Christian Kettel tager til genmæle: Der er styr på fagligheden

EMBEDSVÆRK: Nye departementschefer bliver udvalgt efter deres politiske sans, men det går ud over fagligheden, lyder det i en ny bog. Men den udlægning afviser statsministeriets departementschef, Christian Kettel Thomsen.

Foto: Scanpix
Frederik TillitzAnders Jerking

Der er helt styr på fagligheden.

Det er meldingen fra Statsministeriets departementschef, Christian Kettel Thomsen, som i et sjældent interview fortæller om sit syn på departementschefernes udfordringer.

Kettels melding kommer som reaktion på en ny bog af de tidligere departementschefer Peter Loft og Jørgen Rosted.

I bogen ”Hvem har ansvaret” peger de blandt andet på, at den faglige styring i ministerierne er under pres, fordi departementscheferne bruger mere tid på at hjælpe ministeren med at udvikle politik.

”Opgaven med at hjælpe ministeren med at få hans politik igennem er vokset så meget, at driften og det faglige i dag kommer i anden række,” sagde Peter Loft i sidste uge til Altinget.

Loft peger på, at departementscheferne har mindre tid til drift af ministeriet og til at sikre den faglige kvalitet af ministeriets arbejde. Og så peger han på, at nutidens chefer ansættes efter andre kriterier:

“I en ansættelsesprocedure betyder det måske knap så meget, om en kandidat er godt ‘inde i det’. Det, der betyder noget, er, om du kan bistå ministeren i den daglige politik. Og den rekrutteringspraksis har selvfølgelig nogle konsekvenser,” siger Peter Loft.

Men den udlægning kan Statsministeriets departementschef Christian Kettel Thomsen ikke genkende.

”Det fremstilles, som om den nye generation af departementschefer er letvægtere. Det er jeg ked af. Bogen giver et billede af, at departementschefer i gamle dage – i modsætning til nu – var modne mænd med høj dømmekraft og stor erfaring med ledelse af større organisationer og i øvrigt besad meget stor faglig indsigt på deres eget område,” siger Christian Kettel til Altinget.

Kettel har været med til at ansætte ti departementschefer inden for de seneste fem år. Han afviser, at politisk sans nu vægtes højere.

”Forfatternes påstand er ikke rigtig, tværtimod. Erfaring fra ledelse af større organisationer er blevet helt central i udvælgelsen af nye departementschefer. Da man ændrede rekrutteringsprocessen, gik man netop ind og satte fokus på, at departementschefer skulle have egentlig driftsmæssig erfaring, og det er i høj grad lykkedes,” mener Christian Kettel.

Han peger på, at ni ud af de ti senest udpegede departementschefer har indgående erfaring med driftsledelse.

”Det – er jeg sikker på – var ikke tilfældet tidligere. Det var i hvert fald ikke tilfældet for mig selv og for så vidt heller ikke for de to forfattere,” siger Kettel.

Han er enig med Peter Loft og Jørgen Rosted i, at departementscheferne har fået travlt og skal prioritere deres tid hårdt, men Kettel mener ikke, at der er brug for grundlæggende ændringer af systemet.

”Der er ingen tvivl om, at der er en dagligdag, hvor der skal prioriteres stærkt. Medier, kommunikation og policy fylder nok mere end for 15 år siden. Men om det gør, at man skal lave det grundlæggende om, det er jeg ikke sikker på. Jeg synes, der er nogle styrker i den måde, vi har indrettet os på i Danmark, som man vil miste,” siger Kettel.

Læs hele interviewet med Christian Kettel her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Kettel Thomsen

Nationalbankdirektør
cand.polit. (Københavns Uni. 1991)

Peter Loft

Advokat, fhv. departementschef, Skatteministeriet, fhv. folketingskandidat (LA)
cand.jur. (Københavns Uni. 1980)

0:000:00