Boligminister vil forenkle husleje-regler

HUSLEJE: Boligminister Carsten Hansen (S) overvejer en fast ordning, der skal hjælpe private udlejere med at fastsætte deres husleje. Udlejerne advarer om, at forslaget bliver vanvittigt dyrt. V peger på mere åbenhed som den oplagte løsning.
Boligminister Carsten Hansen (S) overvejer at indføre en forhåndsgodkendelsesordning for udlejere af ejerlejligheder. Det bliver bare vanvittig dyrt, vurderer Ejendomsforeningen Danmark.
Boligminister Carsten Hansen (S) overvejer at indføre en forhåndsgodkendelsesordning for udlejere af ejerlejligheder. Det bliver bare vanvittig dyrt, vurderer Ejendomsforeningen Danmark.Foto: Casper Andersen/Altinget.dk
Tyson W. Lyall
Ofte må de private udlejere til lommen, hvis de har krævet for høj husleje, og lejeren har indklaget dem for Huslejenævnet.

Det vil boligminister Carsten Hansen nu dæmme op for med en såkaldt "forhåndsgodkendelsesordning" for ejere af ejerlejligheder, som ønsker at udleje deres bolig.

Ifølge ministeren skal ordningen ligne de regler, der i dag eksisterer for lejeforhøjelser ved forbedringsarbejder på udlejningsboliger.

Det fremgår af et svar, ministeren har afgivet til Venstres medlem af By- og Boligudvalget, Preben Bang Henriksen.

Men hvad der umiddelbart kunne virke som en god nyhed for udlejerne, bliver ikke opfattet sådan i Ejendomsforeningen Danmark.

Fakta
Huslejenævnet er et tvistenævn, som træffer afgørelser i sager, hvor der er tvist mellem udlejer og lejer i henhold til lejelovens § 106, i sager efter boligreguleringslovens kapitel II-V samt i sager om tvangsadminstrationsloven.

Kilde: kk.dk/borger

"De små gråspurve kan godt begynde at dukke sig, for det er nogle kæmpe kanoner, der rulles ud," siger direktør i Ejendomsforeningen Danmark, Torben Christensen.

Ifølge direktøren vil en virkeliggørelse af Carsten Hansens overvejelser medføre en astronomisk udgift for staten. Direktøren peger med henvisning til tal fra Danmarks Statistik på, at ordningen ville skulle omfatte i alt 132.123 lejligheder, og de kan ikke vurderes fra et centralt skrivebord, lyder vurderingen.

De små gråspurve kan godt begynde at dukke sig, for det er nogle kæmpe kanoner, der rulles ud.

Torben Christensen
Direktør, Ejendomsforeningen Danmark

"Selv i almindelige kvarterer er der forskel på lejligheder. Der kan være svingninger i kvadratmeterprisen på op til 100 procent alt efter beliggenhed og vedligeholdelsesstand etc. Man kan ikke lave det som en skrivebordsøvelse," siger han og giver et forsigtigt bud på, hvad en ordning vil kunne betyde i mandetimer.

"Hvis man indfører en godkendelsesordning, så kan det kun gøres ved, at man skal ud og kigge på den enkelte lejlighed. Det må så blive Huslejenævnet, der skal gøre det. Det betyder, at man skal forberede en besigtigelse, og så skal der formentlig både en repræsentant for lejerne, udlejerne og sekretariatet ud og syne lejligheden. Det kunne koste i retningen af 800.000 timer at indføre sådan en ordning," siger Torben Christensen.

V: Statistikmodulet er svaret
Ejendomsforeningen Danmark peger i stedet på mere gennemsigtighed og offentliggørelse af statistikker fra Huslejenævnet, som mere oplagte måder at komme antallet af tvister til livs på.

Den tilgang vækker politisk genklang hos Venstre, hvor man blandt andet har arbejdet for det såkaldte statistikmodul, der skal skabe statistisk overblik over Huslejenævnets afgørelser.

Partiets boligordfører, Louise Schack Elholm, frygter således ligesom Torben Christensen, at en forhåndsgodkendelsesordning bliver for omkostningsfuld og ufleksibel.

Intentionen om at gøre noget ved problemerne, anerkender V-ordføreren dog.

"Alt, hvad der kan være med til at skabe mere gennemsigtighed i Huslejenævnets arbejde, går vi ind for. Jeg er glad for mere åbenhed, men der er brug for en mere fleksibel løsning," siger hun til Altinget | Bolig.

R: Måske godt, måske dårligt
Hos Carsten Hansens regeringsfæller i Radikale, er man endnu ikke helt afklaret med, hvorvidt ministerens overvejelser er en god ide eller ej.

"Man skal kigge på mulighederne for at gøre systemet bedre, men det skal også være en afvejning af, hvor tungt det bliver administrationsmæssigt etc. Jeg er lidt påpasselig med at give et afklaret svar endnu. Det kan lyde som en rigtig god ide, men hvis det bliver for dyrt og ufleksibelt, så er det jo ikke en god ide," siger Radikales boligordfører, Liv Holm Andersen.

 

Det var desværre ikke muligt for Altinget | Bolig tirsdag at få en vurdering af ordningens eventuelle omfang fra ministeriet selv.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Hansen

Selvstændig public affairs-rådgiver, formand Odense Zoo, fhv. minister (S), fhv. MF
vvs-montør

Torben Christensen

Bestyrelsens senior rådgiver, Camelot Europe
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1985)

Liv Holm Andersen

Projektleder, AAU Innovation, fhv. MF (R)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2016)

0:000:00