Danmark taber EU-sag om vandplaner

VANDMILJØ: EU-Domstolen har torsdag dømt Danmark for at overtræde vandrammedirektivet, fordi vandplanerne blev stærkt forsinkede. Danmark skal betale sagens omkostninger.

Danmark har ikke levet op til kravene i vandrammedirektivet, slår EU-Domstolen fast. 
Danmark har ikke levet op til kravene i vandrammedirektivet, slår EU-Domstolen fast. Foto: Kystdirektoratet
Anders Jerking

Danmark tabte med et brag, da EU-Domstolen torsdag afgjorde, at Danmark ikke har levet op til kravene i vandrammedirektivet.

Ifølge direktivet skulle Danmark allerede i december 2009 have vedtaget vandplaner, men planerne blev først endeligt vedtaget fredag i sidste uge – næsten fem år for sent.

Det er ikke godt nok, mener EU-Domstolen, som slår fast, at ”Kongeriget Danmark har tilsidesat sine forpligtelser”.

Danmark får ikke nogen straf, men skal betale sagens omkostninger.

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) er ikke overrasket over dommen. 

"Den er helt naturlig og forudsigelig, fordi Danmark ikke har overholdt sine forpligtelser i Vandrammedirektivet til at have vandplaner klar inden den 22. december 2009. Det vigtigste er nu, at vi i mellemtiden har fået gyldige vandplaner på plads, og at arbejdet med den næste generation af vandplanerne også er i fuld gang," siger hun i en pressemeddelelse.

Vandrammedirektivet skal sikre et bedre vandmiljø i hele Europa.

De danske vandplaner er blevet forsinkede ad flere omgange. I 2011 blev planerne første gang vedtaget, men året efter blev planerne underkendt af Natur- og Miljøklagenævnet. Det betød, at planerne igen skulle i høring, og derfor blev planerne først vedtaget i sidste uge. 

De nuværende vandplaner gælder til 2015. Herefter skal der vedtages nye vandplaner, som skal gælde fra slutningen af 2015 til 2021.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00