Dagens overblik: Regeringen svarer ikke på, om ministre må tage til VM i Rusland

POLITISK OVERBLIK: Hverken Løkke eller Pape har endnu svaret på kritik fra egne rækker om, at Mette Bock (LA) deltager ved fodbold-VM i Putins Rusland. Og Merete Riisager (LA) overvejer at lukke populær studieretning. Her er dit morgenoverblik.

Foto: /ritzau/Jens Dresling
Kristine Korsgaard

Så er vi klar med onsdagens overblik over, hvad der rører sig i dansk politik lige nu.

Den første historie handler faktisk om nogen, der ikke rører på sig. For regeringen forholder sig foreløbig tavs om kulturminister Mette Bocks (LA) melding om, at hun tager til VM i Rusland for at bakke det danske landshold op ved kampen mod Frankrig 26. juni.

Der er dermed både tvivl og debat om regeringens linje, når det gælder spørgsmålet, om ministrene deltager ved VM i Rusland. For onsdag er der stadig ingen ministre, der er ude og slå fast, hvad regeringen mener. Ekstra Bladet har for eksempel fået ’ingen kommentarer’ fra justitsminister Søren Pape (K), og heller ikke de to andre K-ministre har svaret på avisens henvendelser. 

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har så vidt vides heller ikke offentligt bekendt kulør.

Kulturminister Mette Bock (LA) har meldt ud, at hun tager af sted, selv om flere politikere på Christiansborg kritiserer hende for dermed at deltage i det, der er blevet kaldt præsident Putins propagandashow. Kritikken kommer vel at mærke også fra folketingsmedlemmer fra regeringspartierne V og K.

”Vi er med til indirekte at støtte det propagandafremstød, som Putin er i gang med. Det, synes jeg, er trist,” sagde eksempelvis Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, til TV 2 i går.

Konservatives Naser Khader og Rasmus Jarlov har også været klare i spyttet.

 

Riisager overvejer at lukke gymnasiets mest populære studieretning
Danske gymnasieelever risikerer fremover at miste den mest populære af deres valgmuligheder, når de skal vælge studieretning. I et notat fra undervisningsminister Merete Riisager (LA) foreslår hun at nedlægge studieretningen med engelsk og samfundsfag på højniveau, som 16 procent af studenterne i 2017 havde gået på. Det skriver Altinget, som er i besiddelse af notatet.

Forslaget har været på bordet ved et møde med de partier, som er med i gymnasieforliget. Formålet er at få flere til at vælge flere sprogfag.

I notatet lægges der op til enten at afskaffe den populære linje helt eller alternativt ændre den til en mere sproglig studieretning med fem A-fag, hvor to af fagene skal være fremmedsprog.

Merete Riisager afviser, at forslaget er et reelt regeringsudspil:

"Men vi har forskellige scenarier på bordet, som på nuværende tidspunkt hører bedre hjemme i forhandlingslokalet end i medierne," skriver hun i en mail.

Læs historien her.

Voldsramte børn ramt af nye statsborgerskabsregler
Hvis regeringens forslag til nye regler for at få dansk statsborgerskab bliver vedtaget, kan det betyde, at voldsramte børn skal vente mange år ekstra på at få statsborgerskab – fordi de har været udsat for vold af deres forældre.

Regeringen foreslår nemlig, at udlændinge dømt for vold mod et barn aldrig skal kunne få statsborgerskab. Det vil betyde, at deres børn heller ikke kan få statsborgerskab, før de bliver 18 og selv kan søge om det.

Det bekræfter Udlændinge- og Integrationsministeriet over for Politiken.

Seniorforsker på Institut for Menneskerettigheder og ekspert på indfødsretsområdet Eva Ersbøll kalder det en afledt, negativ virkning af forslaget fra regeringen. Hun siger, at det klart er i barnets interesse at få statsborgerskab.

Men DF ser ingen grund til at ændre på forslaget.

"Forældrene er myndighedspersoner, og det vil sige, at det er dem, der bærer ansvaret, og det har vi ikke lyst til at lave om på. Sådan er det bare," siger indfødsretsordfører Christian Langballe.

Ole Birk vil give bilisterne grønne bølger
Helt i tråd med sit partis politik om at hjælpe bilisterne vil transportminister Ole Birk Olesen (LA) nu sørge for, at bilister på vej ind og ud af København får bølger af grønt lys.

Ifølge Berlingske nedsætter han et "fremkommelighedsudvalg", der skal sørge for grønt lys på de store indfaldsveje mod København om morgenen og ud af byen om eftermiddagen - og i det hele taget sikre, at trafiksignalerne i hovedstadsområdet bliver koordineret.

Det skal spare tid, mindske bilernes CO2-udledning og begrænse den støj, der kommer, når man bremser og starter igen.

”Danmark er ret tilbagestående på det her område. Sammenlignet med hvad man har andre steder rundt om i verden og Europa, så er det stadig på begynderstadiet,” siger professor i transportøkonomi ved Københavns Universitet Mogens Fosgerau.

Udvalget skal omfatte 16 kommuner i hovedstadsområdet samt Movia, Politiet og Vejdirektoratet. 

Minister skal svare på, om udskældt jysk højspænding kan graves ned
Planerne om at opføre 170 kilometer højspændingsledning gennem Jylland med flere hundrede 35-meter høje elmaster har mildt sagt ikke været populære hos lokale borgmestre og borgere.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) har tidligere sagt, at det vil være for dyrt at grave kablerne ned, og nu er der forvirring om, hvorvidt det overhovedet er muligt at grave dem ned.

Derfor vil Socialdemokratiets energi- og klimaordfører, Jens Joel, nu kalde ministeren i samråd, fortæller Jyllands-Posten.

”Jeg synes, at regeringen skylder et ærligt svar på, om de synes, nedgravede kabler er for dyre, eller om de slet ikke er en mulighed,” siger Jens Joel til avisen.

Tirsdag fortalte Lilleholt, at Energinet, der står for projektet, har oplyst, at det kun "i begrænset omfang" vil være muligt at lægge kablerne i jorden.

Ministeren vil nu bede Energinet om at kigge på mulighederne igen.

Det sker i dag
13:00 Brexit ændrer fordeling af pladser i Europa-Parlamentet
Europa-Parlamentet stemmer onsdag om den fremtidige fordeling af pladserne i parlamentet efter den britiske exit. Storbritannien trækker sig ud af EU i marts 2019.

14:15 Pape skal redegøre for politiets forskelsbehandling
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skal i samråd redegøre for, at der i 2014 var en langt større risiko for at blive sigtet for noget, man ikke blev dømt for, hvis man var indvandrer eller efterkommer af indvandrere med ikke-vestlig baggrund.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00