Cordua: Kom nu med det folketingsvalg!

KLUMME: Sammen med resten af Danmark har politisk kommentator Jarl Cordua kastet sig ud i den store gættekonkurrence om, hvornår Helle Thorning-Schmidt udskriver valg. Notér jer 29. april, skriver han. 

Blandt enkelte, men ganske toneangivende kommentatorer, er det jo ikke god stil at byde på valgdatoer i offentligheden. Deltagelse i den slags rangerer på niveau med folkesport som forudsigelse af lottotal og resultatet for hønseskidning. Også selv om politikere og mediefolk i lang tid stort set ikke har talt om ret meget andet.

For nogle måneder siden rejste jeg mig dog alligevel fra min plads på Olympen og lod mig modstræbende nedstige blandt de dødelige for at deltage i denne tarvelige gættekonkurrence. Jeg har således frisk spået, at valget bliver udskrevet i kølvandet på festlighederne i anledningen af majestætens 75-års-fødselsdag på torsdag. Det vil sige tirsdag den 21. april, hvor valget afholdes tirsdag den 12. maj. Med lidt held kommer det også til at gå sådan.

Forudsætningerne for, at statsministeren kan overveje et folketingsvalg nu, er muligvis til stede. Alene af den grund, at hun pludselig har en chance for at vinde.

Thorning har medvind - Venstre siver
I snit ligger rød blok på 47-48 procent, og man haler ind på blå blok. Imidlertid er der ét problem: Alternativet. Det er ikke mange målinger, der i det hele taget har vist, at partiet ligger over to-procent-spærregrænsen. Og det er i øvrigt efterhånden noget tid siden, at man sidst så det. Den seneste måling for Altinget giver kun partiet én procent mod 1,4 procent for en måned siden. I alle nyere målinger ligger Alternativet klart under to procent. Noget kunne tyde på, at Uffe Elbæks politiske kaospilotprojekt er ved at fuse ud, og risikoen for stemmespild er en faktor, som Thorning må tage med i sine overvejelser, inden hun sætter en valgdato.

De sidste mange ugers medvind for Thorning fortsætter i kølvandet på den dygtigt søsatte kampagne af Thor Möger. Medierne har nærmest fejret Thorning med uendelig mange interviews og portrætter, og det hele bliver serveret på et baggrundstæppe af optimisme og god stemning omkring statsministeren. Selv nogle af de borgerlige aviser kan ikke skjule begejstringen for Socialdemokraternes leder. Det sker ikke så tit.

Spørgsmålet er i øvrigt, om S nu har brugt alt sit krudt. Oppositionen med især Venstre i front er ikke rigtig kommet i gang endnu, selv om man også har haft gang i et par kampagner. I rød blok og blandt enkelte af dets kommentatorer har man længe spekuleret over eksistensen at et par underbukser på et forkert bilag, eller man har følt sig overbevist om, at et selvantændeligt Venstre pludselig gik amok i en spektakulær selvmordsrus kun ganske få måneder før valget. Målingerne er ikke rigtigt med Venstre, der siver og ligger 4-6 procent fra valgresultatet. Helt så slemt behøver det ikke at gå, men Løkke og Co. skal nok snart til at komme op i omdrejninger.

Det store aber dabei
Konservative satser åbenbart hele butikken på deres ”stop-kampagne”, hvor især sloganet ”Stop nazi-islam-isme” har fået flere til at spærre øjnene op. Det bliver spændende at se, hvor meget dette tema får lov at fylde i valgkampen, og om Thornings foreløbige kontante svar er nok for vælgerne, når valgcirkusset for alvor kommer i gang. Indtil videre har Thorning og S-kampagnen virket godt med hensyn til at adressere en kontant indvandrerpolitik over for vælgerne.

Eneste store ”aber dabei” med hensyn til mit oprindelige bud på en valgudskrivelse 21. april er, at Frau Kanslerin Angela Merkel fra Tyskland agter at komme på besøg hos Thorning tirsdagen efter, nemlig 28. april. Det er for oplagt, at Thorning lige tager dette møde med ”Bundes-Mutti” med og så derfor dagen efter, det vil sige onsdag 29. april, får ordet i Folketingssalen ”for en meddelelse af en særlig karakter” og dermed udskriver valget til afholdelse tirsdag den 19. maj.

Det synes jeg lyder som den mest sandsynlige plan lige nu.

I mellemtiden sitrer hele det politiske Danmark, og alle partisoldater og kandidater (og alle os klogeåger) sover med støvlerne på, mens partierne fyrer begge løb af med hensyn til annoncekampagner. Det siger sig selv, at dette ikke kan blive ved med at gå helt frem til september.

Udskriv nu det folketingsvalg!

Jarl Cordua er liberal-borgerlig politisk kommentator og vært på radioprogrammet "Cordua & Steno” på Radio24syv. Hver onsdag skriver han klummen 'Liberale Brøl' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Cordua: Yahya Hassan er pauseklovnen i dansk politik Cordua: Yahya Hassan er pauseklovnen i dansk politik Næste artikel Cordua: Kommentatorer er ikke objektive om K-kampagne Cordua: Kommentatorer er ikke objektive om K-kampagne