De tyske socialdemokrater får flest stemmer: Nu venter svære regeringsforhandlinger

SPD går frem og bliver det største parti i Tyskland, mens de nuværende indehavere af kanslerposten - de kristenkonservative - får et historisk dårligt valgresultat. Alligevel hævder begge spidskandidater at have retten til at danne regering og dermed få kanslerposten.

De tyske socialdemokraternes kanslerkandidat Olaf Scholz fejrer fremgang ved parlamentsvalget, men det er langt fra sikkert, at den øgede tilslutning giver nøglerne til kanslerkontoret.
De tyske socialdemokraternes kanslerkandidat Olaf Scholz fejrer fremgang ved parlamentsvalget, men det er langt fra sikkert, at den øgede tilslutning giver nøglerne til kanslerkontoret.Foto: Wolfgang Rattay/Reuters/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Socialdemokratiske SPD ender som det største parti efter søndagens valg til Forbundsdagen i Tyskland med 25,7 procent af stemmerne foran de kristenkonservative søsterpartier CDU/CSU, der får 24,1 procent.

Det viser opgørelsen af det endelige valgresultat, efter at stemmerne fra alle valgkredse er talt op.

Dermed er opgøret om magten i den tyske forbundsdag endt som en meget tæt affære.

SPD er gået frem i forhold til partiets valgresultat i 2017. Samtidig har CDU/CSU fået en historisk lussing af vælgerne og er gået markant tilbage fra det sidste valgresultat på 32,9 procent.

Men på trods af det fastholder den konservative kanslerkandidat, Armin Laschet, at han skal have retten til at danne regering. Det samme mener SPD’s kandidat Olaf Scholz, som hævder, at partiets fremgang kalder på en ny regering.

”Så mange vælgere satte kryds ved SPD, fordi de vil have en anden regering,” sagde Olaf Scholz til sit partis valgfest.

Hvad betyder det tyske valgresultat, og er der et liv efter Merkel? Se med live mandag morgen

Svære forhandlinger i vente

Men begge partier får behov for hjælp fra mindst to andre partier, hvis de skal have regeringsmagten, medmindre de vil lave en bred koalition med hinanden. Valgresultatet lægger op til, at det bliver De Grønne, som får 14,8 procent, og de liberale (FDP), der får 11,5 procent af stemmerne, som skal være tungen på vægtskålen.

Dermed er der ingen klar regeringskoalition i sigte.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

Ifølge Altingets Europa-analytiker, Thomas Lauritzen, vil det blive en svær øvelse at have De Grønne og de liberale i samme regering, fordi de er uenige i en række politiske spørgsmål. Derudover foretrækker De Grønne at danne regering med socialdemokraterne, mens de liberale er mest tilhænger af idéen om en regering med de kristenkonservative.

“Det her resultat er næsten det mest vanskelige, man kunne forestille sig,” siger Thomas Lauritzen.

De liberales spidskandidat Christian Lindner forholdt sig åben for alle mulige koalitioner, da partiernes frontfigurer mødtes til debat søndag aften sideløbende med stemmeoptællingen. Lindner sagde, at han først vil mødes med De Grønnes ledere, så de to partier kan finde fælles fodslag om, hvordan drøftelserne med de to store partier skal forløbe.

Der er tradition for lange regeringsforhandlinger i Tyskland, og det vil med al sandsynlighed blive tilfældet igen denne gang. Olaf Scholz og Armin Laschet var dog enige om, at forhandlingerne er færdige inden jul.

Det danske mindretal har kurs mod Berlin

Søndagens valg har også fået betydning for danskere i Sydslesvig. For første gang siden 1953 bliver det danske mindretal nemlig repræsenteret i det tyske parlament.

Ifølge ARD har Sydslesvigsk Vælgerforening fået flere end de fornødne 40.000 stemmer, der kræves for at få en plads i Forbundsdagen. Det skriver Flensborg Avis.

Det er 60 år siden, at partiet har forsøgt at få en plads i Berlin. Mindretallet sad i Forbundsdagen fra 1949 til 1953. Efterfølgende forsøgte partiet et par gange at opnå genvalg, men det sidste forsøg var i 1961.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Armin Laschet

Formand, Christlich Demokratische Union (CDU), premierminister, Nordrhein-Westfalen
Ludwig Maximilian University of Munich, University of Bonn

Olaf Scholz

Forbundskansler (SPD), Tyskland
Universität Hamburg

Thomas Lauritzen

Europa-analytiker, Altinget
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1994)

0:000:00