David Trads: Anders Samuelsen giver aldrig, aldrig, aldrig, aldrig op

KOMMENTAR: Nogle kalder Samuelsen for Komiske Ali, men når han ser sig selv i spejlet, ser han Winston Churchill. Mindst, skriver David Trads.

Intet er nemmere i disse dage end at gøre nar af Liberal Alliance – for partiets amatørisme over de forløbne uger indbyder til hån, spot og latterliggørelse – men det er alligevel alt, alt for tidligt at skrive den politiske nekrolog.

Jeg har kendt Anders Samuelsen i 20 år – og jeg kender ingen, der som ham, ja, som et andet dampbarn, kan rejse sig fra et nederlag, hvor stort det end måtte være, og slet ingen, der som ham er i stand til at fejre selv den mindste lillebitte sejr som en triumf af churchillske dimensioner.

Tag for eksempel første gang, jeg mødte ham:

Det var lige efter valget i 1998, hvor Samuelsen ikke blev valgt. Faktisk slet ikke. Han fik sølle 179 personlige stemmer for De Radikale i Vejle Amtskreds, men fordi Elsebeth Gerner Nielsen, der klart fik mandatet, blev minister, kom Samuelsen i Folketinget som suppleant.

Samuelsen kom op på mit kontor – dengang var jeg politisk redaktør for Jyllands-Posten – og opførte sig som, ja, rent ud sagt, kong Gulerod. Han forklarede, at Lykketoft og Jelved, datidens konger i dansk økonomisk politik, ikke rigtigt havde forstået det allervigtigste:

Skatten skulle ned – og det havde det nyvalgte medlem, som hurtigt blev kendt på redaktionen som det eneste folketingsmedlem med flere personlige meninger end personlige stemmer, selvfølgelig en plan for, hvordan han ville eksekvere.

Planen – hvor god og gennemarbejdet den end måtte have været – blev ikke til noget. Samuelsen blev kørt ud på et sidespor – og til sidst afskibet til Europa-Parlamentet. Det var ingen sejr, faktisk et nederlag, men Samuelsen gav den fuld gas. Selvfølgelig.

Europa-politikken var imidlertid ikke hans mærkesag – og hurtigt begyndte den ambitiøse politiker at lede efter den genvej til politisk succes, som han altid dramatisk søger. Det blev til oprettelsen af Ny Alliance sammen med Naser Khader og Gitte Seeberg. Retur til Danmark.

Det begyndte, som vi alle husker, som en drøm. Partiet, der sagde ’nok er nok’ om Dansk Folkepartis indflydelse, og som krævede lavere skatter (der var den igen), galopperede ind på den politiske scene. Valget blev imidlertid en fuser – og Ny Alliance endte med at begrave sig selv.

Samuelsen gik ned med skuden. Helt derned, hvor en berømt Gallup-måling sagde 0,0 procent til hans nydøbte Liberal Alliance. Men han rejste sig – først ved at sætte alt på spil ved at sige, at han ville lukke og slukke for partiet, hvis han ikke blev valgt til byrådet i Horsens. Det gjorde han. Dernæst fuld fart frem! 7,5 procent ved valget i 2015. Regeringsdeltagelse året efter. Samuelsen selv og ifølge sig selv som den ‘mest kompetente udenrigsminister’ nogensinde,

Mange kalder – nedladende – Samuelsen for en slags kult-leder i Liberal Alliance.

Der er noget om det – for det er tydeligt, at hans optimistiske taler om, hvordan Danmark kan blive en vindernation, hvis bare skatten falder, staten bliver mindre, friheden større, og hvis vi bare tror på fremtiden, vitterligt rammer lige i solar plexus til partiets græsrødder, især yngre slipseklædte mænd i business-sfæren.

Samuelsen har de forløbne efterhånden mange år været som en dragende magnet for især unge – Liberal Alliances stemmetal ved egentlige valg blandt unge er imponerende, og igen og igen har LA stået meget, meget stærkt ved skole- og gymnasievalg. Det er imponerende.

Logikken lige nu – blandt politiske iagttagere – er, at hele boblen om Samuelsen og Liberal Alliance nu brister. At al den pusten sig op, al den snak om ’historiske skattelettelser’, ja, al den snak om, hvor meget bedre man er end andre, simpelthen er ved at kollapse.

Der er også tegn på det – en ringe Gallup-måling; et utilfreds bagland; exit af et medlem af et regionsråd; et anspændt hovedbestyrelsesmøde; kritiske anonyme kilder i folketingsgruppen; og, ja, selv Samuelsen, der tvinges til at sige, at han agter at blive som politisk leder.

Men det er også værd at notere sig, hvad der går godt for Liberal Alliance:

Partiet har en pæn resultatliste fra tiden i regering. Selv på skatteområdet er der kommet ting igennem – især, men ikke kun, på bilafgifter – som ikke nødvendigvis var lykkedes uden LA i ministerkontorerne. Sejrslisten er ikke lang, men den er heller ikke ubetydelig.

Der er – trods alt – organisatorisk ro. Ingen af de ledende politikere – ingen ministre, ingen Joachim B. Olsen, ingen Henrik Dahl – ryster båden. De afgørende stemmer i baglandet – Lars Seier Christensen, Lars Kolind, Asger Aamund – er fortsat helt med, selv om de retter kritik.

LA’s situation lige nu minder mig om SF’s, da det sad i regering under Thorning-Schmidt. Mange store nederlag, få små sejre – og hængt ud i medierne som politiske dilletanter. Efter SF’s anarkistiske exit fra regeringen kyssede partiet spærregrænsen, men rejste sig igen.

Liberal Alliance er fortsat medlem af regeringen, men målingerne kan presse Samuelsen – måske endda så meget, at partiet vil træde ud af regeringen. Den vigtige lære, når man har med Samuelsen at gøre, er imidlertid, at han aldrig, aldrig, aldrig giver op. Nogle vil kalde ham Komiske Ali, men når Samuelsen ser sig selv i spejlet, ser han Winston Churchill. Mindst.

---------

David Trads er skribent, Altinget m.fl., studievært, Radio24Syv, fhv. udviklingsdirektør, Metro International. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger. 

Forrige artikel Fl. Chr. Nielsen: Requiem for postvæsenets forpassede renæssance Fl. Chr. Nielsen: Requiem for postvæsenets forpassede renæssance Næste artikel Elberth: Sass og S er ved at vinde kampen om medierne Elberth: Sass og S er ved at vinde kampen om medierne
 • Anmeld

  Peder Kruse

  Hvis og hvis

  Hvis Samuel nu har ret i sin pointe, at beskatningen (0-100%) af dansk indkomst har et punkt, hvor en yderligere beskatning vil reducere provenu for staten, og at vi allerede har passeret dette punkt på beskatningsskalaen, vil vi højst sandsynligt få en historisk skattenedsættelse engang i fremtiden, men om Samuel får æren for det, ved kun mågerne. Som tingene står nu med de aktuelle agendaer, er skattenedsættelser bare bad karma, og intet flertal vover forsøget.

 • Anmeld

  Frank A

  Man kan sige

  At Samulsen allerede har givet op.

  Han ved det bare endnu ikke rigtigt selv.

 • Anmeld

  J jensen

  Men så alligevel

  Mon ikke at selv de mest hårdnakkede liberalister efterhånden har fået nok af Samuelsen og Ammitzbøll-Billes liberale plidder-pladder sat på automatpilot.
  Selv med flere år erfaring som en slags politisk stand-up komiker i absurd sort snak, hvor der argumenteres i alle mulige fraser og i alle retninger på samme tid, så må sandet været løbet ud af timeglasset for troværdighed.

 • Anmeld

  Frank A

  For slet

  Ikke at forglemme flabet JBO og Dögennichten Thyra Frank

 • Anmeld

  Erik Pedersen

  Egoet

  Trads dog.
  aAt du kan se andet edn laterlighed og efterhånden ligegyldighed,,med større og større desperationer først fra anden der ikke kan sidde eller flyve.
  men i trods forsøger begge dele samtidigt og for at det ikke skal vøre LØVN godt hjulpet af vildænderne og kuglen,derineg krudt har eller formår at bruge,jae ikke engang da han trodede hans vildænder ville hjælpe til en krumme fra deres bord,, så nej bliv du ved kuglen ,den var næaten lige så godt betalt uden at yde noget brugbart,og det er stærk i , og derfro har ANDERS SAMUELSEN,selv i sine roller som nu salige ALI med forvræningen i egen forståelse som den WINSTON , der også blev kasseret efter krigs perioden.
  Tvivlen er således om det er KRIGEN er genoptaget med ham som lakajen fo og betalt af disse egoer = Lars Seier Christensen, Lars Kolind, Asger Aamund ,som endda sidder i skattefri lande osv , og muligvis føre krigens egoisme, videre via ANDERS ,Kuglen samt øvrige,,,som soldaterne ,der ikke tør/kan protestere, grundet tilskudene osv.mod disse arbejdsgiveres krav udi egoet.

 • Anmeld

  Eilif Nørgaard · Selvstændig

  I stedet for...

  ...at have så travlt med at hænge LA ud pga. deres noget uheldige fodfejl omkring timing af salg af bjørneskind, burde der være langt større fokus på DF og deres uduelighed. Et parti af den størrelse, der på uvirkelig vis bryster sig af at være borgerlige, men alligevel saboterer ethvert forsøg på borgerlig/liberal politik, burde blive slagtet i stedet for langt mindre LA. Men nej, det ene umulige forslag efter det andet på flygtningeområdet bliver overskygget af ´triumfen´ over fastholdelsen af verdens højeste skattetryk og en enorm offentlig administration - i stedet for at styrke privat købekraft bare en lille smule. Det er sørgeligt for landets globale konkurrenceevne og vores unges fremtid at et parti der alene lefler for de ældre borgeres interesser, reelt sidder med magten i Danmark. Jeg er selv midt i 50érne, men kan ved Gud ikke se noget perspektiv i det. Det kan medierne åbenbart.

 • Anmeld

  Erik Høgh-Sørensen · Medl. af Regionsrådet i Nordjylland for DF, tidl. EU-korrespondent for Ritzau. Børsen-blogger

  Interessant blog-indlæg

  Trads er ikke min kop te, for han er komplet ensidig i sit syn på mit parti DF.
  Men her har Trads lavet et fint lille portræt af Samuelsen. Et portræt som tilfældigvis er ganske sammenfaldende med den måde, hvorpå Samuelsen opførte sig over for journalister i Bruxelles.
  Samuelsen er på ingen måde uduelig, men det var godt nok synd for ham selv og LA, at han valgte at kravle højt højt op i træet i stedet for at plukke de lavthængende frugter i skatte- og udlændingedebatten.

 • Anmeld

  Frank Andreasen

  Hvad så Erik

  Jeg synes ikke du længere kalder mig holocaustfornægter?

  Blev du bange, da navnet Steen Thomsen og Poul Lindholm blev nævnt?

 • Anmeld

  Flemming Iversen · Bygningskonstruktør

  De historisk store skattelettelser

  Undertegnede er efterhånden nået et pænt stykke op i alderen, og i den forbindelse vil jeg sige, at jeg aldrig før har oplevet en så selvcentretet person i dansk politik som Anders Samuelsen. At hans udtalelser så som regel er lige til at grine af er selvfølgelig godt for underholdningen!
  Han forlader garanteret ikke ministerbilen frivilligt!!


 • Anmeld

  Erik Høgh-Sørensen · Medl. af Regionsrådet i Nordjylland for DF, tidl. EU-korrespondent for Ritzau. Børsen-blogger

  Frank A.

  Næ, det har jeg slet ikke set. Og jeg står naturligvis ved det jeg skrev: Nemlig at du er en anonym troll og holocaust-fornægter :-)
  Det er bare ligesom i et andet regi, men din patologiske fremgangsmetode fremgår i øvrigt også her i dette spor.
  Fortsat god aften.

 • Anmeld

  Frank Andreasen

  Hvis du skulle lyve

  Kunne du så ikke gøre det lidt mere troværdigt?

  https://www.altinget.dk/artikel/dfer-socialdemokratiet-trak-ikke-en-streg-i-sandet-under-besaettelsen

 • Anmeld

  Erik Høgh-Sørensen · Medl. af Regionsrådet i Nordjylland for DF, tidl. EU-korrespondent for Ritzau. Børsen-blogger

  Frank A. igen-igen

  Løgnen er helt på din side, Frank. Du kalder dig jo typisk for Frank A. uden at lade dig identificere (job, bopælsby etc.), hvilket jo siger alt om din trolde-adfærd.
  Evt. interesserede kan blot læse det, du linker til. Jeg står ved hvert et ord :-)
  Min eneste fejl var i første omgang at anse dig for at være en saglig debattør.

 • Anmeld

  Frank Andreasen

  Sludder og vrøvl Erik

  Kun de færreste identificerer sig herinde.

  Kun hvis du har unik navn, kan du identificeres.

 • Anmeld

  Erik Høgh-Sørensen · Medl. af Regionsrådet i Nordjylland for DF, tidl. EU-korrespondent for Ritzau. Børsen-blogger

  Frank A. er en troll

  "Kun hvis du har unik navn, kan du identificeres."

  Ja, det er tydeligt, du frygter at blive identificeret. Det kan jeg også godt forstå.
  For i modsætning til de fleste i debatuniverset her udnytter du din stjålne anonymitet til at afspore debatter. Du bruger anonymiteten som dække for løgnagtig.

  Dette skriver jeg kun for at advare andre mod at tro, "Frank Andreasen" er en saglig debattør.

 • Anmeld

  Erik Høgh-Sørensen · Medl. af Regionsrådet i Nordjylland for DF, tidl. EU-korrespondent for Ritzau. Børsen-blogger

  Frank A. er en troll - 2

  ... der skulle have stået:
  Du ["Frank Andreasen"og evt. alias] bruger anonymiteten som dække for løgnagtighed.

 • Anmeld

  Frank Andreasen

  Hvori skulle det løgnagtige bestå?

  Det er jo ikke mig der strøer om mig med beskyldninger mod gud og hvermand, der ikke rigtigt kan dokumenteres.

 • Anmeld

  Frank Andreasen

  Jeg er heller ikke så forstyrret

  At jeg kalder folk for HOLOCAUSTFORNÆGTER bare fordi jeg mener at der var ræson bag samarbejdspolitikken under WW2.

  Jeg fatter ikke at du har kunnet bruges hos Ritzau.

  Det skal til deres forsvar siges, at du ejheller er der længere.

 • Anmeld

  Erik Høgh-Sørensen · Medl. af Regionsrådet i Nordjylland for DF, tidl. EU-korrespondent for Ritzau. Børsen-blogger

  Frank A. beviser selve han er en anonym troll:

  ... prøver at løbe fra sine holocaust-fornægtende holdninger og skriver:
  "Jeg fatter ikke at du har kunnet bruges hos Ritzau. Det skal til deres forsvar siges, at du ejheller er der længere."
  Tjo, hvorfor mon? :-)

  Men hvad har det i øvrigt med Anders Samuelsen og ovenstående indlæg at gøre?
  Min første kommentar oven for handlede netop om mine møder med Anders nede i EU.

 • Anmeld

  Frank Andreasen

  kære Erik

  Du mener altså at der er baggrund for at kalde mig HOLOCAUSTFORNÆGTER bare fordi jeg mener at der var ræson bag samarbejdspolitikken under WW2?

 • Anmeld

  Erik Pedersen

  Navn som borger

  Hvad mere er der brug for Erik Høgh Sørensen, og med typer som dig, til hvad, vi optræder som borgere med navn og hvad du mere vil vide hvad og hvilke årsager, eller direkte for dig for hvad vi har uanset sålænge vi har frihed og ligeret for alle, åhh undskyld tænk lige over hvis dine fæller i rottereden, havde ret til andre oplysninger ang personer der deltager i vort demokrati.
  Så tydeliggør, hvad du har brug for og især til hvad Erik Høgh Sørensen, EU kan forsøge at få politiet eller de indenfor politiet, der evt er mulige,, men husk du skal have begrundelser udover at vi er uenige med dig og det Parti, som benævner og kalder vore evt politiske partier for rottereder som også EU benævnes, der er trods alt Ca 500 millioner EU borgere, så at jeres rotterede intet betyder andet end vi ser hvordan rotter som jer undergraver alt hvad der ser skabt af fællesskab Og fællesløsninger ikke bare i Danmark men nu også med bedrag svindler for at berige jer på fælles skattebetalinger ikke bare i Danmark men nu også i EU fra fællesskabets skatteyder betalte midler, som til din og jeres oplysning relt er for at forbedre vort fællesskab i EU og for EU s samlede befolkning,, men desværre må døje med jeres rotteredes medlemmers plyndringer af disse midler til personlig berigelser.
  Så vis jer som det i absolut ikke er, det ville nærme sig en revolution, så det sker derfor ikke, du har aldrig læst eller hørt om rotte revolutioner er sket for andre end rotter

 • Anmeld

  Erik Høgh-Sørensen · Medl. af Regionsrådet i Nordjylland for DF, tidl. EU-korrespondent for Ritzau. Børsen-blogger

  Frank A. beviser selv han er en anonym troll - 2

  Du er en holocaust-fornægter, ja, men hvis læserne skulle være interesseret i lige netop den debat, bør de selv se efter ovre i det link, du postede.

  Den debat hører ikke hjemme her, men tak fordi du her dokumenterer dine anonyme trolde-manerer. Prøv til en forandring identificerbart at stå ved dine meninger.
  Dette er blot skrevet for at advare folk mod at tro, du er en saglig debattør.

 • Anmeld

  Frank Andreasen

  Du mangler stadig

  At fortælle hvorledes du når frem til at jeg er løgner og holocaustfornægter.

  Hvori består løgnen og hvori består holocaustfornægtelsen?

 • Anmeld

  T.J.U. Bang

  En Erik Pedersen med skyklapper

  Fald nu lidt ned og puds brillerne mht. DF og EU.

  Var det ikke netop en DF'er: Morten Messerschmidt, der afslørede ødslen i EU med for over 300 milliarder:
  https://www.scribd.com/doc/122986634/Dagbog-fra-EU-om-EU-s-spild-af-dine-penge
  og samtidig årlig svindel for over 8 milliarder, uden at dit parti - hvad det så end måtte være - løftede et øjenbryn?

  Så lidt ynkeligt og total mangel på proportioner at trække nogle få sølle danske millioner ind i din nedgørelse.

  PS: Kan du ikke få udløsning for dit åbenbare behov for lange debatsvar andre steder?

 • Anmeld

  Frank A

  Så fordi at Messerschmidt fandt svindel

  Gav det ham ret til at svindle selv?

 • Anmeld

  H.C .Andersen

  En Frank And, der også lider af proportionsforvridning

  Du kan sådan lige klare én til to linjer, før trætheden melder sig, ser vi.
  (Alders- eller sygdomsbestemt?)

  Lidt ynkeligt at se dit forsøg på at tirre en Erik Høgh-Sørensen, men lad dog barnet, som man siger.

  Og så magter du, vel politisk forblændet, ikke at se forskel på 300 milliarder og de skaldede 2 mio., som ingen er dømt for endnu, men proletarer har jo ikke det store overblik, så bliv blandt vennerne her og på Ekstra-Sprøjten.