Dagens overblik: Cepos og Liberal Alliance langer ud efter Venstre

NYHEDSOVERBLIK: Venstres nye kampagne får kritik fra både Cepos og Liberal Alliance. Finanstilsynet har ikke ressourcer nok til at undersøge alt materialet fra Danske Banks nye hvidvaskrapport. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til tirsdagens politiske nyhedsoverblik.

Vi lægger ud med en kritik af Venstres nye kampagne, hvor partiet fremhæver, at der siden 2001 er blevet tilført ekstra 75 milliarder kroner til velfærden.

Det skriver Berlingske.

Men ifølge kritikken glemmer Venstre at nævne, at størstedelen af de ekstra midler ikke stammer fra politiske beslutninger om at øge tilskud til velfærd.

Tænketanken Cepos konkluderer, at 30 milliarder kroner stammer fra store budgetoverskridelser i den offentlige sektor i nullerne. Derfor undrer Cepos' cheføkonom Mads Lundby Hansen sig over Venstres kampagne, og han kritiserer partiet for at have et opportunistisk forhold til budgetoverskridelserne.

Ligeledes får Venstre hård kritik fra Liberal Alliance.

"Der er desværre en meget stor skyggeside af de 75 milliarder kroner, som Venstre praler med. Nemlig at man overskred demokratisk vedtagne budgetter og brugte flere penge end aftalt, hvilket var med til at overophede dansk økonomi, så vi blev ramt ekstra hårdt af krisen. Det overforbrug er ikke noget at være stolt af som borgerligt-liberalt parti," siger finansordfører Joachim B. Olsen og tilføjer:

"Man kan ikke sige begge ting på samme tid. Venstre er selv skyld i, at man gør sig sårbar over for anklager om hykleri. Man taler med to tunger, og det er ikke kønt."

Finanstilsynet mangler ressourcer
Finanstilsynet kommer ikke til at granske alt materialet i Danske Banks nye omfattende hvidvaskrapport. Det har tilsynet nemlig ikke ressourcer nok til, lyder det fra tilsynets direktør Jesper Berg ifølge Finans.

"Vi kommer ikke til at gennemgå alt materialet. Vi har en risikobaseret tilgang, hvor ressourceforbrug på tværs af vores opgaver skal stå mål med forventning til resultat," siger Jesper Berg til Finans.

I Danske Banks nye rapport er der blevet gennemgået mere end 12.000 dokumenter, og der har været adgang til 40 mailkonti, der rummer mere end 8 millioner mails, dokumenter samt kalenderinvitationer. Den mængde kan Finanstilsynet ikke gennemgå, og det vil derfor kun undersøge dele af det.

Finanstilsynet vil dog blive tilført flere midler. Det lover erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) ifølge Finans.

Forslag fra Pape kan skade retssikkerhed
Et nyt lovforslag fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K) kan få alvorlige konsekvenser for retssikkerheden.

Det mener en række eksperter og organisationer ifølge Politiken.

Det nye forslag er endnu et middel i Søren Pape Poulsens kamp for at få opløst bandegrupperingen Loyal To Familia. Forslaget skal give anklagemyndigheden mulighed for inddrage beviser i den kommende sag om opløsning af banden, som politiet har fundet under ransagninger og aflytninger, men som ikke er omfattet af en dommerkendelse.

Det vil gøre op med den nuværende praksis, hvor alle beviser skal godkendes af en dommer, og det er netop det, der giver anledning til bekymring fra eksperter og organisationer.

"Den foreslåede regel vil ikke blot forringe retsstillingen for en i dette tilfælde forbudt forening, men også for enkeltpersoner med tilknytning til foreningen," siger Jørn Vestergaard, der er professor i strafferet ved Københavns Universitet, til Politiken.

SF's mislykket forsøg på at samle rød blok
SF's formand, Pia Olsen Dyhr, gør i dagens udgave af Information et forsøg på at samle oppositionen frem mod valget.

Hun lister nemlig fem politikområder op, hvor hun mener, at oppositionspartierne bør kunne finde fælles fodslag. Det drejer sig om klimapolitikken, mere velfærd, bekæmpelse af fattigdom blandt børn, renere natur og mindre centralisering.

Det er dog ikke alle oppositionspartierne, der er med på Pia Olsen Dyhrs plan om at skabe en samlet front. Ifølge Alternativet er det for sent at samle blokken nu, hvor valget er så tæt på. Radikale ser positivt på SF's forslag, men er i tvivl om, hvorvidt Socialdemokratiet er villige til at lave en ny politisk kurs. Endelig er der Enhedslisten, der savner mere til velfærden og et kritisk blik på den stigende pensionsalder.

Modsat de øvrige røde partier hilser Socialdemokratiet meldingen fra SF velkommen.

"Selv om der er ting, vi er uenige om i oppositionen, så er der rigtig meget, der samler. Både når det gælder det grønne, vores velfærdssamfund, kampen mod ulighed, og også at vi ønsker et samfund, hvor det er mere decentralt, end vi ser i dag – som kronikken viser," siger Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, til Information.

Det sker i dag

  • Klokken 10.00: Innovationsminister Sophie Løhde (V) inviterer til forhandlinger om opgør med ansøgningspuljer.
  • Klokken 10.30: Erhvervsminister Rasmus Jarlov skal i åbent samråd om Nordea og hvidvask.
  • Klokken 11.30: Rasmus Jarlov fortsætter med endnu et samråd om hvidvask. Dette handler dog om hvidvaskskandalen i Danske Bank.
  • Klokken 12.00: Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen skal i åbent samråd om støj fra F-35-kampfly.
  • Klokken 14.00: Rasmus Jarlov skal i dagens sidste samråd, der handler om fyrværkeriskader.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00