Dagens overblik: Her vil regeringen placere nye job i forsvaret

POLITISK OVERBLIK: Nyt forsvarsforlig er på vej. Det giver nye job rundt i landet og flere penge til kampen mod cyberangreb. Og så vil regeringen lade udenlandske forskere bijobbe. Få overblikket her. 

Forsvarminister Claus Hjort Frederiksen (i midten) er på vej til at lande et forsvarsforlig.
Forsvarminister Claus Hjort Frederiksen (i midten) er på vej til at lande et forsvarsforlig.Foto: /ritzau/Mads Nissen
Kasper Frandsen

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik, der giver dig morgenens vigtigste nyheder.

Der er kommet skred i forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig. Ifølge et udkast til en aftaletekst om et nyt forlig kommer der næsten 700 medarbejdere mere i Forsvaret, skriver DR.

Forliget forventes præsenteret inden længe, og det vil ifølge DR's oplysninger gælde fra og med i år til og med 2023.

De nye medarbejdere til Forsvaret bliver ikke ansat med det samme, men forventningen blandt forligspartierne er ifølge DR’s oplysninger, at Forsvaret i de kommende år dels reducerer i antallet af medarbejdere, ansætter nye medarbejdere og flytter stillinger rundt i landet.

Fordelingen af de nye job er en del af regeringens samlede udflytningsplaner. De nye job bliver fordelt således:

  • Region Midtjylland: Ca. 200
  • Region Syddanmark: Ca. 400
  • Bornholm: Ca. 100
  • Region Nordjylland: 0
  • Region Hovedstaden (minus Bornholm): 0

Flere penge til kamp mod cyberangreb
DR kan også berette, at forsvarsforligspartierne vil ruste Danmark i kampen mod hackerangreb, russiske troldefabrikker og cyberkrig. Det viser udkastet til en aftaletekst om et nyt forsvarsforlig, som DR har set.

I alt vil man sætte næsten 1,4 milliarder ekstra kroner af til at styrke indsatsen mod it-sikkerhed og cyberangreb over den kommende forligsperiode.

Styrkelsen af Danmarks cyberforsvar glæder Henrik Breitenbauch, der er centerleder og forsker ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet.

"Det er et vigtigt område at investere flere penge i. Cyberområdet er et område, som vækker bekymringer blandt alle de folk, der beskæftiger sig med sikkerhedspolitik, og derfor er det vigtigt, at staten også følger med på det her område," siger han til DR.

Forskere skal kunne bijobbe
Flere udenlandske topforskere er blevet anmeldt til politiet for at holde foredrag uden for universiteterne.

Men det skal være være slut, oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet i en pressemeddelelse. Derfor vil regeringen gøre reglerne mere enkle for udenlandske medarbejdere, som gerne vil have et bijob.

Én enkelt arbejdstilladelse skal i fremtiden være nok, når man bare bliver inden for det samme arbejdsområde.

Reglerne har hidtil været sådan, at man har skulle søge en arbejdstilladelse for hver enkelt ansættelse.

DF åbner for salg af Danske Spil
Timingen er den rigtige, hvis staten skal sælge den konkurrenceudsatte del af Danske Spil. Det skal være nu, mens spillemarkedet er i vækst, og før selskabet taber pusten, mener analytikere ifølge Finans.dk.

En privatisering skal have et flertal i ryggen fra folketingssalen, hvor Dansk Folkeparti melder sig "åben" for et salg:

"Men først skal vi finde ud af, hvordan vi fortsat sikrer, at udlodningsmidlerne og støtten til at bekæmpe ludomani ikke bliver nedprioriteret ved et salg," siger DF's finansordfører, René Christensen, til Finans.dk.

Analytikerne vurderer over for Finans.dk, at Danske Spils konkurrenceudsatte del har en værdi på 5,5-7 milliarder kroner.

Tvivl om milliardtilskud til kommuner
Beskæftigelsesministeriet, Børne- og Socialministeriet og Udlændinge- og Integrationsministeriet kritiseres for manglende tilsyn med refusion på velfærdsområdet til kommunerne.

Stikprøver fra Rigsrevisionen viser nemlig fejl i 28 procent af sagerne. Kommunerne kan dermed uberettiget have modtaget tilskud fra staten, skriver Altinget.

"Det tager jeg naturligvis til efterretning, fordi der skal være kontrol med udbetalingen af statstilskud til kommunerne," skriver han i et mailsvar til Altinget.

Beskæftigelsesministeriet er allerede i gang med at modernisere og målrette den nuværende revisionsmodel for at gøre den mere enkel, mens mulighederne for kontrol styrkes. Det arbejde ventes færdigt i løbet af året.

Det sker i dag:
World Economic Forum afholder sit årlige økonomiske topmøde i byen Davos. USA's præsident Donald Trump gør sin entre.

Tre beslutningsforslag bliver behandlet fra kl. 10 i folketingssalen:

  • 1. behandling af beslutningsforslag om indførelse af obligatoriske dansksprogede fag på de engelsksprogede uddannelser i Danmark (DF).
  • 1. behandling af beslutningsforslag om navngivning af uddannelsesinstitutioner (DF).
  • 1. behandling af beslutningsforslag om ændring af reglerne for elevfordeling på gymnasierne (S, R og SF).
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00