Dagens Overblik: Syv nye kampfly kommer ikke til Danmark

POLITISK OVERBLIK: En fjerdedel af de nyindkøbte F-35-kampfly skal slet ikke opholde sig i Danmark. Og så vil regeringen gøre det muligt for farmaceuter på landets apoteker at stille diagnoser samt ordinere og udskrive medicin.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) står her ved spidsen til en af de gamle F-16-kampfly, der skal erstattes af 27 nye af modellen F-35. Syv af de nye kampfly skal dog slet ikke befinde sig i Danmark.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) står her ved spidsen til en af de gamle F-16-kampfly, der skal erstattes af 27 nye af modellen F-35. Syv af de nye kampfly skal dog slet ikke befinde sig i Danmark.Foto: /ritzau/Anders Brohus
Kristoffer Kvalvik

Velkommen til fredagens politiske overblik.

Jyllands-Posten kan fortælle, at en fjerdedel af de 27 nyindkøbte danske kampfly slet ikke skal være i Danmark.

Syv af de nye F-35-kampfly skal stå på en base i USA, hvor de skal være en del af et internationalt træningsprogram for piloter.

”Konsekvensen er, at Danmark får en mindre operativ kapacitet end i dag. Regeringen bør lade være med at sige, at vi kan det samme med det nye fly som med de nuværende 30 F-16-fly,” siger lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen til avisen.

Det var egentlig planen, at fem af de nye fly skulle stå i USA, og at det nu bliver syv, møder kritik fra Konservative.

”Det viser endnu en gang, at 27 fly er for lidt, og at det bliver svært at klare alle opgaverne. Nu er der kun 20 fly tilbage,” siger Rasmus Jarlov (K), formand for Folketingets Forsvarsudvalg.

Apoteket skal kunne stille diagnose
Vi flyver videre til regeringens udmelding om, at det skal være muligt for farmaceuter på apoteker at ordinere og udskrive medicin for visse lidelser og i nogle tilfælde endda stille en diagnose, skriver Berlingske i printavisen.

Som lovgivningen ser ud nu, er det kun læger, der kan varetage de opgaver.

Regeringen lægger til grund for forslaget, at patienter vil få lettere adgang til behandling og medicin, og at det samtidig vil lette presset på praktiserende læger og akuttelefonen.

”Sundhedsvæsnet skal tættere på os, og vi skal tænke borgeren først. Der er hos apotekerne stærke faglige ressourcer, som vi kan bringe i spil på nye måder, så borgeren får lettere adgang til medicin. De muligheder kigger vi på lige nu,” siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til Berlingske.

Hos Lægeforeningen er man knap så begejstret for regeringens udmelding,

”Først og fremmest er de ikke uddannede til dette. Desuden kan der være et habilitetsproblem i, at de både stiller diagnosen og sælger medicinen. Dette bør være skilt ad,” siger næstformand Michael Dupont.

LA afviser DF’s ghettoforslag
Dansk Folkeparti fremsatte torsdag syv forslag til, hvordan man kommer danske ghettoer til livs, men særligt et af de forslag møder kritik fra Liberal Alliance.

Det er forslaget om, at unge under 18 i de belastede boligområder skal være underlagt et udgangsforbud efter klokken 20.

Kulturminister Mette Bock fra Liberal Alliance greb til Facebook med et spørgsmål:

”Udgangsforbud for unge efter klokken 20.....Er vi i Danmark?”

Også partiets skatteordfører, Joachim B. Olsen, er uenig i Dansk Folkepartis forslag.

”I LA er vi, ligesom i Venstre, klar til at diskutere alle gode forslag. Men et par af de her forslag er virkelig dårlige. Udgangsforbud for alle under 18 år.....come on. Det er sgu for langt ude!” skrev han torsdag på Facebook.

Dansk støtte til Israel og Palæstina var glimrende
Danmark ændrede kort før jul reglerne for den støtte, som bliver sendt til menneskerettighedsorganisationer i Israel og Palæstina.

Beslutningen om regelændringen blev taget i Udenrigsministeriet og betyder, at flere civilorganisationer i de to lande mister støtten fra Danmark.

Det skrev Information tirsdag, hvor Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, forklarede, at det skyldtes pres fra Israel.

Nu skriver selvsamme avis, at en uafhængig rapport fra oktober 2017 beskrev Danmarks støtteordning som ”eksemplarisk”.

”Det lugter jo af, at regeringen har truffet en rent politisk og ikke en udviklingsfaglig beslutning. Det må udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) så stå ved, men jeg vil på det kraftigste opfordre ham til at genoverveje beslutningen om at afbryde støtten til nogle af de her organisationer,” siger Martin Lidegaard, udenrigsordfører for Radikale og tidligere udenrigsminister.

To hurtige:
1) Den nu tidligere kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune Carl Christian Ebbesen (DF) siger nej til en halv million kroner i eftervederlag fra kommunen.

Han mener ikke, det er i orden, at han modtager pengene, nu hvor han har et nyt job og dermed modtager fuld løn.

”Derfor har jeg taget kontakt til Københavns Rådhus med henblik på at få lavet en modregning i mit eftervederlag på baggrund af den løn, jeg får i mit nye arbejde,” siger Carl Christian Ebbesen til Ritzau. 

2) EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager har længe været efter internationale teknologifirmaer som Google og Facebook.

Nu er hun igen klar til at sætte ind over for tech-giganterne. Denne gang ved offentligt at regulere den viden, firmaerne har om deres brugere.

”Hvornår kommer vi dertil, hvor alle Googles data er blevet så essentielle for at kunne konkurrere, at vi skal regulere adgangen til dem? Lovgivningen gør det muligt, men vi er der ikke endnu. Det er alligevel et meget, meget stort skridt at tage i forhold til en privat virksomhed,” siger hun til Politiken.

Det sker i dag

  • Danmark sender sit første militære bidrag til Baltikum som en del af en samlet Nato-styrke. Det drejer sig om fire kampfly og 40 forskellige typer køretøjer.
  • Klokken 15: Cavlingprisen, der hylder det bedste inden for dansk journalistik, uddeles på Nationalmuseet.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00