Høegh undskylder fejlregistrering af svinevold

SAMRÅD: Fødevareministeren gav onsdag en uforbeholden undskyldning for sagsforløbet om fejlregistrering af slagmærker hos svin, der ved flere lejligheder har betydet videregivelse af fejlagtige oplysninger til Fødevareudvalget.
Foto: www.colourbox.com
Anne Burlund

Fødevarestyrelsens forkerte tal for politianmeldte slagmærker hos svin i 2009 skyldes først og fremmest menneskelige fejl og divergerende it-systemer. Det slog fødevareminister Henrik Høegh (V) fast i et samråd i Folketingets fødevareudvalg onsdag eftermiddag, hvor han samtidig gav sin uforbeholdne undskyldning for forløbet.

Samrådet var indkaldt af hele Fødevareudvalget, der ønskede ministerens redegørelse for "antallet af slagmærker på svin, herunder om sammenhængen mellem antallet af slagmærker og indførelsen af et nyt afregningssystem hos slagterierne i lyset af den undersøgelse, som ministeren har fået udarbejdet".

Fejl betød lavere tal
Ministeren oplyste under samrådet, at fejlen bestod i, at der blev optalt antallet af politianmeldelser, hvor vold mod svin indgik, hvor man i stedet skulle have optalt, hvor mange svin, der var blevet slået - altså "politianmeldte forhold".

Fejlregistreringen betød, at det foreløbigt oplyste tal blev betydeligt lavere, end det burde have været, og Henrik Høegh viderebragte derfor Fødevarestyrelsens fejlagtige tal på et tidligere samråd i juni. En validering af tallene viser derfor - modsat de tidligere oplysninger - en stigning i antallet af svin udsat for menneskelig vold, men et fald i antal politianmeldelser.

"Fødevarestyrelsens redegørelse, der blev sendt til udvalget fredag aften, peger på, at afrapporteringsfejlene skyldes en lang række faktorer, herunder den utidssvarende, men også utilstrækkelige it-understøttelse, uhensigtsmæssige procedurer og betydelige fejlmuligheder i anvendelsen af procedurer," sagde Henrik Høegh under samrådet.

Fakta

Hvad er de korrekte tal?

2008: 21 millioner slagtesvin.
Antal af politianmeldelser: 54
Antal af svin udsat for vold: mindst 266 = 0,013 promille

2009: 18 millioner slagtesvin
Antal af politianmeldelser: 35
Antal af svin udsat for vold: mindst 272 = 0,014 promille


Kilde: fødevareminister Henrik Høegh (V) - fremlagt i samrådet

Ifølge ministeren er særligt den digitale understøttelse væsentlig for at sikre et robust og validt system, og han forventer derfor, at der vil foreligge et tidssvarende system med udgangen af 2011.

Høegh "beklager dybt"
"Jeg vil gerne dybt, dybt beklage og undskylde hele dette forløb. Det er helt utilfredsstillende, at man ikke kan stole på det faktuelle grundlag, vi bliver præsenteret for, når vi skal træffe politiske beslutninger. Der er tale om sjusket databehandling og manglende sagsopfølgning og sagsstyring, og det ledelsesmæssige ansvar er nu blevet påtalt."

Jeg vil gerne dybt, dybt beklage og undskylde hele dette forløb. Det er helt utilfredsstillende, at man ikke kan stole på det faktuelle grundlag, vi bliver præsenteret for, når vi skal træffe politiske beslutninger.

Henrik Høegh (V)
Fødevareminister

Fødevareordfører Bjarne Laustsen (S) kvitterede for ministerens undskyldning:

"Det har virket, som om ministeriet havde noget at skjule i den her sag, så jeg vil gerne kvittere for ministerens uforbeholdne undskyldning."

SF's fødevareordfører Kristen Touborg afkrævede op til flere gange ministeren svar på, om alle tilfælde af slag vil blive talt med i fremtiden, og Henrik Høegh bekræftede, at "ét slag på ét svin hos én landmand vil give en politianmeldelse".

Ministeren inviterede Fødevareudvalget til en teknisk høring om Fødevarestyrelsens næsten hundrede sider lange rapport, og Bjarne Laustsen efterlyste i den sammenhæng en "Anders And-udgave," hvor ændringerne fra tidligere redegørelser fremgår.

Kritik af særlig rådgivers rolle
På et samråd i Fødevareudvalget i umiddelbar forlængelse af det første, blev det drøftet, hvorvidt ministerens særlige rådgiver havde vildledt flere ordførere i sagen om slagmærker på svin.

Rådgiveren havde i forbindelse med et planlagt indslag i TV-Avisen på DR1 i juli sendt en sms til udvalgte ordførere om, at indslaget ikke ville bragt, da "historien var forkert". Og det mente flere i Fødevareudvalget var utidig "politisering":

"Mener ministeren, at ministerens særlige rådgiver har handlet efter forskrifterne i forbindelse med sms-beskeden til trods for, at ministeren flere dage forinden havde besluttet at iværksætte en yderligere undersøgelse af sagen?" ville udvalget vide.

Henrik Høegh gjorde klart, at han mente, at der var tale om en "servicemeddelelse" fra rådgiverens side, og der dermed ikke var tale om politisering eller vildledning. Men han anerkendte, at flere ordførere var af en anden holdning, hvorfor han lovede, at ændre praksis fremover:

"For at undgå, at dette i sig selv gøres til et problem, har jeg besluttet, at kontakten mellem ministeriet og Folketingsmedlemmer fremover varetages via ministersekretariatet."

Både Kristen Touborg og Bjarne Laustsen, tager udmeldingen til efterretning, men havde også i denne sag gerne set en decideret undskyldning fra ministeren:

"Når én forseelse i denne sag medfører en generel skideballe af departementchefen, burde det samme gælde for den særlige rådgiver, der skulle have fået en påtale af ministeren. Ministeren burde give en beklagelse," siger Bjarne Laustsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Høegh

Formand, Biogas Danmark
landbruger (Næsgård Agerbrugsskole 1974)

Kristen Touborg Jensen

Spidskandidat til byråd (SF), Lemvig, fhv. MF (SF), fhv. byrådsmedlem, Lemvig Kommune
landbruger (Lægård Landbrugsskole 1965)

Bjarne Laustsen

MF (S), formand for Beskæftigelsesudvalget
maskinarbejder (Norden, FLS)

0:000:00