Dagens overblik: Måling afslører modstand mod tvangsfordeling af gymnasieelever

Partier hiver forsvarsministeren i samråd, Sundhedsstyrelsen får kritik for vaccineplan, og Danmarksdemokraterne får sit første folketingsmedlem. Få overblikket over dagens nyheder.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er tavs, efter at en ny måling har vist, at 51 procent af borgerne ikke støtter tvangsfordeling af gymnasieelever, som S-regeringen har fået igennem i Folketinget.
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er tavs, efter at en ny måling har vist, at 51 procent af borgerne ikke støtter tvangsfordeling af gymnasieelever, som S-regeringen har fået igennem i Folketinget.Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka Skjødt

God formiddag, og velkommen til Altingets overblik over fredagens politiske nyheder.

Vi begynder med Informations historie om, at 46 procent af alle forsøg på at besætte en sygeplejerskestilling har været forgæves. Det svarer til 4.930 stillinger, skriver Information, som har set på den seneste rapport på området fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (Star), der udkom i juni.

Problemet skriver sig ind i, at de nye tal for optagelserne på de videregående uddannelser udkom i går, hvor de afslørede et markant fald i optaget på velfærdsuddannelserne. Antallet af studerende var nemlig i gennemsnit 14 procent lavere end sidste år på sygeplejerske-, socialrådgiver-, lærer- og pædagoguddannelsen.

Rekrutteringsproblemer inden for velfærdsfag kommer ikke bag på professor Jakob Kjellberg fra Det Nationale Forsknings- og analysecenter for Velfærd (Vive), som til Information siger, "det er rigtig skidt. Og problemet bliver kun værre med de små studieoptag". KL-direktør Kristian Heunicke siger derudover, at problemerne skaber stor bekymring ude i kommunerne.

"Det sætter vores muligheder for at levere den velfærd, borgerne forventer, under et voldsomt pres. Alene i 2030 skal vi bruge over 40.000 ekstra medarbejdere i den offentlige sektor, hvis vi skal levere en velfærd på niveau med i dag, i takt med at der bliver flere ældre og børn," siger Kl-direktøren til Information.

Bødskov skal i samråd om krænkelser i Forsvaret

Venstre, Enhedslisten og Radikale Venstre hiver nu forsvarsminister Morten Bødskov (S) i samråd, hvor de afkræve svar, efter at TV 2 har bragt en dokumentar om krænkelser i Forsvaret.

Venstres arbejdsmiljøordfører, Anne Honoré Østergaard, siger til TV 2, at ministeren på samrådet bør præsentere løsninger på problemet, eftersom at "det er en kultur, man har opbygget gennem mange, mange år, og det kan man ikke ændre med et fingerknips". Forsvarsministeren har ikke kommenteret på, at han skal i samråd, men han siger til mediet, at han krænkelser må ikke ske i Forsvaret.

"Det skal have konsekvenser, og derfor handler nultolerancen også om, at de her sager skal ikke ligge og samle støv. De skal behandles, og der skal tages fat i den enkelte sag. Der skal tages fat, så kulturen bliver ændret," siger Morten Bødskov til TV 2.

Skaarup bliver folketingsmedlem for Danmarksdemokraterne

DF-afhopperen Peter Skaarup er nu blevet officielt medlem af Inger Støjbergs nye parti, Danmarksdemokraterne. Det bekræfter han på sin facebookside.

Peter Skaarup havde været med i Dansk Folkeparti siden stiftelsen i 1995, indtil han den 24. juni forlod partiet i en turbulent periode, hvor markante folketingsmedlemmer såsom Søren Espersen og Liselott Blixt forlod partiet. 

Ud over Peter Skaarup bejler en række tidligere medlemmer af Dansk Folkeparti til Danmarksdemokraterne. Tre løsgængere i Folketinget – Hans Kristian Skibby, Bent Bøgsted og Liselott Blixt – vil gerne stille op for Danmarksdemokraterne, men Inger Støjberg har, som Altinget har berettet, endnu ikke lovet DF-afhopperne opstilling hos det nye parti.

Læs også

Politikere og borgere uenige om tvangsfordeling af gymnasieelever

Borgerne bakker i høj grad ikke op om den omdiskuterede gymnasieaftale fra sommeren 2021, hvor et flertal i Folketinget blev enige om at tvangsfordele gymnasieelever, efter hvor meget deres forældre tjener, for at undgå såkaldt etnisk opdelte gymnasier. Det skriver Berlingske.

En ny Kantar Gallup-måling, foretaget for Berlingske, viser, at 51 procent af de adspurgte mener, at det er en "dårlig idé" at fordele eleverne efter forældrenes indkomst, som flertallet i Folketinget blev enige om. Målingen viser også, at 18 procent mener, at indkomstfordelingen er en "delvist dårlig idé". Næsten syv ud af ti adspurgte forholder sig dermed kritisk til elementet.

Målingen viser "stor og bred modstand over for at tvangsfordele gymnasieeleverne efter forældres indkomst". Det mener Venstres fungerende politiske ordfører, Torsten Schack Pedersen, som har haft opfattelsen, at borgerne var imod det, som han betegner som "socialdemokratisk ingeniørkunst". Berlingske har ikke kunnet få et interview med børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), ligesom avisen har præsenteret målingen for børne- og undervisningsordfører Jens Joel (S), der udtaler i et skriftligt svar, at han "noterer sig målingen," men at han ikke har nogen kommentarer til den

Sundhedsstyrelsens vaccineplan får kritik

Nye retningslinjer for coronavaccination, som Sundhedsstyrelsen har sendt til de praktiserende læger, bliver beskrevet som en "skandale". Det skyldes, at vaccination alene på grund af høj alder ikke indgår i retningslinjerne til lægerne, som indtil 1. oktober vurderer, hvem der er i særlig risiko, og hvem der dermed skal have endnu et boosterstik hen over sommeren, skriver TV 2.

"Danske ældre er langt dårligere vaccineret og derfor dårligere beskyttet mod alvorlige covidforløb og død end de fleste andre ældre i Europa. Mange steder får de allerældste nu tilbudt deres femte stik," siger Astrid Iversen, professor i virologi og immunologi ved Oxford Universitet i England, til TV 2.

Sundhedsstyrelsen er blevet forelagt kritikken og i et skriftligt svar til TV 2 henviser styrelsens vicedirektør, Helene Probst, til, at styrelsen har kommunikeret tydeligt omkring muligheden for – efter en individuel vurdering fra de praktiserende læger – at få et fjerde stik over sommeren til personer i risiko.

Grænsekontrol splitter Venstre

Det er ikke alle i Venstres folketingsgruppe, som er på linje med partiet i spørgsmålet om fortsat at have den midlertidige grænsekontrol, som Danmark har haft siden 2016. Det skriver Avisen Danmark.

"Det, vi ser lige nu, skaber langt flere gener, end det giver mening politimæssigt i forhold til at fange skurke. Vi har en forpligtelse til, at livet i grænselandet skal fungere frem og tilbage, og der er det totalt uholdbart, at man skal holde i kø i så lang tid," siger it- og teleordfører Christoffer Aagaard Melson (V), som er valgt i Sydjyllands Storkreds, til avisen.

Folketingsmedlemmerne Eva Kjer Hansen (V) og Ulla Tørnæs (V), som begge er valgt til Folketinget i Sydjyllands Storkreds, undrer sig ligeledes over grænsekontrollen. 

Det sker i dag:

  • I løbet af dagen: Færøernes parlament åbner i forbindelse med fejringen af Færøernes nationaldag, Ólavsøka – på dansk Olaifesten, Olai eller Olaj. Nationaldagen falder den 28. og 29. juli og markerer den norske kong Olav den Helliges død i 1030. Den officielle flagdag i Danmark er den 29. juli.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Joel

MF (S), beskæftigelsesordfører, næstformand i folketingsgruppen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Pernille Rosenkrantz-Theil

Social- og boligminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

Ulla Tørnæs

Formand, Den Sociale Investeringsfond, Danida Fellowship Centre, bestyrelsesmedlem, professionshøjskole UC-Syd
exam.art. i fransk (Odense Uni. 1984), ED i fransk (Handelshøjskolen i København 1988), Bestyrelsesuddannelse CBS

0:000:00