Dagens overblik: Løkke vil af med det danske forsvarsforbehold

NYHEDSOVERBLIK: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ønsker sig, at Danmark i fremtiden dropper sit forsvarsforbehold. En statsministersøn vil i Europa-Parlamentet, og Rigsrevisionen advarer om flere problemer med Skat. Få overblik over de politiske nyheder her.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ønsker sig, at Danmark en dag skrotter sit forsvarsforbehold.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ønsker sig, at Danmark en dag skrotter sit forsvarsforbehold.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til dit overblik over tirsdagens politiske nyheder.

Vi lægger ud med et ønske fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i dagens Jyllands-Posten.

Her fortæller han, at han gerne ser, at Danmark en dag dropper sit forsvarsforbehold. Udtalelsen kommer forud for dagens statsbesøg fra Frankrig, hvor statsministeren skal mødes med den franske præsident Emmanuel Macron, der er stærk fortaler for et tættere EU-samarbejde.

Lars Løkke Rasmussen vil gerne af med forbeholdet, således at Danmark og danske soldater får mulighed for at deltage fuldt ud i EU's fremtidige forsvarssamarbejde.

"Det forekommer mig underligt, hvis vi skal være med i den forreste linje, men når det skal stabiliseres, skal vi rejse hjem igen på grund af et forbehold," siger han til Jyllands-Posten.

Debatten om EU-forbeholdenes fremtid blev allerede indledt af statsministeren på Europadagen i maj, hvor han sagde, at tiden var kommet til, at danskerne skal gøre op med sig selv, hvorvidt de vil være helt og fuldt med. Han udelukkede dog en folkeafstemning om forbeholdene på denne side af et folketingsvalg.

Både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har afvist en ændring af de danske EU-forbehold.

S støtter DF's nye krav
Dansk Folkepartis nye krav til en strammere udlændingepolitik får støtte fra Socialdemokratiet.

Det skriver Politiken.

I forbindelse med de kommende finansforhandlinger vil Dansk Folkeparti tage kravet om et såkaldt paradigmeskift i udlændingepolitikken med ind til forhandlingsbordet. Det består af ni krav, og Socialdemokratiet melder sig nu klar til at se positivt på syv ud af ni forslag.

"Jeg opfordrer til, at hvis regeringen og DF her i efteråret har tænkt sig at forhandle om, hvordan vi kan styrke hjemsendelsen af folk, når der er kommet fred i deres hjemland, så kan de lige så godt invitere Socialdemokratiet med og få et bredt flertal bag de ændringer, som er på vej," siger Socialdemokratiets udlændingeordfører, Mattias Tesfaye, til Politiken.

Socialdemokratiets støtte til det blå støtteparti vækker kritik fra to andre partier i oppositionen, Enhedslisten og Radikale. Radikales udlændingeordfører, Sofie Carsten Nielsen tilføjer, at hun ikke længere kan se forskel på Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

Rigsrevisionen advarer om flere problemer med Skat
Genopretningen efter Skats tidligere skandaleramte inddrivelsessystem, EFI, giver anledning til bekymring fra Rigsrevisionen.

Det skriver Berlingske.

Rigsrevisionen konkluderer i sin rapport, at Skatteministeriets og Skattevæsenets arbejde med at få det nye inddrivelsessystem, PSRM, op at køre er så problemfyldt, at der er risiko for nye milliardtab.

"Rigsrevisionen konstaterer, at der er væsentlige risici for forsinkelser og for yderligere provenutab, inden inddrivelsen kan forventes at være normaliseret," står der i rapporten ifølge Berlingske.

Rapporten fra Rigsrevisionen vækker kritik fra oppositionen. Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen, mener, at skatteminister Karsten Lauritzen og hans embedsmænd overfor Folketinget har tegnet et pænere billede af genopretningen.

Den kritik afviser Karsten Lauritzen imidlertid:

"Tværtimod har jeg sagt gentagne gange, at det kommer til at tage en årrække, før man kan få rettet på problemerne i gældsforvaltningen," siger Karsten Lauritzen til Berlingske.

Statsministersøn vil i Europa-Parlamentet
Der kan komme en Løkke Rasmussen på stemmesedlerne til europaparlamentsvalget i 2019. Venstres EU-udvalg i København har nemlig indstillet statsminister Lars Løkke Rasmussens søn Bergur Løkke Rasmussen som kandidat.

Det oplyser partiet i en pressemeddelelse ifølge DR.

Såfremt han bliver endelig valgt som kandidat, håber statsministersønnen, at vælgerne ikke blot vil kigge på efternavnet, når de skal sætte deres kryds.

"Jeg vil håbe, at vælgerne bliver interesseret i, hvem den fyr, der stiller op, er. Forhåbentlig vil de gerne høre om, hvad jeg personligt mener. I det her tilfælde er det Bergur og ikke Lars, der stiller op til Europa-Parlamentet," siger Bergur Løkke Rasmussen i pressemeddelelsen.

Om det bliver Bergur Løkke, der bliver kandidat til Europa-Parlamentet afgøres på et opstillingsmøde 11. september.

Det sker i dag

  • Statsbesøg fra Frankrig: Den franske præsident Emmanuel Macron og hans hustru Brigitte Macron besøger Danmark i dag og i morgen, hvor Emmanuel Macron foruden at besøge kongefamilien skal mødes med blandt andet statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF). Altinget dækker statsministerens pressemøde med den franske præsident klokken 14:20.
  • Klokken 10:30: Samtidig med at det franske præsidentpar indleder sit statsbesøg, skal beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) stå skoleret i et samråd om nedlæggelse af stillinger i Skov- og Naturstyrelsen.
  • Klokken 10:45: Det Udenrigspolitiske Nævn og Folketingets Udenrigsudvalg får også besøg fra udlandet i dag. De skal mødes med FN's vicegeneralsekretær, Amina J. Mohammed.
  • Klokken 13:00: Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal i samråd om udsendelsescentre i udlandet.
  • Klokken 14:00: Ældreminister Thyra Frank (LA) og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) skal i samråd om medicinhåndtering.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00