Dagens overblik: Ziegler og Bondo har forhandlet hele natten uden at nå til enighed

POLITISK OVERBLIK: Topforhandlerne på det kommunale område har forhandlet i 21 timer og stoppede først kort tid før klokken otte mandag morgen. "Det ser svært ud," siger Anders Bondo om forhandlingerne. Få overblik over dagens politiske nyheder her.

Foto: Uffe Weng/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til en ny uge i dansk politik.

Vi lægger ud med at se nærmere på forhandlingerne om en ny offentlig overenskomst, der er på vej ind i sin afgørende fase.

Efter mere end 21 timers forhandlinger har topforhandlerne på det kommunale område, Anders Bondo og Michael Ziegler, netop forladt Forligsinstitutionen uden en aftale. Og meget tyder på, at de ikke er kommet tættere på enighed.

"Det ser svært ud. Det er sådan set i morgen, at fristen udløber. Vi er indkaldt til et nyt møde i morgen, så vi har en chance mere," siger lønmodtagernes repræsentant Anders Bondo til TV 2 News og tilføjer:

"I morgen er det i hvert fald allersidste chance."

Samme melding kommer fra KL's topforhandler, Michael Ziegler, der tilføjer, at der endnu ikke er tale om sammenbrud i forhandlingerne. Men de er i krise.

"Vi må bare konstatere, at det er rigtigt vanskeligt. Og selvom der her undervejs i nat har været positiv udvikling på nogle områder – vi har også selv opgivet nogle krav – så er vi bare alligevel, når det samlede regnebræt for i nat gøres op, i virkeligheden ikke rigtigt afgørende kommet tættere på en løsning," siger Michael Ziegler til TV 2 News.

Forhandlerne på det kommunale område er indkaldt igen i morgen klokken 14.

Senere på mandagen skal først de regionale topforhandlere mødes klokken 10, og så er topforhandlerne på det offentlige område indkaldt til møde klokken 17.

Tirsdag er deadline
Forligsmand Mette Christensen skal få parterne til at enes senest i morgen, tirsdag, eller vælge at udsætte en konflikt med yderligere 14 dage. Ellers kan storkonflikten gå i gang søndag med lønmodtagernes varslede strejke, der vil blive modsvaret af en lockout fra arbejdsgiverne seks dage senere.

Ifølge arbejdsmarkedforsker Mikkel Mailand fra Københavns Universitet vil forligsmanden kun udskyde konflikten, hvis hun øjner en mulighed for at få parterne til at nå til enighed.

"Der er mulighed for at udsætte en ekstra gang. Men hun har før vist, at hun ikke udsætter en konflikt, medmindre der er et perspektiv i at gøre det. Og med de seneste meldinger fra parterne ser det svært ud," siger Mikkel Mailand ifølge Børsen.

De regionale forhandlere var positivt stemt efter deres møde torsdag, men de regionalt ansattes topforhandler, Grete Christensen, har ifølge Børsen svært ved at se, at det kan lykkes for regionerne at lande en aftale, uden at der er en løsning på plads for kommunerne.

Det bliver svært at lave et tilfredsstillende regeringsindgreb
Ender forhandlingerne med en storkonflikt, der skal løses med et regeringsindgreb, vil det blive svært for Folketinget at komme frem til et indgreb, der tilfredsstiller begge parter.

Det mener FOA-formand Dennis Kristensen ifølge Berlingske.

"Men kan det finde en midtervej på det med spisepausen? Og vil Folketinget kunne tage noget af den ledelsesret tilbage, som man gav kommunerne i 2013, hvad angår lærernes arbejdstid? Jeg har svært ved at se et lovindgreb for mig. Jeg tror, at Folketinget vil få svært ved at lave et lovindgreb, der er balanceret, og som kan accepteres hos begge parter," siger Dennis Kristensen til Berlingske.

Ifølge Berlingskes egne kilder ser det også ud til at være nemmest for politikerne at indføre et kompromis omkring lønnen. Det er klart lærernes arbejdstid og den betalte spisepause, der kan komme til at skabe panderynker, hvis det kommer til et regeringsindgreb.

Minister: Embedsmændene har stadig for meget magt
Politikerne skal generobre magten fra embedsværket, der er blevet for magtfulde. Det siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) i et interview med Mandag Morgen. Han vil indføre politiske indpiskere, der skal sikre, at politikere ikke blot er kransekagefigurer i deres ministerier.

"Vi bør have en seriøs diskussion om at skabe et politisk kabinet for den enkelte minister, således at der for hver afdelingschef i et ministerium er en politisk medarbejder, der ikke har anden rolle end at være indpisker for ministeren i forhold til den enkelte afdeling. Det tror jeg, ville være en fordel," siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Læs hele interviewet her.

Det skal du have med fra weekenden
Regeringen går til angreb på Rigsrevisionen. Det skriver Politiken. Regeringen mener, at Rigsrevisionen gennem de seneste år har bevæget sig ind på en politisk bane, hvor den ikke hører hjemme. Derfor har regeringen besluttet, at den i større grad åbent skal give Rigsrevisionen mere modspil fremfor at tage al kritik til efterretning.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og Dansk Folkepartis Søren Espersen vil styrke det danske hjemmeværn med materiel og mere militærtræning. Det skriver de to politikere i Avisen Danmark ifølge Berlingske. Her peger de to politikere på, at et øget trusselbillede østfra og Ruslands invasion i Ukraine kræver et styrket hjemmeværn.

I weekenden løb SF's landsmøde af stablen, hvor blandt andet OK18 fyldte en del. Altinget har samlet et overblik over de fire ting, vi lærte af SF's landsmøde. Læs med her

Det sker i dag

  • Det er flagdag i anledning af dronning Margrethes 78-års fødselsdag. Hun vil sammen med den kongelige familie vise sig på balkonen på Amalienborg klokken 12. 
  • I Forligsinstitutionen er der stadig gang i forhandlingerne om en ny offentlig overenskomst, og mandag vil forhandlerne på det regionale område mødes.
  • Kulturminister Mette Bock (LA) lancerer en ny talentindsats, som er rettet mod unge kunstnere og talenter inden for forskellige kunstarter.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00