Dagens overblik: DF kræver redegørelse af bonusser, og Søren Gade går frivilligt

POLITISK OVERBLIK: Sundhedsplatformens direktør har fået en bonus på trods af store it-fejl, og det får Dansk Folkeparti til at kræve en redegørelse fra regeringen. Venstres gruppeformand Søren Gade stiller sin post til rådighed i forbindelse med en ministerrokade. Få overblik over dagens politiske nyheder her.

Foto: /ritzau/Sarah Christine Nørgaard
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til endnu en dag i dansk politik.

I går handlede det om bonusser til direktørerne i Banedanmark på trods af problemer med signalsystemet.

Og vi starter i samme boldgade i dag, hvor DR Nyheder skriver, at direktøren for Sundhedsplatformen har fået en bonus på 100.000 kroner.

Sundhedsplatformen har siden sin lancering været genstand for markant kritik. Blandt andet har Politiken beskrevet, hvordan Sundhedsplatformens mange it-fejl har været skyld i, at kontrollen med kræftpatienters behandlingsforløb reelt er brudt sammen.

Afsløringerne af bonusudbetalingerne i det offentlige har fået Dansk Folkeparti til at kræve en redegørelse fra regeringen.

"Jeg synes, at det er rimeligt, at regeringen giver en redegørelse for den udvikling, vi har set, hvor bonusser åbenbart er en fast bestanddel af arbejdet inden for den offentlige sektor," siger Peter Skaarup, der er Dansk Folkepartis gruppeformand, ifølge Jyllands-Posten.

Formanden for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp (S), vil ifølge Berlingske tage sagen op med den koncerndirektør, der har truffet beslutningen om bonussen til Sundhedsplatformens direktør.

"Normalt bruger vi ikke resultatløn i Region Hovedstaden. For vurderingen af om de mål, der er sat, er nået, er ofte mere en skønssag end objektivt fastsat, skriver hun i en sms ifølge Berlingske og fortsætter:

"For eksempel om hvorvidt implementeringen af Sundhedsplatformen har været succesfuld eller ej. Derfor vil jeg selvfølgelig tage denne her sag op med den ansvarlige koncerndirektør, der har truffet beslutningen om udbetalingen. For det er ikke en praksis, jeg ønsker, der skal bredes ud."

Løkke: Dansk er ikke nødvendigt med en moppe i hånden
Det er ingen hindring, at man ikke kan tale dansk, hvis man vil i arbejde.

Sådan siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til TV 2 efter tv-stationens besøg i Vollsmose hos en somalisk kvindeklub, hvor ingen af kvinderne kunne tale dansk eller var i arbejde. Under besøget fortæller advokat Tobias Grotkjær Elmstrøm til TV 2, at kvinderne har svært ved at få arbejde, fordi de ikke kan dansk.

Men den forklaring giver statsministeren ikke meget for:

"De skal arbejde. Man kan sagtens gøre rent, selvom man ikke kan tale dansk. Man behøver ikke at gå og tale med sin moppe, kost og spand. Så det med at dansk er en undskyldning for, at man ikke kan tage hænderne op af lommen, det abonnerer jeg ikke på," siger Lars Løkke Rasmussen til TV 2.

Minister afviser lovændring
Efter TV 2's optagelser foreslår Odenses rådmand for beskæftigelse Brian Dybro (SF) selv, at man fra Christiansborg udvider muligheden for at tvinge langtidsledige indvandrere i uddannelse.

Socialdemokratiet og SF bakker forslaget op. I dag er det såkaldte uddannelsespålæg kun en mulighed over for borgere under 30 år.

Men beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) sender bolden tilbage til Odense, skriver Altinget.

"Der er slet ikke brug for, at de her mennesker skal have en kortere eller længerevarende uddannelse. Der er brug for, at de kommer ud på arbejdsmarkedet. Og der er brug for, at man viser noget lederskab i Odense Kommune og tager fat i de kvinder, der bare er blevet passive gennem mange, mange år," siger ministeren til Altinget.

Læs hele artiklen her.

Søren Gade går frivilligt
Hvis statsminister Lars Løkke Rasmussen skulle have lyst til skifte Venstres gruppeformand ud i forbindelse med en ministerrokade, skal han være velkommen.

Sådan siger partiets nuværende gruppeformand Søren Gade til TV 2 Nord i kølvandet på, at BT har beskrevet rygter om, at statsministeren har i sinde at fjerne ham fra posten.

Søren Gade genopstiller ikke til Folketinget, da han i stedet stiller op til europaparlamentsvalget i maj 2019. Derfor finder gruppeformanden det også helt naturligt, at stille sit mandat til rådighed i forbindelse med en ministerrokade.

"Da jeg jo ikke stiller op til næste folketingsvalg, er det også vigtigt for en folketingsgruppe og for en regering at have en gruppeformand, som også sidder efter et valg," siger Søren Gade til TV2 Nord.

Dagens analyse
Hvor tæt er vi på en storkonflikt i overenskomstforhandlingerne for de offentlige ansatte? Efter senere forhandlinger i Finansministeriet i går er parterne stadig ikke nået frem til enighed.

Altingets arbejdsmarkedsredaktør Søren Elkrog Friis har set nærmere på OK18 i denne analyse på Altinget.

"Ifølge Altingets oplysninger er der heller ikke sket noget afgørende gennembrud i løbet af mandag og natten til tirsdag, hvor der blev forhandlet ud på de sene timer i Finansministeriet. Alle er dog helt enige om, at det er nu, inden for de næste timer eller døgn, at der skal skabes et gennembrud på statens område, hvis risikoen for konflikt skal afværges," skriver han.

Læs hele analysen her.

Efter #MeToo: Ministre til kamp mod sexchikane
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og ligestillingsminister Karen Ellemann (V) går til kamp mod sexchikane på de danske arbejdspladser.

Ifølge Jyllands-Posten har de to ministre sendt et fælles opråb til offentlige og private arbejdsgivere, der skal sætte problematikken på dagsordenen.

"MeToo-fortællingerne er et wakeupcall til os alle. Der er brug for at sætte seksuel chikane på dagsordenen – også på de enkelte arbejdspladser," skriver de to ministre ifølge Jyllands-Posten.

Med sit opråb opfordrer Troels Lund Poulsen og Karen Ellemann til, at arbejdsgivere laver fælles normer for opførsel på arbejdspladserne og giver ansatte mulighed for at klage over sexchikane.

Det sker i dag

  • Prins Henrik, som afgik ved døden sent tirsdag aften 13. februar, skal bisættes 20. februar klokken 11.00.
  • I den forbindelse holder Folketinget en mindehøjtidelighed, hvor folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), holder tale, og der vil være et minuts stilhed for den afdøde prins.
  • Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og undervisningsminister Merete Riisager (LA) er kaldt i samråd om forlængelse og fornyelse af overenskomster og aftaler for visse ansatte på det offentlige område, navnlig lærere i folkeskolen. 
  • Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal stå skoleret i samråd om vurderingen af Paposhvili-dommen. Hun skal redegøre for ministeriets foreløbige vurdering i en mail fra april 2017 af konsekvenserne for behandlingen af sager vedrørende humanitært ophold som følge af Paposhvili-dommen. Ministeren skal også svare på, hvorfor hun ikke satte sagerne i bero efterfølgende. Samrådsspørgsmålet er stillet efter ønske fra Astrid Krag (S), Johanne Schmidt-Nielsen (EL), Josephine Fock (ALT), Sofie Carsten Nielsen (R) og Holger K. Nielsen (SF).
  • Altinget og Den Britiske Ambassade holder konference om fremtidens udfordringer og muligheder for EU, Danmark og Storbritannien efter Brexit.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00