Debat

Ordfører til partifælle: Aktivt fravalg af organdonation harmonerer fint med Venstres liberale værdier

Staten får ikke ejerskab over borgernes organer, blot fordi vi vender vores organdonationsmodel om. Aktivt fravalg harmonerer fint med Venstres liberale grundværdier, skriver Anne Honoré Østergaard i replik til Camille Søe.

<span>Indførsel af organdonation med aktivt fravalg er med til at
sikre, at den personlige integritet og borgerens selvbestemmelsesret i højere
grad respekteres – og ja, det kan jeg som Venstre-kvinde kun støtte,
skriver&nbsp;Anne Honoré Østergaard.<b></b></span>
Indførsel af organdonation med aktivt fravalg er med til at sikre, at den personlige integritet og borgerens selvbestemmelsesret i højere grad respekteres – og ja, det kan jeg som Venstre-kvinde kun støtte, skriver Anne Honoré Østergaard.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Anne Honoré Østergaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Altinget 7. juni 2022 stiller Altingets nye skribent og Venstre-medlem Camilla Søe spørgsmål ved, hvordan Venstre som liberalt parti kan fritstille sine medlemmer, når Folketinget skal tage stilling til et borgerforslag om aktivt fravalg af organdonation.

Som medlem af Folketinget for Venstre og som medlem af Sundhedsudvalget er jeg netop af den overbevisning, at aktivt fravalg til organdonation harmonerer godt med liberale principper.

Personligt er jeg ikke i tvivl. Jeg tror på, at hvis vi vender den nuværende model for organdonation om, så der er tale om et aktivt fravalg og ikke et aktivt tilvalg, vil det være til gavn for alle.

Men holdningen og synet på organdonation er også en meget personlig ting, og derfor er jeg stolt over, at vi i Venstre giver plads til forskellighed, og derfor fritstiller vores medlemmer af Folketinget, når der senere på året skal tages stilling til borgerforslaget om aktivt fravalg til organdonation.

Nej, staten ejer ikke dine organer

Faktum er, at 24 europæiske lande allerede har indført aktivt fravalg til organdonation, og for kort tid siden medførte en folkeafstemning i Schweiz, at landet også indfører ordningen. Danmark er dermed blandt et fåtal af europæiske lande, der endnu ikke har vendt organdonationsmodellen om.

Ved at vende modellen om, så respekterer vi fortsat fuldt ud den enkeltes selvbestemmelsesret over egne organer

Anne Honoré Østergaard
MF, Venstre

Jeg mener, at det harmonerer godt med liberale værdier, at vi som samfund gør, hvad vi kan for, at færrest mulige danskere venter forgæves på et organ – og det er netop, hvad jeg mener, vi sikrer, ved at vi vender vores organdonationsmodel om.

Og nej, aktivt fravalg til organdonation betyder ikke, at staten automatisk ejer ens organer.

Ved indførelsen af organdonation med aktivt fravalg bliver alle myndige borgere betragtet som organdonorer, medmindre de har registeret, at de ikke ønsker at være organdonor i Donorregistret. Dermed fastholdes Donorregistret og alle de valgmuligheder, der eksisterer i dag.

Netop derfor anvender man også betegnelsen aktivt fravalg i stedet for formodet samtykke, som ordningen tidligere er blevet omtalt. For man formoder ikke noget ved at vende vores organdonationsmodel om ved at gå fra det nuværende aktive tilvalg til et aktivt fravalg.

Enhver vil altid have retten til sige nej til at stille sine organer til rådighed. Aktivt fravalg handler nemlig ikke om at pålægge danskerne at være organdonorer. Pointen er, at vi ved at vende modellen om, så respekterer vi fortsat fuldt ud den enkeltes selvbestemmelsesret over egne organer. Og ja, det mener jeg harmonerer godt med liberale værdier.

Læs også

Sikre borgernes integritet 

I midten af maj havde jeg glæden af at deltage i en høring om netop aktivt fravalg til organdonation på Christiansborg, og her var der indlæg fra en række eksperter fra ind- og udland. Blandt andet fra Island og England, som allerede har indført modellen.

Erfaringerne fra de to lande viser, at indførsel af aktivt fravalg er med til at øge borgernes opmærksomhed på organdonation, hvilket får flere borgere til at tage aktivt stilling til organdonation, når de registrerer deres holdning i Donorregistret.

Og det interessante er, at det helt konkret har medført færre situationer, hvor familien skal træffe beslutning om organdonation på vegne af en pårørende, hvis holdning til organdonation er ukendt. Konklusionerne fra Island og England er således, at efter, at de har indført aktivt fravalg til organdonation, så respekteres borgernes ønske om organdonation i højere grad, end hvad der tidligere var tilfældet.

Indførsel af organdonation med aktivt fravalg er altså med til at sikre, at den personlige integritet og borgerens selvbestemmelsesret i højere grad respekteres – og ja, det kan jeg som Venstre-kvinde kun støtte.

Fortsat ingen tvang

Ved indførelsen af organdonation med aktivt fravalg har familien, nøjagtigt som i dag, det sidste ord i de tilfælde, hvor en afdød pårørendes holdning til organdonation er ukendt – og der vil derfor aldrig kunne være tale om tvang, ligesom der ikke vil være tale om, at staten ejer ens organer.

Der vil aldrig kunne være tale om tvang, ligesom der ikke vil være tale om, at staten ejer ens organer

Anne Honoré Østergaard
MF, Venstre

Erfaringerne fra Island og England viste også, at efter, at de havde indført aktivt fravalg til organdonation, så oplevede det sundhedsfagligt personale, at snakken med de pårørende om organdonation var blevet lettere at indlede, og spørgsmålet om organdonation blev oftere bragt på banen af familien, som også havde lettere ved at træffe beslutning om organdonation på vegne af deres afdøde pårørende.

Og ja, naturligvis kan organdonation med aktivt fravalg ikke stå alene, men det skal ses som et vigtigt værktøj, der sammen med blandt andet oplysningsarbejde, uddannelse og optimerede transplantationsforløb på hospitalerne, er medvirkende til at hæve og opretholde en høj organdonorrate.

For mig er det klar tale, og jeg håber, at Camilla Søe og andre kan se, at aktivt fravalg til organdonation harmonerer godt med liberale principper. Men jeg håber også, at det er tydeligt, at styrken i Venstre er, at vi netop giver plads til forskellighed, og derfor i dette spørgsmål fritstiller vores Folketingsmedlemmer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Honoré Østergaard

Rådsmedlem (V), Region Nordjylland, fhv. MF
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 2007)

Camilla Søe

Konsulent og talentchef, Geelmuyden Kiese, initiativtager, #enblandtos, medlem, Venstre
cand.ling.merc. (CBS 2016)

0:000:00