Dagens overblik: Claus Hjort Frederiksen anklager Mette Frederiksens højre hånd

Sveriges drøm om en plads i Nato kommer tættere på, Deloitte siger farvel til ”middelmådige mænd”, og så tager tidligere minister Claus Hjort Frederiksen (V) bladet fra munden i sagen om lækkede statshemmeligheder.

Claus Hjort Frederiksen taler ud i et stort interview med Jyllands-Posten torsdag.
Claus Hjort Frederiksen taler ud i et stort interview med Jyllands-Posten torsdag.Foto: Rune Øe/Ritzau Scanpix
Selma Hildebrand Frederiksen

Velkommen til dagens sommeroverblik, på en dag hvor sommervejret gemmer på sig. Men frygt ej, der er gode historier i det danske mediebillede, du kan varme dig på.

Vi skal både omkring ”middelmådige mænd” i jakkesæt og til et land, hvor håbet spirer lysegrønt. Men vi starter i vores egen politiske andedam.

Claus Hjort anklager Mette Frederiksens højre hånd i sag om statshemmeligheder

Claus Hjort Frederiksen er anklaget for at have lækket statshemmeligheder. Anklagen kom i kølvandet på eksministerens optræden i TV 2-programmet Lippert. Her langede han ud efter processen i den såkaldte FE-sag, hvor fremtrædne medarbejdere blev hjemsendt fra Forsvarets Efterretningstjeneste.

I samme ombæring nævnte han et overvågningssamarbejde mellem Danmark og USA, men det skulle have forblevet tys-tys.

Claus Hjort Frederiksen kalder anklagesagen for en ”politisk sag”, men i et interview med Jyllands-Posten går han nu skridtet videre.

Her anklager han Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, for at være den ene person, der fik sagen til at rulle – angiveligt fordi hun blev vred under Lippert-udsendelsen.

"Hele sagen starter med en opringning fra Barbara Bertelsen, og det er derfor, jeg tillader mig at sige, at det er politisk,” siger han i interviewet.

Deloitte siger farvel til ”middelmådige mænd” og goddag til ligestilling

Det skal være slut med den ulige kønsfordeling af ansatte i revisions- og rådgivningsvirksomheden, Deloitte. Firmaet har 3.000 ansatte, hvor 40 procent udgøres af kvinder.

Den kønnede ubalance bliver større, når man ser på, hvem der er partnere i firmaet. Her er kun 16 procent kvinder. Derfor har Deloitte indført en række tiltag, der skal sikre flere kvinder i det øverste lag.

Det betyder blandt andet, at virksomheden vil sige nej til flere mandlige ansøgere for at skabe plads til kvinderne. Det fortæller Camilla Kruse, der er partner og talentleder i Deloitte, til Finans.

"Konsekvensen er, at der vil være flere middelmådige mænd, der ikke bliver partnere. Ikke, at vi har tonsvis af dem, for vi har generelt superdygtige mennesker. Men der vil blive en hårdere screening af mændene, end de har været vant til," siger Camilla Kruse til Finans.

Sverige krydser fingre for Nato-medlemskab

Vores nordiske nabo har længe ønsket at blive optaget i Nato. Der har bare været et problem: Tyrkiet med præsident Recep Tayyip Erdogan i spidsen har spændt ben for Sveriges adgang til alliancen. Og et land kan kun blive medlem, hvis alle nuværende lande i Nato bliver enige om det.

Men håbet er lysegrønt, lyder det fra Sveriges statsminister, Ulf Kristersson. Han har netop haft audiens i Det Hvide Hus hos Joe Biden, hvor snakken faldt på svensk medlemsskab og næste uges Nato-topmøde i Vilnius.

”Vi mener begge, at Vilnius-mødet om en uge er et passende tidspunkt for svensk medlemskab, men kun Tyrkiet kan træffe tyrkiske beslutninger,” siger Ulf Kristersson til SVT ifølge DR.

Og fra den amerikanske præsident Joe Biden, lyder det:

”Sverige er en dygtig og engageret partner. Sammen er vi klar til Nato-mødet i næste uge, og jeg vil understrege, at USA fuldt ud støtter Sveriges optagelse i Nato.”

Det sker i dag

  • Bang & Olufsen kommer med årsregnskab
  • Chr. Hansen kommer med regnskab
  • Nyt møde med Tyrkiet om svensk Nato-medlemskab

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00