Dagens overblik: Regeringen vil bruge 600 millioner til at afhjælpe mangel på læger

POLITISK OVERBLIK: Mandag præsenterer regeringen et nyt udspil, der skal løse udfordringen med mangel på læger. Kommuner sagsøger staten. Og så har en tidligere tv-vært meldt sig på banen som EP-kandidat. Få dit politiske overblik her.

Foto: Flemming Leitorp
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen tilbage fra endnu en solrig weekend.

Vi lægger blidt ud denne mandag, hvor der er skruet ned på antallet af politiske nyheder i modsætning til sidste uge.

Vi starter med en pengepose på 600 millioner kroner. I dag præsenterer sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) nemlig et nyt udspil om almen praksis, og ifølge TV 2 vil regeringen heri afsætte 600 millioner til at afhjælpe problemet med lægemangel.

Ifølge tal fra Sundheds- og Ældreministeriet er udfordringen med manglen på læger så udbredt, at 70 procent af landets lægepraksisser ikke kan tage imod nye patienter.

Med udspillet, der går under titlen ’En læge tæt på dig’, vil regeringen bruge de mange millioner kroner på at understøtte læger, der går sammen i større enheder, hvilket skal opjustere antallet af større lægehuse. Derudover vil regeringen sikre flere almenpraktiserende læger ved ekstraordinært at øge antallet af pladser på almen medicin inden for den lægelige videreuddannelse med 30 hoveduddannelsesforløb i både 2019 og 2020.

Flere indvandrere kommer i arbejde
I løbet af halvandet år har 9.400 indvandrere med en ikkevestlig baggrund skiftet offentlig forsørgelse ud med et arbejde.

Det skriver Børsen, der har en opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet.

Opgørelsen viser, at antallet af ikkevestlige indvandrere, der modtager kontanthjælp, falder markant. I april 2016 modtog 49.900 indvandrere med ikkevestlig baggrund enten kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse. I februar 2018 var tallet 40.500, hvilket er et fald på 9.400 personer.

”Det er jo nogle rigtig gode tal, der betyder, at samfundets udgifter til det beskæftigelsesmæssige efterslæb, vi har til folk med ikkevestlig baggrund, bliver mindre,” siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til Børsen.

Derudover viser tallene, at omtrent 40.000 ikkevestlige indvandrere er kommet i arbejde siden 2015, og det går hurtigere end tidligere.

Vælgerne: Folkemødet vedkommer ikke mig
På torsdag starter den årligt tilbagevendende politiske begivenhed, Folkemødet i Allinge på Bornholm. Som navnet antyder er hensigten med mødet, at det skal være for hele det danske folk, men alligevel er arrangement tit blevet kritiseret for at være en eksklusiv fest for politikere og lobby-organisationer.

Noget tyder på, at vælgerne deler kritikernes opfattelse.

Det skriver Altinget, der har fået foretaget en ny måling af Norstat.

Målingen viser, at mere end hver tredje dansker slet ikke oplever Folkemødet som vedkommende for dem.

Det ærgrer tre af de organisationer, der deltager i Folkemødet, der gerne vil i dialog med hele befolkningen. Foreningen for Folkemødet anerkender, at de har en stor opgave foran sig.

Læs også

Fem partier vil fjerne forbud mod cannabis
Det nuværende forbud mod salg af cannabis er skadeligt for samfundet, lyder en fælles opsang fra fem af Folketingets partier ifølge Jyllands-Posten.

De fem partier er Alternativet, Enhedslisten, Liberal Alliance, SF og Radikale, der mandag mødes til en konference arrangeret af Alternativet og Gadejuristen. Her vil partierne drøfte muligheden for at legalisere cannabis i Danmark.

Med det nuværende forbud spilder politiet ifølge partierne sin tid, når det forgæves forsøger at få gjort op med det ulovlige hashsalg.

Derudover sikrer forbuddet, at rockere og bander tjener enorme summer hvert eneste år, fordi danskerne er nødsaget til at købe cannabis ulovligt hos kriminelle sælgere.

Tidligere tv-vært er klar til at løfte arven fra Bendtsen
Vi lister videre til et par historier fra weekenden.

Konservative leder efter en ny spidskandidat til europaparlamentsvalget, der kan afløse den tidligere minister og partiformand Bendt Bendtsen, der ikke genopstiller.

Og måske kan partiet nu indstille sin jagt efter en kandidat. Lørdag meldte den tidligere tv-vært og nuværende byrådsmedlem og folketingskandidat for Konservative Ole Stephensen sig på banen som mulig EP-kandidat.

Det skriver DR Nyheder.

”Hvis partiet mener, at det kunne være en farbar vej at stille mig op, så vi på den måde kunne få et mandat i Parlamentet, så vil jeg ikke sige nej,” siger Ole Stephensen til DR.

Ole Stephensen understreger, at han hidtil ikke for alvor har overvejet muligheden for at blive kandidat til EP-valget. Han tilføjer også, at det mest oplagte vil være, at partiet finder et erfarent folketingsmedlem, der har kendskab til lovgivningsarbejde. Men hvis det ikke kan lade sig gøre, er han ”ikke uinteresseret” i at stå til rådighed for sit parti.

Hos Konservative bliver Ole Stephensens melding vel modtaget. Partisekretær Søren Vandsø kalder ham for ”et godt bud” og ”et stærkt kort”.

Kommuner sagsøger staten
En fejl i udligningssystemet får kommuner til at sagsøge staten.

Det skrev Nordjyske søndag.

Det startede med, at Hjørring Kommune besluttede sig for at sagsøge staten for, at manglende oplysninger om udlændinges uddannelse har kostet hundredvis af millioner for provinsens kommuner.

Sagsøgningen sker i kølvandet på, at KL og regeringens økonomiaftale torsdag i sidste uge sikrede nogle af landets rigeste kommuner to milliarder i kompensation for en manglende reform af udligningssystemet.

”Det er en våd klud i ansigtet. Vi får ikke nogen kompensation, men det gør kommuner, som i årevis har fået penge, de ikke skulle have haft,” siger Hjørrings borgmester, Arne Boelt (S), til Nordjyske.

Efterfølgende har både Jammerbugt Kommune og Lolland Kommune ifølge Nordjyske meldt sig ind i kampen sammen med Hjørring om at få de millioner igen, som de mener, at de er blevet snydt for i udligningssystemet.

Ligeledes har Esbjerg Kommune oplyst, at man vil drøfte at gå med i søgsmålet på det førstkommende møde i kommunens økonomiudvalg.

Det sker i dag

  • Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er på Færøerne, hvor han skal deltage i et rigsmøde med lagmand Aksel V. Johannesen og formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen.
  • Klokken 12 præsenterer sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) regeringens udspil til, hvordan fremtidens almen praksis skal organiseres. Hun får selskab af formanden for de praktiserende lægers organisation, Christian Freitag, der også deltager i præsentationen.
  • Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) skal i samråd om trafikstøj.
  • Derefter fortsætter han i et nyt samråd, hvor han får selskab af erhvervsminister Brian Mikkelsen (K). De to herrer skal redegøre for overvejelserne med Vækstteamet.
  • Kulturminister Mette Bock (LA) skal i samråd om regeringens planer om at lukke FM-båndet.
  • Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) er dagens sidste minister i samråd, og det handler om Israels fremfærd i Gaza og regeringens holdning til det.
  • Mens kollegaerne er i samråd, er miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og undervisningsminister Merete Riisager (LA) på besøg i 4.C på Korsager Skole i Brønshøj. Her vil de to ministre lancere nyt undervisningsmateriale om dyrevelfærd.
  • Legalisering af cannabis er på dagsordenen, når Alternativet og Gadejuristen er værter for en konference på Christiansborg. Her vil blandt andet Alternativet diskutere muligheden for en ny model, der kan afløse forbuddet mod cannabis, med Liberal Alliance, Enhedslisten, SF og Radikale.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00