Martin Dahl: Organisator snarere end politiker

PORTRÆT: Den nye konservative generalsekretær Martin Dahl er en ørn til at organisere, men kender ikke meget til det politiske spil.
Den nye konservative generalsekretær Martin Dahl er gammel studiekammerat med Lene Espersen og har ført valgkampe for Mads Lebech på Frederiksberg.
Den nye konservative generalsekretær Martin Dahl er gammel studiekammerat med Lene Espersen og har ført valgkampe for Mads Lebech på Frederiksberg. Foto: Mia Tang/avisen Kommunen
Erik Holstein

"Meget jysk i det".

Sådan lyder den umiddelbare reaktion fra vidt forskellige kilder, når den nye konservative generalsekretær Martin Dahl skal beskrives. Den 42-årige esbjergenser har en lidt underspillet stil, og han ventes at hellige sig det rent organisatoriske frem for det politiske spil.

Martin Dahl tiltræder på posten 1. november, efter Morten Bangsgaard, og selv om hans nye titel leder tankerne hen på enevældige sovjetiske ledere, er den konservative generalsekretær på papiret mest en organisatorisk figur. Det er ham, der skal holde sammen på partiforeningerne og ruste organisationen til valgkampene.

Studiekammerat med Espersen
Martin Dahl var et ukendt navn i den brede offentlighed og blandt de fleste politiske journalister, da hans udnævnelse blev offentliggjort for fjorten dage siden.  Men organisationens nye primus motor er godt kendt i den konservative inderkreds. Ikke alene har han siddet i både hovedbestyrelse og forretningsudvalg. Han har også kendt partiets leder Lene Espersen personligt i mange år.

Martin har en stærk strategisk indsigt og en stor flid. Det er en kombination, der plejer at give resultater.

Mads Lebech
Tidligere borgmester på Frederiksberg

Dahl og Espersen mødtes i studietiden i Århus, hvor de begge læste til cand.oceon. Lene Espersen var også med til Martin Dahls bryllup tilbage i 90'erne.  Det vil være en overdrivelse at beskrive de to som nære venner, men som et mangeårigt element i Espersens netværk er Martin Dahl en mand, den konservative leder føler sig helt tryg ved.

En nøglepost
Den siddende generalsekretær Morten Bangsgaard kunne have fortsat på posten, hvis han ville, men der er tradition for, at stærke konservative ledere har deres "egen" generalsekretær.

Bangsgaard var meget nært knyttet til Bendt Bendtsen - og Brian Mikkelsen - som han havde været medlemssekretær for. Og i midten af 90'erne var den evigt cigarrygende generalsekretær Peter Sterup en vigtig brik for den daværende konservative leder Hans Engell.

Generalsekretærposten er stadig en nøglepost hos Konservative, understreger Hans Engell, der i dag er politisk kommentator ved Ekstra Bladet:

"Den post vil i de kommende år være lige så vigtig som flere af ministerposterne. Det skyldes, at Det Konservative Folkeparti både organisatorisk, rekrutteringsmæssigt og økonomisk er et parti, der har stærkt behov for udvikling. Med Martin Dahl har Lene Espersen fået sin egen mand til at gennemføre hele den fornyelse," siger Engell.

Valgkamp for Lebech
Martin Dahls absolutte vigtigste kvalifikation er hans erfaringer og uddannelse i organisation og ledelse. Han er i dag økonomi- og administrationschef i Centralkommunernes Administrationsselskab, der leverer fjernvarme til en stor del af hovedstadsområdet. Men vigtigere endnu: Dahl har haft succes med at føre valgkamp.

Martin Dahl var i en periode formand for partiet i højborgen på Frederiksberg, og han var såvel i 2001 og 2005 i spidsen for borgmester Mads Lebechs valgkampe. Her scorede partiet 45 procent af stemmerne og fik absolut flertal i kommunalbestyrelsen. Lebech forlod sidste år borgmesterposten, men han betegner Martin Dahl som en særdeles effektiv organisator:

"Han har en stærk strategisk indsigt og en stor flid. Det er en kombination, der plejer at give resultater. Martin var en meget vigtig sparringspartner for mig," siger Mads Lebech i dag.

For meget hygge-nygge
Det forventes, at den nye generalsekretær vil hanke op i den konservative organisation, så den i højere grad bliver et effektivt instrument i valgkampene:
"Der skal være mere kamporganisation og mindre hygge-nygge vælgerforening," som en kilde udtrykker det. 

Martin Dahl kan ikke for alvor nå at sætte sit præg på kommunalvalget i november, hvor forberedelserne allerede er i fuld gang. Hans store prøve bliver det folketingsvalg, der ligger mellem et og to år ud i fremtiden.

Ikke en ideolog
Mens den nye mand får topkarakter for sit organisatoriske talent, ses han ikke som en politisk skarpsleben type. Han har sine meninger, javel, men det er ikke i de politiske og ideologiske debatter, han har markeret sig.

"Martin har på et tidspunkt gjort op med sig selv, at han ikke var en af den, der skulle stille op for at vælges, men at han var en af dem, der kunne få hele organisationen til at fungere," som en bekendt udtrykker det.   

Flere konservative peger på, at der var et større behov for en "politisk" generalsekretær i Bendt Bendtsens tid. For de færreste lægger skjul på, at Bendtsen havde brug for en betydelig grad af politisk opdækning, mens Lene Espersen normalt er langt mere selvkørende.

Neutral i borgerkrig
Det Konservative Folkeparti har tidligere haft generalsekretærer, der mestrede den politiske intrige til perfektion, men det er ikke Martin Dahls stil. Det lykkedes stort set for ham at holde sig uden for partiets giftige borgerkrig i 90'erne, hvor han ellers kunne være blevet glemt mellem Lene Espersen og Per Stig Møller, der netop har Frederiksberg som base.  

Martin Dahl største svaghed er, at han kun i ringe grad har føling med Christiansborg-miljøet. Han har endnu ikke netværk i andre partier eller til de politiske journalister, begge dele vigtige forudsætninger for at kunne kaste et kritisk lys på sit eget partis muligheder. Det er noget, der kan rettes op på over tid, men næppe nå at blive perfekt inden næste folketingsvalg.

Martin Dahl har stadig base på Frederiksberg, hvor han bor med sin kone og to døtre på otte og tolv år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lene Espersen

Fhv. direktør, Danske Arkitektvirksomheder, bestyrelsesformand, Green Hub Denmark, bestyrelsesmedlem, M. Goldschmidt Holding, DSB, Green Building Council Denmark/rådet for bæredygtigt byggeri, Comundo, KV Fonden
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990)

Hans Engell

Politisk kommentator, fhv. minister, MF og partiformand (K)
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1970)

Bendt Bendtsen

Formand for Synergi, fhv. minister, partiformand, MF, MEP og byrådsmedlem (K), leder af Altingets maritime netværk
HH-enkeltfag i regnskab og driftsøkonomi (Tietgenskolen i Odense 1988), politibetjent (Politiskolen 1978)

0:000:00