Debat

Dansk Fjernvarme: 40 procent CO2-reduktion er inden for rækkevide

DEBAT: Målsætningen om, at Danmark vil reducere CO2-udledningen med 40 procent i 2020, er måske meget tættere på, end vi forestiller os. En række forhold har nemlig ændret sig markant til fordel for CO2-reduktionen, siden energiaftalen fra 2012 blev indgået, skriver Dansk Fjernvarme.

En række forhold har ændret sig til fordel for CO2-reduktionen, siden energiaftalen fra 2012 blev indgået, skriver vicedirektør i Dansk Fjernvarme, Kim Behnke.
En række forhold har ændret sig til fordel for CO2-reduktionen, siden energiaftalen fra 2012 blev indgået, skriver vicedirektør i Dansk Fjernvarme, Kim Behnke.Foto: Dansk Fjernvarme
Morten Øyen

Morten er redaktør og journalist på Altinget.dk. Morten er cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og har en MA i journalistik fra City University i London.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kim Behnke,
Vicedirektør, Dansk Fjernvarme

Energiaftalen fra 2012 har som mål, at vindkraft skal dække 50 procent af elforbruget i 2020. Men de nyeste tal viser, at over 55 procent af elforbruget vil komme fra vindkraft, som følge af at de nyeste vindmøller producerer mere el, når det blæser, end vi oprindelig regnede med.

Energiaftalen tog heller ikke højde for, at nu over 100.000 private solcelleanlæg leverer el til danske familier. Øget andel vedvarende elproduktion fra vindkraft og solceller fortrænger brug af fossile brændsler og dermed CO2-udledning.

Tit til at gøre status
Dansk Fjernvarme kan også konstatere, at det i energiaftalen slet ikke var forudset, at solvarme til fjernvarme ville blive så udbredt, som tilfældet er. Med nu ca. 70 store solvarmeanlæg og mange flere på vej, tilknyttet fjernvarmesystemerne, opnår lokale fjernvarmekunder, at mellem 20 og 50 procent af varmen kommer fra solen - og dermed fortrænger CO2-udledning.

Dertil kan lægges, at der i disse år sker en uforudset hastig omstilling af store og små kraftvarmeværker til brug af biomasse som halm, træpiller og træflis til el- og varmeproduktion. Den markant øgede anvendelse af biomasse påvirker også CO2-udledningen i positiv retning.

Tænketanken Grøn Energi vil tage kontakt til Energistyrelsen for i fællesskab at få udarbejdet en opdateret opgørelse og prognose for energisektorens bidrag til CO2-reduktionen i 2020 og dermed få indarbejdet de mange ændrede forhold fra de senere år i beregningerne. 

Kim Behnke
Vicedirektør, Dansk Fjernvarme

Tiden er derfor moden til at få gjort status for, hvor langt Danmark egentlig er fra at kunne opfylde målet om 40 procent CO2-reduktion i 2020, set i lyset af de mange ændrede forhold. Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt har et ønske om, at den danske klimaindsats også skal tage hensyn til omkostninger og vækst. Den gode nyhed kan være, at reduktionsmålet på 40 procent faktisk vil blive opnået med de beslutninger, som allerede er truffet.

40 procent inden for rækkevidde
Tænketanken Grøn Energi vil tage kontakt til Energistyrelsen for i fællesskab at få udarbejdet en opdateret opgørelse og prognose for energisektorens bidrag til CO2-reduktionen i 2020 og dermed få indarbejdet de mange ændrede forhold fra de senere år i beregningerne. Grøn Energi har allerede tidligere dokumenteret, at store varmepumper i fjernvarmesystemerne effektivt kan omsætte den ekstra vindkraft til varme og dermed bidrage yderligere til CO2-reduktionen, hvis blot afgiftsreglerne ændres, så vindkraftens el anvendes i danske varmepumper frem for at blive eksporteret uden afgiftsbidrag.

Dansk Fjernvarme vil derfor gerne sammen med Lars Christian Lilleholt i fællesskab sikre et opdateret grundlag for, om den danske 40 procent CO2-reduktion er inden for rækkevidde, og om det er opnåeligt på en måde, så det også omkostningsmæssigt er realistisk.

Meget tyder på det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00