Halvdelen af danskerne vil øremærke barsel til fædre

LIGESTILLING: Halvdelen af både mænd og kvinder mener, det er en god idé at øremærke barsel til fædre. Regeringen må op i gear, mener S. V afviser kritikken.
Halvdelen af danske mænd mener, det er en god idé at øremærke barsel til fædre, viser en meningsmåling fra A&B.
Halvdelen af danske mænd mener, det er en god idé at øremærke barsel til fædre, viser en meningsmåling fra A&B.Foto: Colourbox
Marie Dissing Sandahl

Lidt over halvdelen af både mænd og kvinder mener, at fædre skal øremærkes 14 ugers barsel. Det viser en meningsmåling foretaget af analyseinstituttet A&B for Altinget.dk. 53,1 procent af alle adspurgte er positivt stemte for øremærkningen, mens 30,3 procent mener, det er en dårlig idé.

Det vækker begejstring på Christiansborg. Socialdemokraternes ligestillingsordfører, Julie Rademacher, kalder resultatet for "fantastisk".

"Det viser, at det er vejen frem at øremærke barsel til faderen, ligesom de for eksempel i Island har delt barselen. Og det bekræfter os i, at vores forslag om at øremærke 12 uger til mænd er fornuftigt. På den måde legitimerer vi formelt, at faren tager barsel, for der er stadig behov for en ændring af normerne på arbejdspladserne," siger hun og fortsætter:

"Jeg har lige hørt om en far i Kolding, der blev fyret, fordi han tog barsel, og det vil jeg kalde ministeren i samråd om - for det kan ikke passe. Men arbejdsmarkedet er ikke gearet til det, som det ser ud nu, og jeg synes, regeringen burde gå forrest og komme op i gear og være med til at skabe et fleksibelt og afbalanceret arbejdsmarked."

Der er jo ikke den lille centimeter af danskernes liv, som Socialdemokraterne ikke vil detailregulere. Jeg har den holdning, at mennesker godt kan tage vare på sig selv og er kompetente og reflekterede nok til at træffe selvstændige beslutninger i livet - også når det handler om familieliv og barsel.

Ellen Trane Nørby (V)
Ligestillingsordfører

V er gammeldags - nej, S er gammeldags
Det er ikke kun mødrene, der synes, det er en god ide med øremærket barsel til fædre. 51,1 procent af de adspurgte mænd synes idéen er god sammenlignet med 54,5 procent af de adspurgte kvinder. Og det er et godt tegn, mener Julie Rademacher.

"Jeg vil nødig lyde som en sur ligestillingsordfører, og derfor er jeg er stolt af, at mange danske mænd er enige i, at barsel skal være for både mor og far på trods af, at arbejdsmarkedet ikke opfordrer til det. Systemet er indrettet, så det er frivilligt, hvem der tager barselen, og det viser sig, at det oftest kun er mødrene, der tager den. Derfor skal vi fokusere fremadrettet og bidrage til ligestillingen både i familierne og på arbejdsmarkedet," siger hun og tilføjer, at Venstres politik på området er "gammeldags".

Det er Venstres ligestillingsorfører, Ellen Trane Nørby, ikke enig i. Hun mener derimod, at det er Socialdemokraterne, der er gammeldags og formynderiske.

"Der er jo ikke den lille centimeter af danskernes liv, som Socialdemokraterne ikke vil detailregulere. Jeg har den holdning, at mennesker godt kan tage vare på sig selv og er kompetente og reflekterede nok til at træffe selvstændige beslutninger i livet - også når det handler om familieliv og barsel," siger hun.

Øremærkning ikke i barnets tarv
Derfor er Ellen Trane Nørby heller ikke fortaler for øremærkning af barsel, som hun mener er op til den enkelte familie at planlægge. Desuden har øremærkningen konsekvenser, som hun ikke mener, de adspurgte i undersøgelsen er klar over.

"De adspurgte har sikkert ikke fået at vide, at man ved øremærkning tager barselstid fra moderen. Og de har sikkert heller ikke fået at vide, at konsekvensen af en øremærkning er, at barselen bortfalder, hvis faderen ikke tager den. Lovgivningen om barsel er til for at sikre barnets tarv, og med en øremærkning vil barnet risikere få mindre barselstid, og det er ikke i barnets tarv," siger hun og understreger, at hun gerne så, at flere fædre tog barsel.

Barselen er i dag sammensat, så en periode er øremærket moderen, men det er ikke et dansk anliggende, pointerer Ellen Trane Nørby.

"Det er ikke et spørgsmål om dansk politik, men en EU-lovgivning, som Danmark retter sig efter. Der er jo også to uger, der er øremærket manden, og den kan naturligvis også frafalde, hvis manden ikke bruger den, men grundlæggende mener vi, at den enkelte familie er fuldt ud i stand til at administrere og varetage. Og vi kan se, at flere og flere mænd tager barsel," lyder det.

Dokumentation

Spørgsmål:
I dag er 14 dage af barslen øremærket til faderen. Det er valgfrit at afholde barslen, men moderen kan ikke overtage den. Det er blevet foreslået i EU at hæve faderens øremærkede barsel til 14 uger. Synes du, det er en god eller dårlig idé? 

 Total
En god idé med 14 ugers øremærket barsel til faderen53,1
En dårlig idé med 14 ugers øremærket barsel til faderen30,3
Ved ikke16,6

 

 




 
 DFKVSRSFEL
En god idé50,5 50,0 41,9 56,6 72,7 61,580,0
En dårlig idé 33,335,3 40,925,418,2 17,710,0
Ved ikke 16,214,7 17,217,9 9,1 20,8 10.0


Antallet af besvarelser: 1246

Undersøgelsen er foretaget af A&B Analyse for Altinget.dk i perioden 28/5 til 2/6 2009.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Julie Rademacher

Ejer af Pilu Consult, konsulent og rådgiver, fhv. MF (S)
ba.scient.adm. (Ilisimatusarfik)

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

0:000:00