Concito: Glem global klimaaftale

INTERVIEW: Det er urealistisk, at FN kan opnå en global bindende klimaftale, mener Concitos formand, Martin Lidegaard, der derfor advarer mod at have for stor tiltro til FN.
Man skal ikke opgive den globale proces, men fokus bør i højere grad være rettet mod nationalt niveau, mener Martin Lidegaard.
Man skal ikke opgive den globale proces, men fokus bør i højere grad være rettet mod nationalt niveau, mener Martin Lidegaard.Foto: Mette Damgaard-Sørensen
Hjalte T. H. Kragesteen
Befolkninger, nationale politikere og grønne organisationer bør koncentrere sig om at sikre den grønne omstilling på nationalt plan. En stor bindende aftale på FN-niveau er urealistisk i den nære fremtid, mener Martin Lidegaard.

"Det kan ikke lade sig gøre, fordi alle de store lande og magter inklusive EU ikke er klar til at binde sig til sådan en aftale. I USA har man ikke viljen til det i Senatet. I Kina har man en befolkningsmæssig udvikling at tage hensyn til. Og i Europa har vi også en masse stater med forskellige interesser," siger han.

Formanden mener, at hvis vi skal nå målsætningen om, at CO2-udledningen skal toppe i 2020, så skal vi ikke tro, at det bliver på grund af en stor bindende FN-aftale.

"Hvis de forandringer, der er nødvendige på den her side af 2020, skal ske, så kommer det ikke til at ske via FN-processen. Jeg mener, man stikker sig selv blår i øjnene, hvis man sætter sin lid til FN. Det peak, som vi gerne vil have i udledningen af de globale drivhusgasser, bliver ikke skabt via forhandlinger i FN," siger han.

Der er netop kommet en ny dyster rapport fra Arktisk Råd om, at klimaforandringerne bliver endnu værre end tidligere antaget. Tror du, at det vil give fornyet håb om, at verdenssamfundet kan finde sammen om en aftale?

Det, der er behov for nu, er at gøre det tindrende klart for både den danske befolkning og de danske politikere, at det er dem, der har ansvaret for at flytte den her dagsorden nu.

Martin Lidegaard
Formand, Concito

"Desværre ikke. For som jeg tolker Københavnererklæringen og det, der skete i Mexico sidste år, så er der ingen tvivl blandt statsoverhovederne om, at lokummet brænder. Man har sagt, at to grader skal være målet. Man har sagt, at man er dybt bekymret. Men de faktiske forhold er sådan, at verdens ledere ikke kan binde sig til internationale målsætninger. Jeg ville ønske, det var anderledes, men jeg kan slet ikke se for mig, at USA eller Kina skulle kunne binde sig til en international aftale. Og det er de to lande, der står for over halvdelen af udledningerne."

FN-håb luller befolkningerne i søvn
Hvilke problemer ser du, hvis vi har for meget fokus på en klimaaftale i FN?

"Det har den fare, at befolkningerne lulles ind i den forestilling, at FN nok skal løse problemet. Men det står helt tydeligt, at det kan FN ikke gøre alene. FN kan kun gøre, hvad nationalstaterne og regionerne vil. Den anden fare er også, at de grønne organisationer - som os selv - bruger alle vores kræfter på de bonede gulve i forhandlingslokalerne, i stedet for at bruge dem på at mobilisere befolkningerne og politikerne på nationalt niveau."

Bør man så slet ikke have fokus rettet mod bindende aftaler i FN?

"Altså det, jeg prøver at sige, er ikke, at man skal opgive den globale proces. Men at fokus bør være rettet mod nationalt niveau, da det er forudsætningen for, at en international aftale kan lykkes. Det er her, det starter, og det må være læren fra København og Cancun. Det, der er behov for nu, er at gøre det tindrende klart for både den danske befolkning og de danske politikere, at det er dem, der har ansvaret for at flytte den her dagsorden nu."

Så man kan godt glemme både EU og FN, når man skal løse de globale klimaproblemer?

"Jeg vil sige, at man ikke kan sammenligne FN og EU i den her sammenhæng. Jeg synes faktisk, der har været momentum i EU med Roadmap 2050, som Connie Hedegaard fremlagde for nylig. Derfor giver det god mening, og det er faktisk utroligt vigtigt, at EU bevæger sig fremad. Men det er klart, at det er mere besværligt i EU, fordi der er så mange besluttende organer, der skal påvirkes. Men at EU ikke rykker bør ikke være en undskyldning for, at Danmark ikke rykker."

Et valgtema
Så du mener, at det er mest realistisk på nationalt plan?

"Ja, jeg tror, at vi kan rykke på nationalt plan nu. Man kan jo stå op hver morgen og være dybt deprimeret over så lidt, der foregår på internationalt niveau og for den sags skyld også nogen gange i Folketinget. Men man kan også stå op og glæde sig over, hvad der foregår i kommunerne og hos erhvervslivet."

Så det er helt dernede fra, at omstillingen skal komme fra?

"Der er her, vi kan konstatere, at der er ved at ske noget. Jeg holder jo 100-150 foredrag om året i kommuner, virksomheder og foreninger. Og her er der enorm interesse for at tilpasse og udnytte det her til at udvikle grøn vækst på lokalt niveau. Og der er også meget fokus på at beskytte borgerne mod de forandringer, der kommer. Det er virkelig på dagsordenen derude. Vores ambition er så at løfte det op på nationalt og regionalt niveau. Vi kan jo konstatere, at klima og energi stort set ikke er tilstede i den igangværende valgkamp, og for mig er den største kamp at få den tilbage på dagsordenen, så vi kan få vedtaget nogle nationale politikker."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

0:000:00