Flere lejere sættes på gaden

UDSÆTTELSER: Trods politiske tiltag vokser antallet af lejere, der bliver smidt på gaden, fordi de ikke kan betale deres husleje. V afviser foreløbigt nye tiltag, mens SF vil afskaffe kontanthjælpsloftet og have mere gældsrådgivning.
Flere lejere bliver sat på gaden med tvang af fogeden.
Flere lejere bliver sat på gaden med tvang af fogeden. Foto: Colourbox.com
Jørgen Skadhede

Vi bliver desværre bekræftet i, at det, som regeringen henholder sig til, ikke er nok. Det er fuldstændigt urealistisk, at nye procedurer i kommunerne skal kunne løse problemerne.

Nanna Westerby (SF)
Boligordfører
Fakta
Flere tvangsudsættelser

2009: 3.912
2008: 3.762
2007: 3.377
2006: 2.849
2005: 2.841
2004: 2.614
2003: 2.334
2002: 1.823


Kilde: Domstolsstyrelsen

Siden 2002 er er antallet af lejere, der bliver sat på gaden af fogeden, fordi de ikke kan betale deres husleje, mere end fordoblet.

Og trods nye politiske tiltag vokser antallet af effektive udsættelser stadig. Nye tal fra Domstolsstyrelsen viser, at der var 3.912 tvangsudsættelser i 2009, hvilket er 150 flere end året før.

Den bratte stigningskurve er dog aftaget noget i forhold til de seneste år, hvor antallet af tvangsudsættelser er steget med 400-500 sager om året.

Nye tiltag
Regeringen kom i sommer med en række tiltag, så lejere i økonomisk uføre siden den 1. juli 2009 har fået 14 dage i stedet for 3 dages frist til at betale deres huslejerestancer.

Desuden har kommunerne fået mulighed for at låne udsatte lejere penge til depositum i en billigere lejlighed og yde støtte til flyttehjælp, hvis de ikke kan betale huslejen i deres nuværende bolig.

Men det er langtfra nok, når tvangsudsættelserne bare fortsætter med at stige, mener SF.

"Vi bliver desværre bekræftet i, at det, som regeringen henholder sig til, ikke er nok. Det er fuldstændigt urealistisk, at nye procedurer i kommunerne skal kunne løse problemerne. Det må vi kunne blive enige om," siger boligordfører Nanna Westerby (SF).

Hun erkender, at den økonomiske krise også spiller ind i den seneste udvikling.

"Men dermed er der jo bare endnu mere grund til at gøre noget ved det her," siger Nanna Westerby.

Hun mener, at regeringen bør indføre en fattigdomsgrænse, som er baseret på økonomi, og overveje at afskaffe kontanthjælpsloftet, starthjælpen og 450 timers-reglen, samt tilbyde mere gældsrådgivning.

V: Problemet er ikke lave ydelser
Hos Venstre afviser man hovedparten af SF's løsningsforslag med henvisning til, at lave ydelser ikke er hovedproblemet.

En SFI rapport fra 2008 viste, at 40 procent af de tvangsudsatte lejere var i arbejde, mens 30 procent var kontanthjælpsmodtagere. Samtidig tilkendegav tre ud af fire lejere, at de ikke kunne administrere deres økonomi, og at det var medvirkende til, at de blev sat ud.

"Rapporten pegede netop på, at en udsættelse typisk sker, fordi lejerens økonomi er løbet løbsk. Det her handler om, at SF vil have fremmet deres agenda om at få fjernet kontanthjælpsloftet. Det er fint at have den holdning, men det vil ikke hjælpe i denne situation," siger Venstres boligordfører Louise Schack Elholm.

Hun mener, at det endnu er for tidligt at konkludere, at tiltagene fra 2009 ikke har virket.

"Men hvis antallet af udsættelser fortsætter med at stige, så må vi se på, hvad vi kan gøre, når de nuværende tiltag skal evalueres i 2011. For vi har selvfølgelig en interesse i, at folk kan blive boende i deres eget hjem," siger Louise Schack Elholm.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Louise Schack Elholm

MF (V), fhv. kirkeminister, minister for landdistrikter og for nordisk samarbejde
cand.polit. (Københavns Uni. 2006)

Nanna Westerby Jensen

Plandirektør, Økonomiforvaltningen, Københavns Kommune
ba.soc. (Roskilde Uni. 2008), cand.soc. (Roskilde Uni. 2015)









0:000:00