KL: Man godkender jo heller ikke folkeskoler

GODKENDELSER: Der er bred politisk opbakning til at sikre, at en ny godkendelsesordning også skal gælde offentlige alkoholbehandlingscentre. KL kalder det ulogisk.
Foto: colourbox.com
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Sundhedsstyrelsen skal have gang i det helt store viskelæder og den store bøtte med rettelak, når den skal udforme de endelige retningslinjer til, hvordan kommunerne skal godkende alkoholbehandlingssteder.

Lægeforeningen og sundhedspolitikere fra både SF, V og DF er stærkt kritiske overfor, at retningslinjerne kun lægger op til, at kommunerne skal stille de stærkt efterspurgte krav til private behandlingscentre, da de udgør under halvdelen af kapaciteten på området. Det gav ordførerne fra DF og SF i går udtryk for i en artikel i Altinget.

KL: Godt med regler
I KL bifalder man også, at der er nu er retningslinjer på vej for, hvordan kommunerne skal godkende behandlingsstederne. Men modsat Lægeforeningen og flere af satspuljepartierne mener man i KL, at det er helt logisk, at de kommunale behandlingssteder ikke er omfattet de nye regler sådan, som det lægges op til i Sundhedsstyrelsens udkast.

"Det vil være meget mærkeligt, hvis kommunerne skal have en godkendelsesordning til egne behandlingssteder. Vi har jo heller ikke en godkendelsesordning af kommunale folkeskoler. Kommunerne har jo direkte ledelsesansvar hos deres egne institutioner, så hvis der er noget, der skal ændres, så kan de bare gøre det," siger Peter Kjærsgaard Pedersen.

Det vil være meget mærkeligt, hvis kommunerne skal have en godkendelsesordning til egne behandlingssteder.

Peter Kjærsgaard Pedersen
Kontorchef, KL

V: Samme krav
Venstres ordfører på området, Sofie Løhde, deler de andre partiers ordføreres holdning.

"Helt grundlæggende skal man altid stille samme krav til offentlige og private aktører," siger Sophie Løhde. Men især når man taler behandlingssteder på alkoholområdet, er der behov for regler, der også gælder offentlige, slår hun fast.

"På alkoholområdet har vi i en årrække haft store problemer med at sikre kvalitet i behandlingen på både offentlige og private behandlingssteder. Det har også haltet i kommunalt regi her. Derfor har kommunerne også en interesse i, at man på både private og kommunale behandlingssteder får en sikkerhed for, at man benytter sig af fagligt funderede behandlinger, og at personalet har den rette uddannelse," siger Sophie Løhde.

Hun er blevet opmærksom på den manglende kvalitet i den offentlige og private alkoholbehandling fra medierne, men også i forbindelse med sit hverv som politiker i Frederiksborg Amtsråd, der før kommunalreformen havde ansvaret for alkoholbehandling.

Flere uenigheder
At Sundhedsstyrelsen efter høringsperioden skal have fat i det store viskelæder skyldes, at dette ikke er den eneste uenighed om retningslinjerne.

Venstres Sophie Løhde er ikke enig med SF og Lægeforeningen i, at retningslinjerne skal være bindende i stedet for blot vejledende, som de er i udkastet, der er sendt i høring.

"Retningslinjerne skal ikke være obligatoriske. Nu har kommunerne med kommunalreformen lige fået opgaven, så er det mærkeligt, at man starter med at være mistroisk. Jeg synes først, at kommuner skal have lov at vise, om de kan løse opgaven," siger Sophie Løhde.  

Det har ikke været muligt at få en kommentar til kritikpunkterne fra Sundhedsstyrelsen, fordi høringsfasen endnu er i gang.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00