9. december: Bjarne Laustsen

JULEKALENDER: Bjarne Laustsen (S) har aldrig været i tvivl om sit social-demokratiske tilhørsforhold, og trods mere end 20 år på Christiansborg kalder han sig selv udpræget praktisk begavet. Måske derfor nyder han at bakse med en gammel plæneklipper. I dag runder han de 60.
Hver dag frem mod juleaftensdag bringer Altinget.dk et interview med en folketingspolitiker. I dag er det forsvarsordfører fra Socialdemokraterne Bjarne Laustsen.
Hver dag frem mod juleaftensdag bringer Altinget.dk et interview med en folketingspolitiker. I dag er det forsvarsordfører fra Socialdemokraterne Bjarne Laustsen.Foto: David Vestergaard Eriksen/Altinget.dk
David Vestergaard Eriksen

Det er min opfattelse, at det fineste, man som folketingsmedlem kan gøre, er at repræsentere sin kreds og sine vælgere.

Bjarne Laustsen
Forsvarsordfører, Socialdemokraterne
Fakta
Bjarne Laustsen, født 9. december 1953 i Skivum.  Han udlært maskinarbejder på virksomheden Norden, FLS, og har været instruktør på Metalhøjskolen, Jølunde. Sad i byrådet i Støvring Kommune fra 1986 til 1993 og har siden 1992 været medlem af Folketinget.

Kilde: ft.dk

Hvorfor gik du ind i politik?
Vi er ikke født lige, og hvis der skal laves om på det, skal man kæmpe for det. Det var drivkraften for mig, og det var noget jeg fik med hjemmefra. Jeg er født på et lille husmandssted oppe i Skivum mellem Aars og Nibe, og som husmand var min far en af de små i samfundet.

Men det var først i en moden alder, at jeg blev politisk aktiv. Da vi flyttede til Støvring, blev jeg tillidsmand på Hydrema, og her fik jeg indsigt i den del af mit arbejde, der lå ud over det faglige, og som handlede om løn og arbejdsmarkedsforhold. Her bestemte politkerne; det krævede engagement, hvis man ville have indflydelse.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?
Det er forsøget på at gøre den berømte forskel. Jeg går meget ind for dialog, og som gammel tillidsmand lytter jeg til folks bekymringer og prøver at omformulere det til politik. Det kan være derfor, at nogle kalder mig enkeltsags- eller sognerådspolitiker. Jeg har taget hundredevis af enkeltsager op, hvor jeg prøver at vise, hvad sagen drejer sig om.

Et eksempel er efterlønnen, som efter min mening er socialdemokratisk hjerteblod, hvilket man ikke bare lige kan ændre på. Derfor gik jeg enegang og stemte imod mit parti. Jeg aldrig været i tvivl, om at jeg er socialdemokrat, men jeg kan ikke gøre for, at mine partifæller stemmer anderledes.

Hvilken dansker har været en inspiration for dig?
Det er Anker Jørgensen og Svend Auken. På hver deres måde har de været med til at knytte båndet mellem velfærdsstaten og ganske almindelige mennesker, der knokler derudaf hver dag. Det gjorde Anker på helt sin egen måde. Men også Svend Auken - selvom han var ud af en akademisk familie - var helt nede at tale til folket på en måde, hvor han både havde hjerte og forstand med.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?
Der er rigtig mange, som er værd at lytte til, men især Per Stig Møller (K) synes jeg rigtig godt om. I mit arbejde som forsvarsordfører er jeg kommet tættere på ham, end jeg tidligere har været. Han er fair og ordentlig, og det kan jeg godt lide. Det er synd, at han i den grad blev sat på plads under Anders Fogh Rasmussen.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?
For syv år siden købte vi et gammelt hus oppe i Jerup på tvangsauktion, som jeg har gået og sat i stand. Jeg er jo gammel håndværker og kan godt lide at reparere ting og lave noget med mine hænder. På den måde får jeg renset ud i øverste etage.

Kigger man på mit kontor, ses det hurtigt, at papirer ikke udgør min stærke side. Jeg er udpræget praktisk begavet, hvilket passer mig fint, når jeg går og hygger mig med at save brænde eller rode med en gammel plæneklipper. Jeg har en trang til at finde ud af, hvordan ting fungerer og kan bruge timer på noget, andre ville smide væk.

Hvad er den bedste bog du har læst i år?
Det er Steffen Heibergs biografi om Christian den 4. Et kæmpe bind jeg læste i sommerferien, som samtidig er et rigtig godt stykke Danmarkshistorie. Han blev jo konge på et tidspunkt, hvor Danmark gik fra Nordkap i Nordnorge helt ned til Elben, og da han var færdig, var det skrumpet væsentligt ind.

Der er mange ting fra dengang, der spiller ind i forhold til Danmarks rolle i dag. Eksempelvis vores nationalfølelse og det at være lillebror. Specielt med den scene vi spiller på i dag.

Er du stadig politiker om fem år?
Det tror jeg. Nu runder jeg jo et skarpt hjørne med min 60-års fødselsdag. Hvis mit helbred holder, og jeg har vælgernes opbakning, er det min plan at tage en ny tur i manegen. Men der kommer også et tidspunkt, hvor man skal tænke sig om. Om ti år, hvor dåbsattesten er lidt mere gulnet, skal der også være plads til at sætte sig nye mål.

Er opbakningen hjemmefra vigtig for dig?
Det er meget vigtigt for mig, at jeg har opbakning hjemmefra, hvilket nok hænger sammen med, at jeg er et barn af organisationen. Koblingen til de frivillige og lokale partiforeningsmedlemmer, der trækker det store slæb for en, skal være der. Det er min opfattelse, at det fineste, man som folketingsmedlem kan gøre, er at repræsentere sin kreds og sine vælgere.

Er der noget du fortryder fra 2013?
Det er selvfølgelig nogle ting, jeg ønsker havde været anderledes. Jeg er ked af, at vi ikke var hurtigere til at få lavet et ordentligt system for de dagpengemodtagere, der var ved at falde ud. Timingen af denne beslutning har været afgørende for mange i samfundet. Folk kan jo ikke gøre for, at de er blevet fyret. Omvendt skal de også stå til rådighed for arbejdsmarkedet og dygtiggøre sig.

Hvad ser du frem til i 2014?
Efter to svære år, hvor vi har gennemført hårde reformer, kan vi nu se fremad og tage fat på de udfordringer, der ligger foran os. Her er det vigtigt at få lavet en god erhvervsskolereform samt at få kigget på sygedagpengene. Især sidstnævnte, hvor vi har lovet at fjerne loftet på længden af sygedagpengene, der i dag er to år.

Ellers handler det om at få skabt nogle flere arbejdspladser, samtidig med at vi sikrer os et land i balance, hvilket betyder et fokus på vækst i yderområderne. Her tænker jeg især på det blå Danmark. Det er offshore- og værftsindustri samt vindmøller blandt andet. Her er virkelig tre enere, hvor vi kan gøre noget godt for miljøet, beskæftigelsen og samfundet på én gang, så længe vi satser rigtigt på det, vi skal leve af i fremtiden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Laustsen

MF (S), formand for Beskæftigelsesudvalget
maskinarbejder (Norden, FLS)

0:000:00