Dagens overblik: Lundes nye arbejdsplads tæt forbundet til regeringen

Den tænketank som Esben Lunde Larsen er blevet ansat i har tætte forbindelser til regeringen og modtager økonomisk støtte i form af dansk udviklingsbistand. Og så vil Radikale ikke pege på Mette Frederiksen som statsminister, hvis Socialdemokratiet fortsat ønsker at afskaffe muligheden for asylbehandling ved grænsen. Få overblikket her.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

God dag og velkommen til fredagens overblik i en uge, der på trods af sommervarmen ikke har været præget af agurketid.

Onsdag aften annoncerede forhenværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, at han fra oktober er blevet ansat som fellow i den globale tænketank World Resources Institute (WRI).

Og det viser sig nu, at den pågældende tænketank har tætte forbindelser til den danske regering. Det skriver Information.

Tænketanken modtager således millioner i dansk udviklingsbistand. I efteråret modtog tænketanken 75 millioner kroner i dansk udviklingsbistand frem til 2022. Ligeledes sidder præsidenten for WRI i bestyrelsen for den tidligere så omtalte organisation GGGI.

Det får Christoph Ellersgaard, lektor ved Department of Business and Politics på Copenhagen Business School, til at betegne ansættelsen af Esben Lunde Larsen som “problematisk” over for Information:

“Helt overordnet kan man komme til at tænke, om det er et spørgsmål om nepotisme – er det, fordi han har haft direkte kontakter, der er gode for ham, at han har fået jobbet, eller er det på baggrund af hans kvalifikationer, at han er valgt,” lyder det fra lektoren, der også er forfatter til bogen Magteliten.

Global direktør i WRI Craig Hanson afviser over for avisen, at regeringen har været involveret i deres beslutning om at ansætte Lunde ligesom han også afviser, at der anvendes dansk udviklingsbistand til at betale Lundes løn.

Både Greenpeace i Norden og CARE Danmark sætter positive ord på Lundes nye arbejdsplads, men begge organisationer undrer sig over ansættelsen af lige netop Esben Lunde.

“Han har jo ikke just markeret sig med stærkt grønne synspunkter i den danske debat, så på den måde er det overraskende, at han vælger at gå den vej. Men alle folk skal jo være velkomne, hvis de ser, at miljøsagen er værd at kæmpe for,” lyder det fra John Nordbo i CARE Danmark.

R lægger afstand til S: Skrinlæg planer om asylstop ved grænsen
Socialdemokratiet vil afskaffe muligheden for asylbehandling ved den danske grænse, og partiets udmelding fra februar, får nu Radikale Venstres politiske leder, Morten Østergaard, til at proklamere, at partiet ikke vil pege på Mette Frederiksen som statsminister, hvis S holder fast i det ønske. Sådan lyder meldingen fra den radikale leder til Politiken.

I stedet bør man gå efter en fælles aftale med de øvrige EU-lande, lyder det fra Radikale Venstre.

“Spørgsmålet om asyl står og blinker som en lakmusprøve på, om man vil løse europæiske problemer sammen med de andre EU-lande eller gå enegang,” siger Morten Østergaard til Politiken.

Idéen om modtagecentre er god nok, ifølge Morten Østergaard, hvis bare det sker som en del af en fælles europæisk aftale, lyder forklaringen.

Men Socialdemokratiet har ikke tænkt sig at vente på, at alle EU-landene bliver enige om en fælles aftale, forklarer partiets udlændingeordfører Mattias Tesfaye (S).

“Vi støtter det, som statsministeren sagde grundlovsdag. Nogle af elementerne kan aftales med Østrig. Andre initiativer kan løses med andre lande. Vi kan ikke vente på, at alle EU’s medlemslande bliver enige,” siger udlændingeordføreren til avisen.

Radikale Venstres krav om en fælles EU-aftale på det førnævnte område er en del af partiets garanti for, at de ikke vil støtte en regering, der er afhængig af DF. Og forholdt til konsekvenserne af den garanti, svarer Morten Østergaard: “Den garanti betyder, at vi kun støtter en regering, hvis den på de punkter, jeg nævner her, er klar til at vælge en anden vej end den, man får med den nuværende regering eller via et samarbejde med DF,” lyder svaret til Politiken.

Sikkerheden halter: Offentlige it-systemer i nedbrudsfare
En ny rapport fra Finansministeriet viser, at sikkerheden halter hos 117 ud 377 offentlige it-systemer. Sikkerhedsproblemerne øger risikoen for hacking og nedbrud hos it-systemer hos eksempelvis SKAT, NemID og forsvarets systemer, skriver Berlingske.

“Det er selvfølgelig ikke godt nok, at vi i staten ikke har styr på IT-systemerne. Det er problematisk, for når de ikke er ordentligt vedligeholdte, er der større risiko for nedbrud eller hacking, hvor IT-kriminelle får adgang til personfølsomme data,” siger innovationsminister Sophie Løhde (V) til avisen.

Ministeren får kritik af flere eksperter for ikke at have gjort nok for it-sikkerheden. “Det er meget alvorligt, at kritiske systemer ikke er sikret endnu. Der er mange personlige oplysninger, som kan hackes og misbruges til enten afpresning eller identitetstyveri,” lyder det eksempelvis fra John Gøtze, der er lektor ved IT-Universitetet.

Rapporten har fået både Socialdemokratiets og Alternativets it-ordførere på banen og kræve, at området prioriteres højere. Sidstnævnte, René Gade, opfordrer over for Berlingske til, at der etableres et udvalg, hvor der kan diskuteres it-problemer.

Innovationsminister Sophie Løhde afviser kritikken fra de andre partier, og henviser til, at hun vil følge op på de initiativer, der allerede er sat i gang.

Kort nyt:
Traditionen tro snupper vi også lige to korte nyheder. Vi starter hos de danske landmænd. Landbruget har været i vælten i denne uge, da høsten lider under varmen. Derfor vil regeringen nu se på muligheden for at udskyde landbrugets betaling af jordskatter. Det skriver Ritzau ifølge JydskeVestkysten.

Danmark gik som bekendt glip af VM-titlen i fodbold tidligere på sommeren, da vi blev slået ud af Kroatien. Men det bliver alligevel til en VM-titel for Danmark denne sommer: FN har nemlig kåret Danmark som verdensmester i offentlig digitalisering. Det kan du læse mere om på Finansministeriets hjemmeside lige her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Senior landbrugsspecialist, Verdensbanken, fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00