Danmark mister vigtig allieret med handelskommissærs afgang

ROKADE: Der er stor dansk bekymring over, hvad irsk handelskommissærs uventede exit kan gøre for EU’s politiske linje i handelsspørgsmål.

Handelskommissær Phil Hogan har været en populær skikkelse hos danske interessenter.
Handelskommissær Phil Hogan har været en populær skikkelse hos danske interessenter.Foto: Francois Lenoir/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: På papiret skal en EU-kommissær efterlade sin nationale identitet og interesser ved indgangen til den stjerneformede Berlaymont-bygning, der huser EU-Kommissionens hovedkvarter.

Det ved alle dog ikke er 100 procent tilfældet, og derfor er der nu stor bekymring fra dansk side over, hvem der får lov til at sætte sig på pladsen som EU’s handelskommissær, når kommissionsformand Ursula von der Leyen skal genbesætte den post, som irske Phil Hogan onsdag måtte forlade i unåde.

Hogan har været kendt for at køre en frihandelspolitisk linje, som flugter godt med både ønskerne i det politiske Danmark og blandt tunge interessenter som Dansk Industri og Landbrug & Fødevarer. Og det på et tidspunkt, hvor der foregår en intern magtkamp i EU-Kommissionen, hvor stærke interesser trækker i en mere protektionistisk retning i hele gentænkningen af den europæiske handelspolitik, hvilket kan klemme en lille, åben økonomi som den danske, lyder analysen.

Intern rokade
Von der Leyen understregede torsdag, at det på ingen måde er givet, at irerne får lov til at beholde den post, som Hogan forlod efter at være blevet fanget i en indenrigspolitisk dødsspiral af vrede for at have brudt flere lokale coronarestriktioner i sin sommerferie i Irland og ikke være hurtig nok til hverken at gå til bekendelse eller undskylde for sine fejltagelser.

Personen betyder noget på et tidspunkt, hvor protektionismen globalt er på fremmarch både i USA, Kina og andre af vores allervigtigste eksportmarkeder. Der kan man godt frygte, at der vil være opbakning til i Europa, at vi skal gøre det samme. Og det mener jeg bestemt ikke vil fremme hverken europæiske eller danske interesser.

Peter Thagesen
Underdirektør, Dansk Industri

Kilder internt i Kommissionen anser det tværtimod for at være usandsynligt, at jobbet bliver på irske hænder. Den vigtige handelspolitiske post er en ekstremt eftertragtet og indflydelsesrig position, der som tommelfingerregel helst gives til én med et meget tungt politisk CV eller én, som allerede har siddet én omgang i kommissærstolen og bevist sit værd, sådan som Hogan har gjort i fem år på landbrugskommissærposten.

Det skal også være én, der kan komme flyvende fra start. På vej ind i et efterår, hvor forhandlinger med briterne om en ny handelsaftale kulminerer, hvor der er amerikansk præsidentvalg, hvor bølgerne går højt omkring handelsforholdet til Kina og hele EU’s handelspolitik er oppe til genovervejelse, bliver det vigtigt med en sikker hånd på roret.

Det sandsynliggør, at der kommer en kommissærrokade, hvor der findes plads til en irer et andet sted i butikken, mens én af de siddende kommissærer overtager Hogans job, lyder vurderingen på de indre linjer.

Margrethe alene i verden
Det vækker bekymring fra dansk side, hvor kilder gør klart, at ”man nærmest ikke kan understrege, hvor vigtig den post er” for Danmark. Her har der været stor tilfredshed med Hogan som en kompetent kommissær, hvis visioner flugtede med de danske, som var stærk på Brexit-spørgsmålet og havde personlighed nok til at gå i clinch med amerikanerne, som lige nu giver en del handelspolitiske hovedbrud.

Samtidig er han blevet set som en af de tætteste allierede for den danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, i tovtrækningen med blandt andre den franske indre markeds-kommissær, Thierry Breton, om, hvor protektionistisk eller liberalt, EU skal være.

Dokumentation

Golfgate - hvad går det ud på?
19. august deltog den irske handelskommissær i en golfturnering afholdt af det irske parlaments golfklub, Oireachtas Golf Society. Turneringen blev efterfulgt af en gallamiddag med over 80 mennesker. Det var et brud på lokale irske coronaregler, som var blevet indført kort forinden.

Det ledte til en stor skandale i Irland, som fik blandt andre den siddende landbrugsminister samt formanden for senatet til at gå af. Både premierminister Micheàl Martin og vicepremierminister Leo Varadkar, der også er partiformand for Hogans parti, Fine Gael, bad Phil Hogan om at tage sin stilling op til overvejelse, da det ikke står i en national regerings magt at fyre en siddende EU-kommissær.

Mens skandalen tiltog, kom det frem, at Phil Hogan også havde brudt den 14 dages karantæne, han egentlig skulle have været underlagt efter sin indrejse fra Belgien, og at han havde brudt lokale lockdown-regler for det område, hvor han havde base under sit ophold.

Efter et massivt hjemligt pres valgte han den 26. august at gå af som handelskommissær.


0:000:00