Dagens overblik: Analytikere uenige om Løkkes nytårstale

POLITISK OVERBLIK: Statsministerens fokus på ghettoer skal samle blå blok, vurderer mediernes analytikere. Men de er uenige om, hvor godt det vil lykkes. Få dit nyhedsoverblik her.

Lars Løkke Rasmussen (V) er efter sin nytårstale på sporet af et bedre forhold til DF, mener nogle analytikere. Der er meget langt igen, mener andre.
Lars Løkke Rasmussen (V) er efter sin nytårstale på sporet af et bedre forhold til DF, mener nogle analytikere. Der er meget langt igen, mener andre.Foto: /ritzau/Finn Frandsen
Kristine Korsgaard

Velkommen til årets første overblik fra Altinget over dagens politiske nyheder.

På den første hverdag i 2018 er nyhedsbilledet stadig præget af reaktioner og analyser af statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) nytårstale.

Talen kredsede især om et opgør med parallelsamfund.

»Vi skal sætte et nyt mål om at afvikle ghettoerne helt. Nogle steder ved at bryde betonen ned. Rive bygninger ned. Sprede indbyggerne og genhuse dem i forskellige områder«, lød det blandt andet fra Løkke.

Du kan se, høre og læse hele talen her.

DR: Talen gør ikke indtryk på DF
Mens mediernes analytikere er enige om, at statsministerens fokus på ghettoer er et forsøg på at finde et projekt, der kan samle blå blok, er de uenige om, hvor godt det vil lykkes.

DR’s Jens Ringberg vurderer, at Løkke endnu har lang vej for at få Dansk Folkeparti med om bord – trods varsel om ”hårde virkemidler i forhold til skolevalg, bosætning og nedrivning af boliger”.

”Dét gør ikke indtryk i DF-toppen. Her er man for længst rykket videre til andre forslag. Groft sagt vil Løkke rykke rundt på grupper af udlændinge - DF vil smide dem ud af landet,” skriver han.

Læs analysen her.

Du kan også se DF’s reaktion på talen, hvor de efterlyser mere konkret handling fra statsministeren.

Kommentatorer: Løkke på kurs mod bedre forhold til DF
I Berlingske er Thomas Larsen meget positiv over for talen, fordi den kredser om et problem, som en stor del af befolkningen er dybt bekymret over”.

Ser vi tilbage på rækken af nytårstaler fra landets skiftende statsministre, toner Løkke Rasmussens nytårstale anno 2018 frem som en af de taler, der sætter en ny dagsorden, og som – måske – vil kunne skubbe regeringen tilbage på sporet efter den katastrofale exit fra 2017,” skriver han.

Også Altingets Erik Holstein vurderer, at Løkke foreløbig holder kursen i forhold til at kunne genoprette forholdet til DF og lande aftaler om skat og udlændinge.

”Der var intet i nytårstalen, der er uforeneligt med DF's krav til et forlig om skat og udlændinge,” skriver Holstein.

Forholdet til DF afgør Løkkes 2018
Politikens Anders Bæksgaard vurderer, at Løkke er ude i en svær balancegang.

Statsministeren talte i sin tale kun meget kort om skattereformen for ikke at genere Dansk Folkeparti. Og han skal forberede sig på at møde DF’s krav til udlændingestramninger og samtidig have baglandet med sig.

”DF har allerede udfordret den mest frisindede del af Venstre med både burkaforbud og partiets krav om, at flygtninge ikke partout skal integreres, når de får asyl,” skriver den politiske redaktør.

Jyllands-Postens politiske analytiker Marchen Neel Gjertsen skriver, at regeringens forhold til DF bliver afgørende for Løkkes 2018 og vil spille en rolle for et kommende folketingsvalg.

”Løkke tager hul på 2018 med et forhold til DF, der har nået et nyt lavpunkt. Det skete, da statsministeren personligt undsagde partiet efter krisen i skatteforhandlingerne,” skriver Gjertsen.

Borgmestre: Nedrivning løser ikke ghetto-problemer alene
Der er blevet fokuseret meget på Lars Løkke Rasmussens erklæring om, at det boligblokke skal rives ned for at komme ghettoer til livs.

Men selv om nedrivning af bygninger kan være et nyttigt redskab, er det ikke den oplagte løsning på problemet, mener borgmestre i flere af landets største kommuner.

Overborgmester i Københavns Kommune Frank Jensen (S) siger til Radioavisen, at opgaven i stedet er at skabe nye fortællinger om, hvordan livet i ghettoerne er.

Og Odenses borgmester, socialdemokraten Peter Rahbæk Juel, siger til Ritzau ifølge DR, at ”det er vigtigt at have nedrivning som et værktøj”. ”Men det kan ikke stå alene”, siger han og peger på, at tiltag, som skal få flere i job er vigtige.

Borgmestrene i Vejle og Sønderborg mener slet ikke, at nedrivning af boligblokke er en løsning for deres kommune.

Sophie Løhde mister sin pressechef
Året starter også med meldingen om et jobskifte på Slotsholmen.

Efter mindre end et år på posten har pressechefen i innovationsminister Sophie Løhdes (V) ministerium nemlig sagt op. Det skriver Altinget.

37-årige Kristian Wederkinck Olesen skal i stedet være pressechef i By og Havn.

”Nu har jeg været i politik i rigtig mange år som rådgiver og pressechef, og har lyst til at prøve noget nyt – og komme lidt væk fra Slotsholmen,” siger han.

Danmark begrænser støtte efter israelsk pres
Mens FN advarer om, at civilsamfundene i Israel og Palæstina er under voldsomt pres, strammer den danske regering nu støtten til civilsamfund i området.

Der er ”behov for strammere og klarere betingelser« til ngo'er, der modtager dansk udviklingsbistand i Palæstina og Israel. Samtidig vil Danmark fremover støtte færre ngo'er i landene.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse, Udenrigsministeriet udsendte kort før jul. Det skriver Information.

Den danske regering har tilsyneladende ladet sig presse af Israel, vurderer professor ved SDU Martin Beck, der har forsket i europæiske landes forhold til Israel og Palæstina.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00