Debat

Vi kan spare os til succes

DEBAT: Lad Center for Energibesparelser blive et krydsfelt, hvor viden, initiativer og gode ideer kan flyde frit på tværs af kommuner, industri og private husholdninger, skriver Lars Bytoft, formand for Ingeniørforeningen.
Formand for Ingeniørforeningen Lars Bytoft.
Formand for Ingeniørforeningen Lars Bytoft.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Lars Bytoft,
Formand, Ingeniørforeningen, IDA

Regeringen har som mål, at Danmark i 2020 skal være blandt de tre mest energieffektive lande i OECD. For at styrke indsatsen for energibesparelser i Danmark har man oprettet Center for Energibesparelser. Centeret har nu været en realitet i snart to måneder, og jeg vil benytte denne lejlighed til at sige: Velkommen!

Velkommen i klimakampen, hvor energibesparelser jo er en arena, der er helt central, hvis vi skal rykke på klimaområdet. Jeg er glad for at se, at det gode arbejde fra Elsparefonden bliver videreført, og jeg ser frem til spændende kampagner fra centeret i det kommende år!

Udvidet fokus
Elsparefonden har haft fokus på el-besparelser i husholdninger og det offentlige. Nu skal indsatsen bredes ud til også at omfatte blandt andet varmebesparelser i bygninger og energibesparelser i erhvervslivet.

Ingeniørforeningen beskriver i Klimaplan 2050, hvor der skal tages fat inden for bygninger og energibesparelser i erhvervslivet. Så hvis der skulle mangle ideer til arbejdsopgaver, har vi da lige et par forslag ...

Lad Center for Energibesparelser blive et virkeligt center, hvor erfaringer kan bruges på tværs.

Lars Bytoft
Formand for Ingeniørforeningen

For det første: Det er rigtig fint at snakke om besparelsespotentialer i forbindelse med belysning og IT-udstyr i virksomhederne. Så fortsæt bare ad den bane. Men der er rigtig meget mere man kan tage fat i. De største potentialer i virksomhederne ligger inden for processerne, altså områder som fx pumpning, ventilation og trykluft. På den korte bane - det vil sige med tilbagebetalingstider på 2 år - kan der spares 20 procent af energiforbruget til disse processer!

For det andet: 40 procent af det samlede danske energiforbrug ligger i bygninger, så det er rigtig glædeligt, at centeret vil sætte på fokus på området. I Danmark er vi allerede langt, når det handler om krav til nye bygninger - og den skarphed skal vi fastholde. Men det største besparelsespotentiale ligger nu en gang i det bestående byggeri. Her har indsatsen længe haft karakter af spredt fægtning. Tænk, hvis det nye center kunne være spydspids for en langsigtet og koordineret indsats inden for bygninger.

For det tredje: Lad Center for energibesparelser blive et virkeligt center, hvor erfaringer kan bruges på tværs. Så fx kommunernes erfaringer med ESCO (energy service companies) kan inspirere industrien og de private husholdninger. Og hvor viden om procesoptimering i én gren af industrien kan bruges i andre grene af industrien.

Et krydsfelt for viden og gode ideer
Så - velkommen på banen - udfordringerne er store, men mulighederne er også mange. Jeg håber, Center for Energibesparelser bliver et krydsfelt, hvor viden, initiativer og gode ideer kommer til at flyde frit. Og et sted, hvor også virksomhederne kan finde opskriften på, hvordan man kan spare sig til succes.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Bytoft

Formand, Ingeniørernes Pensionskasse (ISP), direktør, Bytoft Consulting, direktør, CAV Invest
Executive MBA (Imperial College, London 2009), diplomingeniør (DTU 1998)

0:000:00