Fem milliarder til uddannelse efterlyses

FINANSLOV: Regeringens lovede fem milliarder kroner til flere i uddannelse er ikke at finde på finanslovsforslaget, lyder kritikken fra fagbevægelsen og oppositionen. Pengene er der og er øremærket Ungepakke II, forsikrer K.
Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Marie Dissing Sandahl
"Fem milliarder til flere uddannelse og svage grupper søges. Dusør gives!" Sådan lyder efterlysningen fra flere sider, efter at regeringen tirsdag fremlagde sit forslag til finansloven for 2011.

I forårets genopretningpakke afsatte regeringen fem milliarder til "flere i uddannelse, svage grupper mv." i årene 2011-13. Penge, som blev taget fra generelle besparelser i blandt andet voksen- og efteruddannelse og i Undervisningsministeriets drift. Og det er de penge, som hverken LO, Uddannelsesforbundet, FTF eller oppositionen kan finde i finanslovens mange sider, og nu retter de en skarp kritik mod regeringen.

"Vi må konstatere, de ikke er der," lyder det fra Hanne Pontoppidan, formand for Uddannelsesforbundet.

Bente Sorgenfrey, formand for FTF, kalder det "en katastrofe" og efterlyser seriøse investeringer i uddannelse.

Og de to formænd bakkes op af uddannelsesordførerne fra oppositionen. Pernille Vigsø Bagge (SF) finder det "højst besyndeligt", men Christine Antorini (S) må indrømme, at hun ikke er overrasket.

Der er ingen tvivl om, at når man laver besparelser på snart sagt alle områder, så sår det tvivl om, om Ungepakken kan kunne til at fungere. For det system som skal modtage alle de unge, som rammes af pakken, skal være klar til opgaven og have ressourcer til det. Man må jo formode, at særligt de unge trænger til lidt mere, end andre unge gør, og derfor skal der ressourcer til.

Ejner K. Holst
LO-sekretær

"Jeg var sikker på, de fem milliarder var varm luft ligesom kvalitetsfonden, som er penge fra besparelser på et område, der bliver brugt på at finansiere det samme område igen. Jeg har spurgt til, hvad de fem milliarder skulle bruges til, men da vi ikke kunne få svar, gik jeg ud fra, at de ikke var der - og jeg fik ret," siger hun.

Ungepakken er underfinansieret
At regeringen tager med den ene hånd, for at give de samme midler med den anden hånd, bakker Hanne Pontoppidan også op om. Hendes frygt er desuden, at midler på finansloven til svage grupper i samfundet vil blive givet overskriften "uddannelse".

"En styrket indsats for svage grupper kan man ikke bare koble til uddannelse. Initiativer som dækkes af midler fra satspuljen, eller regeringens penge til enlig forsørger-tillægget eller bekæmpelse af psykisk eller fysisk nedslidning skal ikke kunne kaldes penge til uddannelse," siger hun og understreger, at hun håber, at regeringen snart vil løfte sløret for, hvad milliarderne er afsat til.

Derimod er Hanne Pontoppidans og andre kilders bud, at regeringen vil blive nødt til at bruge en stor portion af de afsatte midler til implementeringen af Ungepakke II. Hanne Pontoppidan mener, at regeringens lovgivningskompleks fra foråret er "underfinansieret".

Den bekymring giver genlyd i LO, hvor politisk sekretær Ejner K. Holst ikke tror, at regeringen er klar over, hvor mange ressourcer Ungepakken rent faktisk vil kræve, hvis den skal være medvirkende til, at 95-procents-målets nås.

"Der er ingen tvivl om, at når man laver besparelser på snart sagt alle områder, så sår det tvivl om, om Ungepakken kan kunne til at fungere. For det system, som skal modtage alle de unge, som rammes af pakken, skal være klar til opgaven og have ressourcer til det. Man må jo formode, at særligt de unge trænger til lidt mere, end andre unge gør, og derfor skal der ressourcer til," siger han.

K garanterer penge til ungepakke
Men efterlysningen ser ud til at have virket, for De Konservatives uddannelsesordfører, Rasmus Jarlov, peger straks på, hvilke områder dele af de fem milliarder skal bruges på de næste tre år.

Og især udmøntningen af Ungepakken vil fylde, garanterer han.

"Det er en kæmpestor satsning, og der skal følges op mange steder som for eksempel vejledning og opgradering af uddannelsesplanen," siger han og tilføjer, at han har sine tvivl om, hvordan dusørgiverne har læst finanslovsforslaget.

"Der er selvfølgelig en del af pengene, som ikke er udmøntet i forslaget, for der skal også være noget til et folkeskoleforlig, så folkeskolen får nogle midler til at gøre med," siger han.

Det var desværre ikke muligt at få en kommentar fra undervisningsminister Tina Nedergaard (V), men i et svar til Folketingets Uddannelsesudvalg den 20. august i år, skriver hun blandt andet:

"Den konkrete udmøntning af midlerne til flere i uddannelse m.v. vil fremgå af de kommende års finanslove."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christine Antorini

Sygeplejerske-studerende, fhv. adm. direktør, Life Fonden
cand.comm. i offentlig forvaltning (Roskilde Uni. 1994)

Rasmus Jarlov

MF (K), fhv. formand for Folketingets Forsvarsudvalg
cand.merc. (Handelshøjskolen i København 2003)

Ejner K. Holst

Senior konsulent, Fagbevægelsens Hovedorganisation
elektriker (El-installatør, Bent Mogensen Nykøbing Mors 1980)

0:000:00