EU vil udnytte økonomisk potentiale i handicappede

UDSPIL: Kommissær for justits og grundlæggende rettigheder Viviane Reding har netop offentliggjort et udspil, der skal gøre det nemmere at være handicappet i EU. Samtidig skal udspillet åbne for et uudnyttet økonomisk potentiale. Det ser dog sort ud for realiseringen af projektet, vurderer repræsentant for 320.000 danske handicappede.
Kristoffer Hecquet

"Mit mål er et Europa, der er barrierefrit for personer med handicap i 2020," udtaler kommissær Viviane Reding, der sidder på rettighedsområdet i EU. Hun har netop lanceret en strategi, der både skal gøre det lettere for handicappede at rejse i Europa og begå sig i samfundet. Men samtidig kan en sådan strategi også skabe grundlag for ny økonomisk vækst.

Kommissionen anslår, at hver sjette borger i EU lider af handicap, hvilket betyder, at omkring 80 millioner mennesker i Unionen kræver særlige hensyn. Ved at opfordre virksomheder til at støtte handicappede i samfundet, for eksempel på internettet, vil der kunne åbnes for et helt nyt marked.

Dette er ifølge Kommissionen blevet bevist af en britisk supermarkedskæde, der forøgede sin årlige omsætning med over 100 mio. kr. ved at investere i nethandel for handicappede. Ligeledes vurderer den tyske turistindustri, at man ved at satse på handicappede vil kunne skabe indtjening imellem 4,5 og 14 mia. kr. Ifølge Kommissionen har den europæiske industri inden for service og hjælpemidler til handicappede allerede en omsætning på over 200 mia. kr. årligt.

"For at kunne deltage fuldt ud i vores samfund og vores økonomi, skal mennesker med handicap have lettere adgang til offentlige bygninger, offentlig transport og til digitale tjenester," siger Viviane Reding.

Snart begynder en kæmpe industri for handicapvenlige køretøjer i USA, som ellers kunne have skabt arbejdspladser i Europa.

Stig Langvad
Formand for Danske Handicaporganisationer

"En meget effektiv mulighed for at nå dette er at udvikle standarder for tilgængelige varer og tjenester på europæisk plan, og opfordre til at offentlige investeringer fremmer tilgængelighed i offentlige bygninger. Lignende foranstaltninger er både en samfundsmæssig og økonomisk succes i USA," siger hun.

Godt udspil blokeres af nationale regeringer
Stig Langvad er landsformand for Danske Handicaporganisationer - en interessepolitisk paraplyorganisation med over 300.000 medlemmer. Han er generelt positiv over for Redings udspil, men er bange for, at strategien vil komme i modvind.

"Viviane Reding er jo egentlig vores veninde," siger Stig Langvad i telefonen fra Bruxelles. "Alt er positivt, hvor der sættes fokus på de handicappede. Men man kunne ønske sig en stærkere treenighed i EU, hvad angår denne slags udspil."

Langvad forklarer, at det ikke er Kommissionen eller Europa-Parlamentet, men de nationale regeringer, han betragter som fjenden i denne sammenhæng.

"Regeringerne er ekstremt bagstræberiske, hvad angår hensyntagen til handikappede. Det er klart på ministerrådsniveau, at initiativerne bliver blokeret. Redings forslag skal nok komme på en hård prøve. Hvad vil Bertel Haarder for eksempel sige til det her?" spørger han med reference til Redings udspil.

Danmark er værst
Langvad fortæller, at Danmark er et af de lande i EU, der er langsomst til at implementere initiativer til gavn for handicappede. Det gælder for eksempel offentlig transport og blind- og tegnskrift i forbindelse med afholdelse af valg. Og hvad værre er: Ingen har endnu set det økonomiske potentiale i at hjælpe de handicappede.

"Jeg har netop talt med en repræsentant for den amerikanske transportindustri. Han fortalte, at man i USA er begyndt at producere lavbundede eldrevne busser efter inspiration fra Europa. Problemet er, at der mangler økonomisk sans for at udvikle disse ting i EU. Snart begynder en kæmpe industri for handicapvenlige køretøjer i USA, som ellers kunne have skabt arbejdspladser i Europa," fortæller han opgivende.

Det er således generelt de nationale regeringer, der forhaler initiativer, der gavner handicappede, og Stig Langvad forventer, at det går med Redings udspil, som de fleste andre lignende forslag. Det er regeringernes bagstræberiskhed, der er de handicappedes største fjende, og den kan de proppe op et vis sted," afslutter Langvad.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stig Langvad

Projektkoordinator, Dansk Handicap Forbund
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1984)

Viviane Reding

MEP (Parti chrétien social luxembourgeois), Luxembourg, fhv. vicepræsident, EU-Kommissionen
ph.d. (Sorbonne Uni. 1977)

0:000:00