand

Dansk Folkepartis opfordring om at stikke piben ind kommer efter, at flere partier i Folketinget har åbnet døren for den ligestilling, som prins Henrik mere eller mindre direkte har plæderet for ved flere lejligheder. Det skriver politiken.dk.

Prins Henrik, der netop er fyldt 75 år, udtrykte senest tirsdag sin utilfredshed med kun at være 'prins' i forbindelse med den netop overståede folkeafstemning om ligestilling af kønnene i forhold til at arve tronen.

"Jeg håber, at mænd vil blive lige så ligestillede som piger," sagde prins Henrik og bragte dermed en debat op, som han selv satte i gang i 2002, hvor han blandt andet gjorde opmærksom på, at ingen kunne finde på at titulere hans svigermor som prinsesse Ingrid.

DF: Stop den snak!
"Jeg vil opfordre prins Henrik til ikke mere at rejse det her spørgsmål. Kongehuset har fundet sin rette facon," siger Søren Espersen (DF) til Politiken og advarer:

"Hvis vi begynder at pille ved alle mulige ting, også i forhold til etikette, så er kongehuset på vej væk fra Danmark, og det vil vi ikke acceptere. Så vi er nødt til at sige til prins Henrik: Stop den her snak, vi vil ikke være med til det."

Søren Espersen skærper dermed holdningen til spørgsmålet, efter han tidligere har udtalt til Berlingske Tidende, at han vil "love at se på en henvendelse med åbent sind".

Politisk uenighed
Konservative, Socialdemokraterne og Radikale vil entydigt se positivt på det, hvis kongehuset formulerer et ønske om, at prinsen skal kaldes konge, mens Venstre er lodret imod forslaget.

"Det her drejer sig ikke om ligestilling. Det drejer sig om, at man ikke kan gifte sig til at blive konge. Jeg ved godt, at det er anderledes med dronninge-titlen, men det er en historisk tradition, og jeg er sikker på, at prins Henrik også har forståelse for de historiske forhold, der gælder kongehuset," siger Venstres politiske ordfører Peter Christensen til Berlingske Tidende.

Grundloven skal ikke ændres
Hvis der i sidste ende hersker stemning for at ændre prins Henriks officielle titel, kræver det i modsætning til tronfølgeloven ikke en folkeafstemning, da der ikke står noget i Grundloven om, hvad man skal kalde statsoverhovedets ægtefælle.

"Ligesom i Holland og England har der i Danmark været tradition for, at man kalder dronningens ægtefælle prinsgemal, men det er ikke noget, Grundloven dikterer," siger professor i forvaltningsret, Claus Haagen Jensen fra Aalborg Universitet til berlingske.dk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Espersen

MF (DD), formand for Kirkeudvalget, kulturordfører
journalist (DJH 1980)

Peter Christensen

Direktør, Aktive Ejere, formand for Danske Spil, fhv. forsvars- og skatteminister & MF (V)
elektriker (1997), MBA (2018)

Claus Haagen Jensen

Fhv. professor, Juridisk Institut, Aalborg Universitet
cand.jur. (Københavns Uni. 1963)

0:000:00