Dagens overblik: Liste opfordrer til drab på danske politikere

POLITISK OVERBLIK: En liste på internettet opfordrer til drab på danske politikere, Radikale har efter et ghettobesøg skiftet holdning til bandepakken, og så vil en tidligere minister tilbage i Folketinget. Få dagens overblik her.

Foto: /ritzau/Liselotte Sabroe
Cecilie Gormsen

En liste med navne og adresser på folketingsmedlemmerne cirkulerer på internettet med en opfordring til at dræbe de danske folkevalgte. Det fremgår af P1-dokumentarprogrammet ”Internettet kan være et ondt sted”.

Og listen bekymrer folketingsmedlemmer:

”Det er rigtigt alvorligt for de folkevalgte, der jo stiller op for demokratiet. Og for deres familier, der jo intet har med det her at gøre. Jeg synes, det er så stærkt et signal. Når det ligger på en liste, så må danske myndigheder tage det alvorligt,” siger Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, til TV 2.

Ud for nogle af navnene står konkrete oplysninger om familie og børn – og i et tilfælde en anvisning på, hvordan man skal stå et bestemt sted for at få det bedste kig ind i en af de nævnte personers lejlighed.

PET oplyser til TV 2, at den danske efterretningstjeneste er opmærksom på listen. Her oplyser man, at listen er af ældre dato, og at den tidligere er blevet vurderet.

Radikale skifter holdning til bandepakke
Efter flere besøg i ghettoer har Radikale og formand Morten Østergaard skiftet holdning til regeringens bandepakke fra sidste år. Det skriver Berlingske.

”Der bliver skabt nogle billeder af, at det er en konflikt mellem politiet og beboerne. Der er nogle beboere, som helst ser ryggen af politiet. Der er nogle unge, som er i konflikt med politiet,” siger Morten Østergaard og fortsætter:

”Men det store flertal er bare pissetrætte af, at deres hjem, deres boligområde, gøres utrygt af hardcore kriminelle, som også lokker deres unge i fordærv.”

Radikale stemte imod bandepakken fra 2017, der blandt andet indeholdt skærpede straffe for systematisk afpresning og en mulighed for at forbyde personer dømt for bandekriminalitet at opholde sig i de områder, de har begået bandeaktivitet i, op til ti år efter endt afsoning. Men nu har partiet ændret holdning, oplyser Morten Østergaard.

Tidligere klimaminister vil tilbage i Folketinget
Rasmus Helveg Petersen (R) vil tilbage i Folketinget, og han bliver Radikales spidskandidat på Fyn. Det skriver Altinget.

Det blev afgjort ved en urafstemning hos Radikale på Fyn, hvor den tidligere klimaminister slog Camilla Hersom af pinden som partiets fynske spidskandidat.

Inkassofirmaer skal hjælpe med at inddrive udlændinges SU-gæld
Udenlandske studerende forlader for ofte Danmark med en efterladt SU-gæld, mener regeringen, der nu søsætter en række initiativer, der skal intensivere jagten på de forsvundne penge. Det skriver Berlingske.

Et af initiativerne går ud på at samarbejde med udenlandske inkassofirmaer, der modsat de danske myndigheder kan troppe op på konkrete adresser i udlandet. Et andet initiativ er, at myndighederne skal rejse prøvesager om misligholdt SU-gæld.

”Det er helt urimeligt, at udenlandske studerende kan komme til Danmark, få SU og tilmed optage et SU-lån og så blot efterlade regningen ved grænsen, når studierne er overstået. Det er ikke i orden. Derfor styrker vi nu indsatsen over for SU-skyldnerne i udlandet, så vi kan få mere af den gæld, som de har optaget, tilbage i den danske statskasse,” siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) til Berlingske.

3 HURTIGE NYHEDER

1. Løkke sår tvivl om Vestagers EU-karriere
Margrethe Vestager vil meget gerne fortsætte i Bruxelles, når der skal udnævnes en ny EU-Kommission næste år – og det samme vil danskerne. Men det gør ikke det store indtryk på statsministeren, skriver Altinget.

”Hvis man kigger i historiebøgerne, så synes der at være udviklet en ret fast dansk tradition for, at det parlamentariske flertals gruppe udnævner en kommissær. Jeg ved ikke, om Radikale Venstre er på vej til at melde sig ind som en del af regeringens parlamentariske grundlag,” siger Lars Løkke Rasmussen (V) i et interview med Altingets Europa-podcast ’Parlamentet’.

Læs også

2. DF-ordfører: ”Jeg har udtrykt mig klodset”
Torsdag kunne man læse, at Dansk Folkeparti var klar til at dræbe danske syrienskrigere, men Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod, trækker nu i land og ærgrer sig over, at han gik for langt i interviewet med Jyllands-Posten.

”Jeg har udtrykt mig klodset,” siger Peter Kofod til Politiken.

”Jeg har ingen kritik af Jyllands-Posten. Hvis jeg skal kritisere nogen, er det min egen 'klodsethed' for ikke at ramme sagen spot on. For det har jeg ikke gjort,” siger han. 

3. Ikkevestlig indvandring koster på de offentlige finanser
Det koster, at ikkevestlige indvandrere står uden for arbejdsmarkedet, lød det torsdag fra finansminister Kristian Jensen (V) på et pressemøde.

Ikkevestlig indvandring udgjorde i 2015 en nettoudgift på 19 milliarder kroner – blandt andet fordi mange i gruppen modtog overførselsindkomst i den opgjorte periode. Kristian Jensen fremhævede på den positive side, at det var lykkedes at hæve beskæftigelsen for gruppen en smule.  

Læs mere her.

Det sker i dag
Kl. 9.15: Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) skal i åbent samråd om kontanthjælpsloftet og integrationsydelsens betydning for arbejdsløsheden i Danmark.

Kl. 11.00: Uformelt EU-topmøde, hvor Lars Løkke Rasmussen sammen med de 26 andre EU-ledere skal tale om, hvordan samarbejdet skal se ud, når briterne er ude ad døren.

Kl. 14.00: Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer holder høring om public service-medierne i landdistrikterne, hvor blandt andre kulturminister Mette Bock (LA), TV 2 og DR deltager.

Kl. 14.30: Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) afholder i anledning af det nye forsvarsforlig et debatarrangement med deltagelse af blandt andre forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V). 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)

0:000:00