Bykonger og kronprinser holder skansen

KV13: To ud af ni borgmestre mister deres absolutte flertal, men de øvrige holder stand, og nye er kommet til. Også arvtagerne til tidligere stærke borgmestre har fået solid opbakning.
Aalborgs nye borgmester, Thomas Kastrup-Larsen (S), overgik forgængeren Henning G. Jensen (S) med et stærkt personligt valg.
Aalborgs nye borgmester, Thomas Kastrup-Larsen (S), overgik forgængeren Henning G. Jensen (S) med et stærkt personligt valg.Foto: Socialdemokraterne i Aalborg
Kim Rosenkilde

Både Rødovres borgmester Erik Nielsen (S) og Iver Enevoldsen (V) i Ringkøbing-Skjern har mistet deres absolutte flertal. Til gengæld sidder Thomas Gyldal og Socialdemokraterne på knap 60 procent i Herlev, mens der også er kommet absolut flertal i Lemvig, Brøndby og Billund.

I 2005 var 36 procent af samtlige borgmestre bykonger, forstået som borgmestre med et absolut flertal i byrådet. Efter valget i 2009 var der kun ni tilbage, og nu er yderligere to røget, mens tre nye er kommet til. Dermed sidder 10 borgmestre nu på absolut flertal.

Tilbagegangen ærgrer Erik Nielsen i Rødovre, men ændrer ikke ved, at han fortsætter som borgmester med solid opbakning. Han har flere forklaringer på, hvad der har forårsaget tilbagegange fra 11 til ni mandater ud af byrådets 21 medlemmer.

"Der er ingen tvivl om, at jeg ikke har fået et personligt godt valg, og at partiet heller ikke har fået et godt valg. Som KL-formand kan der være en risiko for, at man er meget på den landspolitiske scene. Det kan spille en rolle," siger Erik Nielsen.

Jeg tager det som en stor opbakning til den politiske linje, som Socialdemokraterne står for, og som en opbakning til min person og den stil jeg har.

Thomas Kastrup-Larsen (S)
Borgmester i Aalborg

Han peger også på, at den lokale diskussion om grundskyld i Rødovre Kommune op til valget kan have belastet ham.

Vælgernes anerkendelse
I Ringkøbing-Skjern går Iver Enevoldsen og Venstre fra 16 til 14 mandater ud af kommunalbestyrelsens 29 medlemmer. Han har dog fortsat flertal sammen med Dansk Folkeparti og kan derfor forvente at fastholde magten, selv om resten af oppositionen udfordrede ham dagen efter valget.

En række kendte og markante borgmestre har trukket sig i løbet af den seneste valgperiode og overladt borgmesterposten til en yngre kronprins. Det er blandt andet sket i Ballerup, hvor Ove E. Dalsgaard (S) har givet stafetten videre til Jesper Würtzen og i Rudersdal, hvor Erik Fabrin (V) overlod posten til Jens Ive.

"Jeg ser valget som en anerkendelse fra vælgerne af, at jeg har gjort det godt i den tid, jeg har nået at sidde som borgmester," siger Jesper Würtzen, der har fået nogenlunde lige så mange personlige stemmer som de omkring 6.500, Ove E. Dalsgaard opnåede ved sidste valg.

Ove E. Dalsgaard sad som borgmester fra 1981 til 2012 og efterlod sig et absolut flertal. Og trods forgængerens mange år på posten, mener Jesper Würtzen ikke, at han har skullet kæmpe sig ud af nogen skygge.

Intet forspring i Aalborg
Den samme melding kommer fra Thomas Kastrup-Larsen (S) i Aalborg, som har overtaget posten som Aalborgs førstemand efter Henning G. Jensen, der har siddet siden 1998.

Med 16.641 personlige stemmer har Thomas Kastrup-Larsen fået omkring dobbelt så mange, som Henning G. Jensen fik ved valget i 2009.

"Jeg tager det som en stor opbakning til den politiske linje, som Socialdemokraterne står for, og som en opbakning til min person og den stil jeg har. Jeg er nok mere lyttende, end Henning har været det," siger Thomas Kastrup-Larsen.

Han mener ikke, at det har været en ulempe for ham, at han i modsætning til flere andre kronprinser først har overtaget borgmesterposten efter valget.

"På den her måde har jeg vundet borgmesterposten rent, og det synes jeg er en styrke. Men jeg har jo også haft en periode, hvor jeg var vikar for Henning. Men valgresultatet taler for, at jeg godt kunne have klaret det uden det," siger Thomas Kastrup-Larsen.

En god start
I Varde stopper Gylling Haahr (V), og overlader dermed borgmesterkæden til Erik Buhl (V), som kan glæde sig over en fremgang til partiet fra 49 procent i 2009 til 55 procent. Han peger på, at det gode resultat i høj grad skyldes en intensiv kampagne i kommunen.

"Det er holdindsatsen, som har båret igennem. Og når man ser på de personlige stemmer, så er der ingen tvivl om, hvem der har været borgmesterkandidaten. Så vælgerne bakker op. Og det er rigtig vigtigt, når man skal starte i en borgmesterstol, hvor forgængeren har gjort det godt," siger Erik Buhl med henvisning til de 3.510 vælgere, der har sat kryds ud for hans navn på listen.

Dokumentation
Sådan gik det i højborgene

Erik Nielsen (S) står til at tabe sit absolutte flertal i Rødovre Kommune, da Socialdemokraterne går tilbage fra 11 til 9 mandater. Dermed mangler han ét mandat for at have flertal i byrådet, der i alt har 19 medlemmer.

Gentofte er og bliver en konservativ højborg. For trods tilbagegang på landsplan viste den konservative borgmester i Gentofte, Hans Toft, vejen frem ved at udbygge sit absolutte flertal med et enkelt mandat. 50,2 procent af vælgerne i Gentofte satte sit kryds ved liste C, der dermed nu sidder på 12 ud af 19 mandater i byrådet.

I Vallensbæk Kommune fastholdt en anden konservativ bykonge, Henrik Rasmussen, sit absolutte flertal på trods af en mindre tilbagegang på 0,6 procentpoint. Det betyder, at Konservative fortsat har 8 ud af 15 mandater i byrådet.

I Herlev gjorde Socialdemokraten Thomas Gyldal Petersen rent bord ved at gå tre procentpoint frem til hele 58,6 procent af stemmerne. Det betyder en fremgang på to mandater, så Socialdemokraterne nu har 13 ud 19 mandater i byrådet.

Selvom Lars Krarup og Venstre i Herning er gået 4,2 procentpoint tilbage, så er der stadig massiv tilslutning til partiet, som bevarer sit absolutte flertal. Valget betyder, at Venstre taber ét enkelt mandat og nu har 19 ud af 31 pladser i byrådet.

I Ishøj gik Socialdemokraterne en smule tilbage, men ikke nok til at borgmester Ole Bjørstorp (S) mistede sit absolutte flertal. Socialdemokraterne fastholdt således 11 ud af 19 mandater i byrådet.

Også i Ballerup måtte Socialdemokraterne æde en lille tilbagegang, uden at det var nok til at tage det absolutte flertal fra borgmester Jesper Würtzen (S). Partiet tabte et enkelt mandat, og sidder nu på 15 ud af 25 pladser i byrådet.

En stor taber blandt landets bykonger er Iver Enevoldsen (V) i Ringkøbing-Skjern Kommune. Her gik Venstre 7,5 procentpoint tilbage til 44,9. Dermed har han tabt to mandater og samtidig også sit absolutte flertal i byrådet. Venstre sidder nu på 14 ud af 29 mandater.

I Varde Kommune fik den ny borgmester Erik Buhl et kanonvalg, der cementerede Venstres absolutte flertal i byrådet. Venstre fik således 55,3 procent af stemmerne mod 49 procent i 2009. Det betyder mandatfremgang fra 13 til 15 ud af 25 mandater.

Nye kommuner med absolut flertal 

I både Billund, Brøndby og Lemvig kan borgmestrene nu bryste sig af et absolut flertal efter fremgang til kommunernes største parti. I Billund sidder Ib Kristensen (V) nu endnu mere solidt med 13 venstre-mandater ud af 25.

I Brøndby har en anden Ib - med efternavnet Terp - og Socialdemokraterne sikret sig 10 ud af 19 mandater, mens Venstre og Erik Flyvholm i Lemvig har erobret 12 ud af 19 pladser i det nye byråd. 

Sådan gik det 'kronprinserne'

Carsten Rasmussen (S) i Næstved overtog i løbet af valgperioden borgmesterstolen efter Henning Jensen, der har siddet siden 1988. Rasmussen kæmpede mod både Karsten Nonbo (V) og Helge Adam Møller (K) og endte med at få et kanon personligt valg med knap tyve procent af de samlede stemmer. Samlet fik Socialdemokraterne 40,5 procent mod 35 procent i 2009.

I Aarhus overtog Jacob Bundsgaard efter Nicolai Wammen, der kom ind i Folketinget og siden blev europaminister. Jacob Bundsgaard står uanfægtet som borgmester, men måtte acceptere en tilbagegang fra 41,3 procent til 38,3 procent.

Jens Ive overtog borgmesterstolen i Rudersdal i sidste bårydsperiode efter KL's tidligere formand Erik Fabrin (V). Venstre gik lidt tilbage fra 36 procent i 2009 til 34,8 i 2013.

Thomas Kastrup-Larsen (S) overtog med et godt personligt valg (over 16.000 satte kryds ud for hans navn) rorpinden i Aalborg byråd efter Henning G. Jensen. I modsætning til både Jacob Bundsgaard, Jens Ive, Carsten Rasmussen og Jesper Würtzen kunne han først sætte sig til rette i borgmesterstolen efter valget.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Kastrup-Larsen

Direktør for Professionshøjskolen UCN Erhverv, fhv. borgmester (S), Aalborg Kommune
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1999)

Carsten Rasmussen

Borgmester (S), Næstved Kommune
specialarbejder

Erik Nielsen

Fhv. borgmester 1994-2020, Rødovre (S) og formand for KL 2012-14
Udlært maskinarbejder 1973

0:000:00