23. april: Kasper Elbjørn

EU-STAFET: Lars Seier Christensen gav i sidste uge stafetten videre til Kasper Elbjørn, pressechef for Saxo Bank og tidligere kandidat for Venstre til EU-Parlamentet. Læs her, hvilken rolle han mener, EU har haft i skabelsen af Danmark.
Morten Øyen

Hvad mener du, man bør gøre for at engagere borgerne mere i EU? Ikke noget. Det må borgerne da selv om.

Kasper Elbjørn
Pressechef i Saxo Bank
Fakta

Kasper Elbjørn er pressechef for Saxo Bank. Han blev cand.scient.pol. fra Københavns Universitet i 2002.
Han har været ansat i Udenrigsministeriet og vicedirektør for Baltic Development Forum.
I 2004 var han med til at stifte den liberale tænketank CEPOS, som han senere var pressechef for.
Sammen med David Gress har Elbjørn redigeret antologien "20 begivenheder der skabte Danmark" fra 2006. Ydermere har han bidraget til antologien "På ret kurs : et tilbageblik på systemskiftet i 1982" fra 2007.
I 2009 stillede han op for Venstre i Nordsjælland til Europaparlamentsvalget. Han fik 5.479 personlige stemmer og blev dermed nr. 11 ud af Venstres 14 kandidater.

Lars Seier Christensen gav EU-stafetten videre til Kasper Elbjørn: "Jeg vil gerne sende den videre til en af mine kolleger, Saxo Banks pressechef Kasper Elbjørn, der var opstillet til EU-parlamentet for Venstre sidste år. Han er noget mere positiv overfor EU, men ellers ganske fornuftig," lød begrundelsen fra Lars Seier Christensen.

Foruden pressechef i Saxobank og politiker for Venstre har Kasper Elbjørn desuden "Den borgerlige advarsel", en blog på Politiken.dk, og er redaktør og medforfatter til antologien "20 begivenheder der skabte Danmark".

Hvordan vil du definere din holdning til EU? Har du altid været tilhænger af EU?

"Jeg mener først og fremmest, at EU er et politisk projekt, og man kan ikke vurdere det på andre betingelser. Det økonomiske samarbejde er udelukkende et middel til at sikre, at de europæiske lande ikke ryger i flæsket på hinanden, hver gang der er en krise. Og ja, jeg har altid været tilhænger af EU. Jeg kan huske, da jeg var dreng, tilbage i 1985, det har sikkert været under afstemningen om fællespakken, at jeg spurgte en af mine folkeskolelærere, hvorfor han dog var modstander af EF, og så fik jeg ellers læst og påskrevet.
Men jeg tror især, min begejstring for det europæiske samarbejde skyldes, at mine politiske holdninger er præget af den kolde krigs afslutning. De blev formet i slutningen af 1980'erne, hvor det ligesom i dag stod fuldstændig klart, at der er forskel på godt og ondt, og at man ikke skal være bange for at kalde ondskaben ved rette navn. På den ene side af Berlinmuren lå det onde socialistiske imperium og på den anden side lå Vesteuropa, hvor jeg heldigvis boede og nød godt af markedsøkonomien, hvor vi var frie og havde rettigheder.
I Vesteuropa samarbejdede man i EF, og nedbrød handelsbarrierer og grænser for at undgå nogensinde at bekrige hinanden igen. Det skabte vækst og velstand, imens der på den anden side af Muren kun var frygt og fattigdom. Det var den virkelighed, jeg oplevede, da jeg begyndte at interessere mig for politik, og derfor blev jeg glødende tilhænger af EF."

Hvad ser du som henholdsvis EU's største succes og største fiasko?

"Helt klart udvidelsen i 2002, og den største fiasko var, at man lod de østeuropæiske lande vente så lang tid med at blive medlemmer."

Lars Seier Christensen mente, at EU bevæger sig i den forkerte retning. Men i hvilken retning ser du EU bevæge sig?

"Jeg deler hans bekymring, som til forveksling minder om de advarsler, som den tjekkiske præsident Vaclav Klaus har udtrykt. Klaus skelner mellem det, som han kalder den intergovernmentale model, der skabte fællesmarkedet, og den interventionistiske harmoniseringsmodel, der har været fremherskende siden 1992, og er kendetegnet ved, at EU bruger stadigt flere kræfter på at overregulere og harmonisere. Men modsat Lars og præsidenten mener jeg, vi skal kæmpe indefra i stedet for at stå udenfor og surmule, som også Thatcher gjorde. Det fik hun intet ud af, og EU er, hvad man gør det til. Da Uffe Ellemann var udenrigsminister, opførte Danmark sig, som om vi var 20 millioner mennesker, selvom vi kun er fem-seks millioner. "If you can't join them, beat them," sagde han, og Europa lyttede, og han brugte indflydelsen til at kæmpe for frihed og retfærdighed, og det skal vi gøre igen. Jeg kan godt forstå, hvis socialisterne i EU skræmmer den tjekkiske præsident, og EU skal naturligvis ikke blande sig i, hvordan vi indretter vores samfund, men derimod sikre, at vi har råd til at indrette vores samfund, som vi vil, ved at sikre samarbejde og samhandel på tværs af grænserne i Europa."

Du er redaktør og medforfatter til antologien "20 begivenheder der skabte Danmark". Men hvilken rolle mener du, EU spiller i forhold til skabelsen af Danmark?

"En kæmpe rolle, fordi der var jo engang, hvor alt det liberale og alle de gode ideer kom fra EU. Tænk bare på fællesmarkedet, der har medført, at 70 procent, mener jeg, af dansk eksport går til de europæiske lande. Det er naturligvis ikke noget mål i sig selv at sælge danske varer til Europa, men fællesmarkedet i EU har gjort det lettere at eksportere danske varer til de andre lande i EU. Jeg tror så bare, at det kan blive sådan igen, hvis vi kæmper for det."

Hvad er ifølge dig det mest interessante, der sker i EU netop nu? Er der noget på EU-dagsordenen, du følger særligt med i?

"Jeg synes, det er meget interessant at betragte Angela Merkel og hendes udenrigsminister Westerwelles kamp for, at Tyskland ikke skal betale for andre landes uansvarlige økonomiske dispositioner. Da Frankrigs finansminister, Christine Lagarde, for nylig opfordrede lande som Tyskland med en sund økonomi og handelsbalanceoverskud om at "gøre noget" for at fremme væksten i Europa, var det indirekte en kritik af Merkel og Westerwelles eksportdrevne tyske model. Presset mod dem er enormt, men jeg tror og håber, de kan stå imod og vise den ansvarlighed, som Frankrig og andre ikke formår. Det er superinteressant, i hvert fald."

Hvad mener du, man bør gøre for at engagere borgerne mere i EU?

"Ikke noget. Det må borgerne da selv om."

Følg med i Altingets EU-stafet fredag efter Store Bededag og se, hvem Kasper Elbjørn giver stafetten videre til.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Elbjørn

Kommunikationschef (senior vice president), Danfoss, debattør
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002)

0:000:00