Danmark tøver med at give Grønland CO2-rabat

CO2: Danmark vil ikke give CO2-rabat til Grønland, der håber på vækst gennem ny industri. Men det skal Danmark ifølge gammel aftale, hævder det grønlandske folketingsmedlem Sara Olsvig (IA).
Morten Øyen
Fortolkningen af et notat fra 2009 har givet anledning til et CO2-sammenstød mellem Danmark og Grønland. Notatet blev underskrevet af daværende klima- og energiminister Lykke Friis (V) og Grønlands selvstyreformand Kuupik Kleist (IA), og heri fremgår det, at Grønland og Færøerne undtages for Danmarks mål om at reducere CO2-udslippet med 20 procent inden 2020.

Men notatet har ingen juridisk gyldighed, da COP15-aftalen aldrig blev til noget, lyder den danske vurdering. Men det kan få konsekvenser for den spirende grønlandske industri, der står foran en kæmpe vækst de kommende år.

"Det vil få store konsekvenser for os. Det vil være en meget stor streg i regningen i forhold til at kunne udvide og udvikle vores industrielle sektor," siger Sara Olsvig, som repræsenterer Kuupik Kleists parti i Folketinget.

Ifølge den grønlandske udlægning, gælder aftalen, der blev indgået i december 2009.

"Det er min klare forståelse, at det her er en aftale, som skal gælde i fremtiden, indtil man officielt aftaler noget andet," siger Sara Olsvig.

Det er helt indlysende, at Grønland har brug for at kunne udvikle en industri for at kunne få en selvbærende økonomi.

Sara Olsvig
MF, (IA)

Ministeriet anerkender konflikt
Lykke Friis anerkender i dag, at der blev indgået en aftale med Grønland i forbindelse med COP15, men ønsker ikke at kommentere på sit tidligere ministerområde. Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) har heller ikke noget ønske om at kommentere på konflikten i øjeblikket.

Ministeriet bekræfter dog, at der er en konflikt med Grønland, men at det vurderes, at sagen er bedst tjent med en god dialog, og ikke gennem medierne. 24. februar er der planlagt et møde i ministeriet med Kuupik Kleist, hvor det er forventningen, at parterne kan blive enige.

Grønland brug for udbygning
Fra grønlandsk side vil man dog kæmpe for retten til at udvikle sin industri.

"Det er helt indlysende, at Grønland har brug for at kunne udvikle en industri for at kunne få en selvbærende økonomi," siger Sara Olsvig og fortæller samtidig, at gennemsnitsborgeren i Grønland og i Danmark udleder samme CO2 - og det på trods af, at Grønland ligger på Arktis og har en noget anden infrastruktur end i Danmark.

"Der er ingen tvivl om, at når og hvis vores industri bliver udbygget, så vil vi få brug for at udlede mere CO2. Derfor synes jeg, det er underligt, at der har været tvivl om, om den her aftale har været gældende, når vi nu fra grønlandsk side har været så sikre på, at det var en gældende aftale mellem Danmark og Grønland," siger Sara Olsvig.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sara Olsvig

International formand, Inuit Circumpolar Council, ph.d.-stipendiat, Ilisimatusarfik, medlem, Grønlands Råd for Menneskerettigheder
cand.scient.anth. (Københavns Uni. 2008)

Lykke Friis

Direktør, Tænketanken Europa, præsident, Kræftens Bekæmpelse, formand, Det Europæiske Råd for Udenrigsrelationer (ECFR)
master i europæiske studier (London. 1992), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1993), ph.d. (Københavns Uni. 1997)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

0:000:00