Beskæftigelsesråd kræver jobinitiativ fra Fogh

ARBEJDSMØDE: De fire beskæftigelsesråd vil bringe jobrotation og opkvalificering op, når de mødes med Anders Fogh Rasmussen og Claus Hjort Frederiksen til økonomisk arbejdsmøde.
Anders Fogh Rasmussen (V) skal sammen med blandt andre beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) i dag torsdag til det første af to møder ude i landet om udviklingen i beskæftigelsen.
Anders Fogh Rasmussen (V) skal sammen med blandt andre beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) i dag torsdag til det første af to møder ude i landet om udviklingen i beskæftigelsen.Foto: Henrik/Altinget.dk
Torbjørn Næs Bertelsen

Når regeringens top med statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i spidsen tropper op i vindvøllevirksomheden Vestas' lokaler til det første af to arbejdsmøder om den danske økonomi, kan de forvente, at landets beskæftigelsesråd konstant vil kredse om den stigende ledighed.

Specielt ledigheden inden for bygge- og anlægsbranchen, som har været særligt hårdt ramt af den økonomiske krisestemning, vil få meget opmærksomhed.

Efter en rundringning til landets fire beskæftigelsesråd, som på arbejdsmødet deltager med både formænd og næstformænd, giver samtlige mødedeltagere, som Altinget.dk har talt med, udtryk for, at regeringen må tage udfordringen med den stigende ledighed, specielt inden bygge- og anlægsbranchen, seriøst.

Næstformand i Beskæftigelsesrådet i Midtjylland Ole Jepsen mener, at omskoling og opkvalificering skal prioriteres meget højere.

"Vi møder jo ofte folk, som har været maskinsnedkere i op mod 20-25 år. Lige pludselig bliver de arbejdsløse. Der kan vi ikke omskole eller opkvalificere så hurtigt som den tid, de nuværende regler giver os. Det tager tid. Man kan ikke omskole en person, der har stået ved den samme drejebænk i 25 år, til noget fuldstændig andet ved at tilbyde seks ugers selvvalgt omskoling," siger Ole Jepsen, der efterlyser bedre muligheder til at kunne tilbyde kvalificeret omskoling og opkvalificering.

"Det er fuldstændig afgørende, at vi får nogle redskaber så vi kan lave en tidlig opkvalificeringsindsats til de personer, der er så uheldige at blive arbejdsløse. Det er utrolig vigtigt, at man har en individuel tilgang til det, så man giver den rette indsats i rette tid til den rette person," siger han.

Det siger jo sig selv, at det kan være svært at få den fyrede maskinarbejder ind på en anden arbejdsplads, når det eneste, der er mangel på, er medicinalbiologer.

Peter Kay Mortensen
Formand for Beskæftigelsesrådet for Hovedstaden og Sjælland

Arbejdsudbuddet ændrer sig
Formanden i Beskæftigelsesrådet for Hovedstaden- og Sjælland, Peter Kay Mortensen, ser på lige fod med sine rådskolleger ledigheden som det store overordnede tema for diskussionerne med regeringen. Han mener, at den store udfordring er, at gamle erhvervssektorer stille og roligt forsvinder, mens manglen på arbejde opstår i helt andre brancher.

"Problemet er, at ledigheden sker inden for nogle helt bestemte brancher. Vi ser nu, at der bliver flere arbejdsløse inden for bygge-, anlægs- og servicebranchen, mens de nye arbejdspladser opstår inden for eksempelvis biotekbranchen. Det siger jo sig selv, at det kan være svært at få den fyrede maskinarbejder ind på en anden arbejdsplads, når det eneste, der er mangel på, er medicinalbiologer," siger Peter Kay Mortensen.

Han opfordrer til, at regeringen fremmer ordninger som omskoling og jobrotation.

"Når der er nogle ledige i en branche, så kan man med jobrotation få opkvalificeret dem, samtidig med at man kan holde gang i beskæftigelsen og holde produktionen i gang. Det er jo dobbelt gevinst. Virksomheden får nogle bedre kvalificerede medarbejdere, og man bevarer sin produktion," fastslår Peter Kay Mortensen.

Arbejdsgivere tilbageholdne med bud på udfordringer
Mens repræsentanterne for arbejdstagerne i beskæftigelsesrådene ikke har noget imod at dele deres syn på, hvilke udfordringer samfundet står over for, og hvordan de skal løses, så er repræsentanterne for arbejdsgiverne noget mere tilbageholdne.

Blandt erhvervslivets repræsentanter på arbejdsmødet har blandt andet MT Højgaards adm. koncerndirektør, Kristian May, ikke lyst til at komme med bud forud for mødet med regeringen.

Samme holdning møder man hos koncernøkonomidirektør i Danish Crown Preben Sunke.

"Jeg synes, at det er mest ordentligt, at jeg afholder mig fra at kommentere på noget inden mødet. I forhold til, at det er et arbejdsmøde, vi skal holde, vil jeg først give mine bud på, hvad der er nødvendigt, der," siger Preben Sunke.

Dokumentation

Regeringen afholder to økonomiske arbejdsmøder, den 5. og 20. februar.

Formålet for regeringen er at få en helt aktuel vurdereing af udviklingen i bekæftigelsen fra personer, der har fingeren på pulsen, som samtidig kan bidrage med vurderinger af den økonoiske udvikling i den nærmeste fremtid.

Deltagerliste for det første af to økonomiske arbejdsmøder:

  • Statsminister Anders Fogh Rasmussen
  • Økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen
  • Finansminister Lars Løkke Rasmussen
  • Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen
  • Christian H. Brosolat, underdirektør, Aalborg Portland, formand for Beskæftigelsesrådet i Nordjylland
  • Erik H. Andersen, afdelingskasserer, FOA, næstformand for Beskæftigelsesrådet i Nordjylland
  • Kaj Ørndrup Nielsen, underdirektør, Grundfos, formand for Beskæftigelsesrådet i Midtjylland
  • Ole Jepsen, kasserer, TIB, næstformand for Beskæftigelsesrådet i Midtjylland
  • Ib Haahr, direktør, specialcenter for døre og plader, formand for Beskæftigelsesrådet i Syddanmark
  • Thorkild Jakobsen, afdelingsformand, Dansk El-forbund, næstformand for Beskæftigelsesrådet i Syddanmark
  • Palle Christiansen, direktør, Beskæftigelsesregion Midtjylland
  • Ditlev Engel, koncernchef, Vestas
  • Mads Møller, partner, C.F. Møller
  • Georg Sørensen, direktør, Messecenter Herning, formand for VisitDenmark's bestyrelse
  • Peter Zinck, adm. direktør, Herman Zinck, medlem af Vækstforum for Region Syddanmark
  • Kathrine M. Jensen, gårdejer, medlem af Vækstforum for Region Nordjylland
  • Anders Dam, ordførende direktør, Jyske Bank
  • Kristian May, adm. koncerndirektør, MT Højgaard
  • Preben Sunke, koncernøkonomidirektør, Danish Crown
  • Anders Holch Povlsen, adm. direktør, Bestseller

Kilde: www.stm.dk


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

0:000:00