Kommissær: Danmark behøver EU

KOMMISSÆRBESØG I: Som kommissær for institutionelle anliggender i EU har slovakiske Maroš Šefčovič en stor udfordring i at opbygge tilliden og kontakten imellem de europæiske institutioner og Europas befolkning. Altinget | EU mødte ham, da han besøgte Danmark forleden.
Kristoffer Hecquet
Maroš Šefčovič arbejder med at få institutionerne i EU til at arbejde godt sammen, samt med at få de nye elementer i Lissabon-traktaten om borgerinddragelse og nationale parlamenters deltagelse i lovgivningsprocessen i EU til at fungere.

Men for almindelige borgere kan det være svært at tro på, at EU kan blive et deltagerdemokrati, hvor borgerne involverer sig i det europæiske samfund, når man rejser i Europa og oplever generel ligegyldighed over for EU. Denne bekymring deler Maroš Šefčovič.

Europadebat mangler
"Almindelige mennesker på gaden bekymrer sig mest om deres dagligliv og hverdagsproblemer og føler måske, at EU er noget, der er meget langt væk og kompliceret - og det forstår jeg på den ene side fint, men på den anden side er det ikke en god ting, og det er noget, vi alle skal arbejde med. Derfor rejser jeg rundt imellem de nationale parlamenter, da jeg gerne vil have dem involveret, og befolkningerne involveret," udtaler han til Altninget | EU.

"Det, jeg synes, der mangler - især når det gælder nationale og også europaparlamentsvalg - er debat om Europa," siger han.

"Jeg ved, at man i Danmark bekymrer sig meget om CO2-udslip og grønne initiativer, men selvom Danmark bliver verdensmestre i grøn politik, vil det så hjælpe Danmark? Selvfølgelig ikke. Det er ikke nok. Danmark er for lille til at gøre noget ved det," forklarer Maroš Šefčovič med en alvorlig mine.

"Vil vi kunne sætte en dagsorden for grøn politik i fællesskab i EU? Måske. Der er i alt fald en bedre chance."

Fakta

Maroš Šefčovič er slovakisk EU-kommissær for EU's institutionelle anliggender.
Han er født i 1966, er ph.d. i jura og har studeret i Bratislava, Paris, Israel og på Stanford University i USA.
Inden han blev kommissær gjorde han karriere i den slovakiske udenrigstjeneste, og har blandt andet været ambassadør i Israel og i EU.


Kilde: ec.europa.eu

Han er dog ikke helt enig i befolkningernes ligegyldighed over for EU. Han understreger, at et flertal af danskerne mener, at EU er en god ting, og desuden har et flertal af europæerne større tiltro til de europæiske institutioner, end de har til deres egne nationale.

Frustration over fordomme
Samtidig er han frustreret over, hvordan mange har fordomme over for EU-institutionerne i Bruxelles. "Det er ofte, det fremstilles som om, at nogle bureaukrater i Bruxelles opfinder idéer, og pludselig - til stor overraskelse - bliver det gældende for alle. Sådan fungerer det ikke, men sådan liver det ofte fremstillet. Det er meget ofte at man læser i avisen at 'Bruxelles har besluttet', 'Bruxelles tvinger os til at gøre dit', 'Bruxelles har nægtet os dat', og så spørger jeg: 'Hvem er Bruxelles?'," siger han med løftede øjenbryn.

Jeg ved, at man i Danmark bekymrer sig meget om CO2-udslip og grønne initiativer, men selvom Danmark bliver verdensmestre i grøn politik, vil det så hjælpe Danmark? Selvfølgelig ikke.

Maroš Šefčovič
Kommissær for institutionelle anliggender

Han forklarer, at Kommissionen består af embedsfolk fra hele Europa, udvalgt efter en fordelingsnøgle på alle medlemslandene, og at alle medlemslandene er repræsenteret i Rådet og i Europa-Parlamentet.

"Derfor bør vi som europæiske borgere give repræsentanterne tilstrækkelig tillid til at kunne sige: Dette er vores beslutning. Det blev fastlagt i Bruxelles, men det er vores egen beslutning. Men det er desværre ikke tilfældet," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00