Bør KU's rektor selv gå af?

PENKOWA-AFFÆREN: Enhedslisten opfordrer rektor på Københavns Universitet til selv at gå af, fordi han er en del af problemet og ikke en del af løsningen. På Christiansborg ser EL dog ud til at stå alene med den vurdering.
Enhedslistens Per Clausen opfordrer Københavns Universitets rektor, Ralf Hemmingsen, til at gå af.
Enhedslistens Per Clausen opfordrer Københavns Universitets rektor, Ralf Hemmingsen, til at gå af. Foto: Mads Nissen
Jørgen Skadhede

Rektor Ralf Hemmingsen er en del af problemet og ikke en del af løsningen, hvis tilliden til Københavns Universitet (KU) skal genoprettes.

Det mener Enhedslisten, der direkte opfordrer Ralf Hemmingsen til selv at gå i kølvandet på Penkowa-sagen, hvor det eksempelvis stadig er uklart, om rektor rent faktisk har haft ringet til Spanien for at opklare de rotteforsøg, der siden viste sig ikke at eksistere.

EL: Rektors troværdighed er væk
Ifølge Enhedslisten bør Ralf Hemmingsen selv tage sit gode tøj og gå.

"Hans troværdighed er undergravet i en grad, så hverken Videnskabsministeriet eller en stor del af de ansatte har tillid til ham mere. Når videnskabsministeriet sætter KU under administration, så er det fordi, der ikke er tillid til ledelsen. Det genrejser ikke troværdigheden på nogen måde, at man bøjer nakken og forsøger at hutle sig igennem. Hvis det vigtige er, at sikre Københavns Universitets fremtid, så må en ansvarlig leder i den situation stoppe op og erkende, at han står i vejen," siger Per Clausen.

Hans troværdighed er undergravet i en grad, så hverken Videnskabsministeriet eller en stor del af de ansatte har tillid til ham mere.

Per Clausen (EL)
Forskningsordfører

Videnskabsministeriet har sat KU under skærpet tilsyn på visse områder, og næsten 500 forskere har skrevet under på en erklæring, hvori de kræver, at KU's håndtering af sagen bliver kulegravet i en uvildig undersøgelse.

KU's bestyrelse har dog ikke valgt at fyre Hemmingsen, men har i stedet enstemmigt udtrykt tillid til ham.

På Christiansborg er der tilsyneladende heller ikke nogen partier, der deler Enhedslistens holdning om, at Hemmingsen selv bør trække sig fra posten.

Fortørnet Jelved
De Radikales forskningsordfører, Marianne Jelved, er fortørnet over Enhedslistens udmelding og afviser at spekulere i Ralf Hemmingsens troværdighed.

"Det giver stof til eftertanke, at nogen vil give sig i kast med en folkedomstol. Der er en klar arbejdsdeling mellem bestyrelserne og os politikere. Her tager bestyrelsen sig af rektors ansættelse og eventuelle fyring. De spilleregler har jeg i sinde at respektere," siger Marianne Jelved.

Hos Dansk Folkeparti mener man ikke, at KU-rektorens fejlskøn berettiger til en opfordring om at gå af.

"Der har været en række fejlskøn på KU i denne sag, og nogle af dem tegner rektor sig for. Men spørgsmålet er, om de er så graverende, at det bør medføre, at en meget dygtig rektor skal forlade universitetet. Det mener jeg afgjort ikke," siger forskningsordfører Jesper Langballe.

DF langer ud efter Per Clausen
Han langer samtidig ud efter Per Clausen.

"Det er tydeligt at høre, at Per Clausen ikke ved ret meget om sagen. For det første siger han, at KU er sat under administration. Hvis det var tilfældet, skulle både bestyrelsen og rektor gå. Men KU er kun sat under skærpet tilsyn med hensyn til nogle forretningsgange, som Kammeradvokaten har peget på. Desuden er det fuldstændigt ulogisk, at Per Clausen vil bestemme, at Ralf Hemmingsen skal gå frivilligt. Hvis han går frivilligt, er det jo hans eget valg. Enten går han frivilligt, eller også bliver han fyret. Og nu er forholder det sig sådan, at bestyrelsen har bedt ham om at blive," siger Jesper Langballe.

S-SF: Ikke en politisk opgave
Hos S og SF vil man ikke blande sig i universiteternes selvstyre eller komme med gode råd. Alligevel siger Socialdemokraternes forskningsordfører, at han ikke vil være overrasket, hvis bestyrelsen og rektor på KU når frem til samme konklusion som Enhedslisten.

"Jeg mener ikke, det er noget, vi skal blande os i fra Christiansborg. Så længe der ikke er sket klare retlige lovbrud, så det er overladt til bestyrelsen selv. Men omvendt vil jeg ikke være overrasket, hvis både rektor og bestyrelsen selv kommer frem til samme konklusion som Enhedslisten," siger Rasmus Prehn.

Hos SF afviser man også at komme med gode råd.

"Det er ikke en politisk opgave at ansætte eller afskedige rektorer. Det er en beslutning, som bestyrelsen og rektor på KU selv må træffe. Jeg tror, at begge parter er klar over, at de står i en meget vanskelig situation på KU for tiden, og det forventer jeg, at de vil formå at håndtere," siger universitetsordfører Jonas Dahl.

Altinget har også forsøgt at få en kommentar fra forskningsordførerne fra Venstre, Konservative og Liberal Alliance. Dette lykkedes imidlertid ikke.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Clausen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

Jesper Langballe

Tidl. folketingsmedlem (DF)
Præsteuddannet

Jonas Dahl

Regionsdirektør, Region Midtjylland. Bestyrelsesformand, Egmont Højskolen, bestyrelsesformand, Randers Statsskole og bestyrelsesmedlem Aarhus Universitet
cand.mag. i samfundsfag og historie (Aarhus Uni. 2007), INSEAD Executive Management Program (2018)

0:000:00