Tina Nedergaard vil dyrke de dygtigste elever

TALENT: Undervisningsminister Tina Nedergaard (V) vil oprette en særlig arbejdsgruppe, der skal kigge på, hvordan de dygtigste elever bliver styrket. Det vil trække fællesskabet op, siger hun.
Anders Heissel

For at gøre alle elever bedre i den danske folkeskole skal der sættes ekstra fokus på de dygtigste elever. For ved at dyrke de bedste elever, vil de andre elever blive trukket med op, siger undervisningsminister Tina Nedergaard i et interview med Altinget | Uddannelse.

"Det er vigtigt at trække de allerbedste elever op, for det giver en trækeffekt i forhold til gennemsnittet af de andre elever. I folkeskolen lærer både de stærke og de børn, der har flest udfordringer, bedst, når de er blandet, og derfor det også vigtigt at sætte ind over for de stærke elever," siger Tina Nedergaard.

Udgifterne til specialundervisning er de seneste år eksploderet i kommunerne, og tiltaget kan være være med til at sætte en prop i det hul, siger ministeren.

"Det er i alles interesse, at vi får løftet vores børn mest muligt i folkeskolen. Hvis vi får løftet de stærke elever og trukket andre med op, kan vi måske spare nogle af omkostningerne ved specialundervisning. Hvis vi kan få løftet de stærke elever, så vil det løfte fællesskabet, så under alle omstændigheder vil det have en positiv effekt," siger Tina Nedergaard.

Hvis vi får løftet de stærke elever og trukket andre med op, kan vi måske spare nogle af omkostningerne ved specialundervisning.

Tina Nedergaard (V)
Undervisningsminister

Hun vil inden længe nedsætte en arbejdsgruppe, der skal arbejde med at udvikle, hvordan vi får det bedste frem i eleverne. Hvem der skal sidde i udvalget, og hvad kommissoriet præcis skal være, er endnu ikke besluttet.

Den øgede opmærksomhed om de stærke elever flugter med statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) udmeldinger om mere niveaudeling i folkeskolen. Han har tidligere sagt, at elever med særlige kompetencer skal have hjælp til at blive endnu dygtigere.

"Jeg har aldrig forstået, hvorfor vi i skolen kun har tilbudt specialundervisning til dem, der havde vanskeligheder med et eller flere fag. Hvorfor skal de, der har en særlig kompetence, ikke have mulighed for at få specialundervisning inden for det, de er gode til, så de kan blive endnu bedre," sagde Lars Løkke Rasmussen til Politiken sidste år.

Læs resten af interviewet med undervisningsminister Tina Nedergaard efter påske på Altinget | Uddannelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tina Nedergaard

Administrativ leder, JH Planter, fhv. undervisningsminister (V), fhv. MF
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1997)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00