Dagens overblik: EU-domstolen skal vurdere om tilknytningskrav er ulovligt

OVERBLIK: Tusindvis af sager om familiesammenføringer kan gå om. EU-domstolen skal nemlig undersøge om det danske krav om tilknytning er ulovligt. I USA får Danmark stor ros efter udenrigsminister Anders Samuelsens (LA) møde med sin amerikanske kollega. Få overblik over dagens politiske nyheder her.

Tusindvis af sager om tyrkeres ægtefællesammenføringer kan gå om, hvis EU-domstolen vurderer, at kravet om tilknytning er ulovlig.
Tusindvis af sager om tyrkeres ægtefællesammenføringer kan gå om, hvis EU-domstolen vurderer, at kravet om tilknytning er ulovlig.Foto: /ritzau/Jens Nørgaard Larsen
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til tirsdagens overblik over politiske nyheder.

Vi starter med historien om, at tusindvis af tyrkeres sager om familiesammenføringer kan gå om.

Det skriver Politiken.

EU-domstolen skal nemlig vurdere, om det er lovligt at bruge det danske krav om tilknytning, når Danmark nægter tyrkere at få ægtefællesammenføringer. Det danske krav blev indført i 2003 og betyder, at et ægtepars fælles tilknytning til Danmark skal være større end et andet land.

Det er Østre Landsret, der er kommet i tvivl og har bedt EU-domstolen om hjælp.

"Det er ikke tit, at vi spørger EU-Domstolen i sådanne sager. Mange EU-retlige spørgsmål er allerede afklaret. Men på baggrund af en række afgørelser fra EU-Domstolen de seneste år er vi kommet i tvivl her, og derfor beder vi EU-Domstolen om deres vurdering," siger landsretsdommer Karen Hald til Politiken.

Hvis EU-domstolen kommer frem til, at det er ulovligt, vil det betyde, at Danmark har givet ulovligt afslag på tyrkeres familiesammenføringer siden 2003. I perioden 2004 til 2015 er der blevet givet 14.000 afslag på ægtefællesammenføringer, hvoraf tyrkere udgør den største gruppe.

Amerikansk ros til Danmark
I USA får det nye danske forsvarsforlig og Danmarks engagement i FN stor ros.

Det skriver Berlingske.

Det er den amerikanske udenrigsminister Rex Tillerson, der havde mange lovord til Danmark efter sit møde med sin danske pendant, Anders Samulesen (LA), mandag aften dansk tid.

Rex Tillerson takkede for Danmarks støtte til USA og tilføjede, at Danmark er en vigtig partner for USA i Norden grundet landets geografiske placering.

”Det er klart, at fordi Danmark ligger placeret meget tæt på Rusland, så er landet vigtigt for opbygning af sikkerhed. Men Danmark spiller også en vigtig rolle i FN. Danmark bibringer meget til vores diskussioner med overvejelser af alternative metoder i forhold til vores engagement i vanskelige problemstillinger som Nordkorea. Danmark bibringer meget til vores samtaler,” sagde Rex Tillerson ifølge Berlingske.

Ifølge Anders Samuelsen vakte det nye forsvarsforlig også stor tilfredshed fra den amerikanske udenrigsminister.

EU: Danmark sælger fetaost illegalt
Det er i strid med EU-lovgivningen, når danske virksomheder eksporterer fetaost til lande i EU's indre marked samt til lande uden for det indre marked, som EU har samhandelsaftaler med.

Det mener EU-Kommissionen, der i et brev har bedt regeringen om at stoppe feta-handlen.

Det skriver Altinget

Fetaosten er på EU's liste over beskyttede fødevarer, og det betyder, at det er ulovligt for mejerier udenfor Grækenland at sælge med betegnelsen feta på EU's indre marked. Ligesom det er ulovligt at sælge mousserende vin under betegnelsen champagne, hvis det ikke er produceret i det franske distrikt Champagne.

Produkterne på den beskyttede liste må heller ikke sælges til lande, som EU har samhandelsaftaler med. Men det sker alligevel med den danske fetaost, mener EU-Kommissionen. 

Læs hele historien her.

Bekymret DF'er
Dansk Folkepartis fiskeriordfører Ib Poulsen har en fornemmelse. Han er ifølge Jyllands-Posten bekymret for, at storfiskere har købt sig indflydelse på statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og dermed regeringens fiskeripolitik.

Fornemmelsen kommer efter, at FødevareWatch har berettet, at Lars Løkke i 2016 mødtes med en gruppe fiskere for at diskutere en presserende dagsorden i fiskeriet. Mødet foregik inden en nytårskur i Thyborøn, hvor nogle af fiskerne også havde indsamlet penge til Løkkefonden.

"Politikere kan mødes med hvem de vil. Det behøver ikke nødvendigvis være styrende for deres politik. Men sammenholdt med de ting, der er kommet frem omkring Løkkefonden, så er det jo det billede, der står tilbage: At man har købt sig adgang til at få indflydelse på regeringens førte politik," siger Ib Poulsen ifølge Jyllands-Posten - og tilføjer, at han ikke har beviser.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen skal i samråd onsdag om sine relationer til storfiskerne.

Det sker i dag
Disruptionrådet fortsætter sit møde i Herning.

Efter mødets afslutning inviterer statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og undervisningsminister Merete Riisager (LA) til pressemøde, hvor de tre ministre vil præsentere en strategi for Danmarks digitale vækst. Pressemødet foregår på Aarhus Universitet klokken 13.

Derudover byder dagen på møde i folketingssalen, hvor folketingsmedlemmerne blandt andet skal behandle et beslutningsforslag om at skrive den europæiske menneskerettighedskonvention ud af dansk lov.

Klokken 15 skal sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i samråd om salg af tobak til børn og unge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00