Departementschef frygter, at konsulenthus har undladt vigtige nuancer for Dybvad-udvalget

Departementschef Jacob Heinsen kritiserer, at Dybvad-udvalget ikke har haft adgang til interviews, der er med til at danne konklusioner om politisering af embedsværket. Fremgangsmåden er dog sædvanlig i den type arbejder, fortæller professor Lotte Bøgh Andersen.

Departementschef Jacob Heinsen finder det "ærgerligt, at et så kompetent bestykket udvalg har været henvist til at basere sig på allerede foretagne fortolkninger".
Departementschef Jacob Heinsen finder det "ærgerligt, at et så kompetent bestykket udvalg har været henvist til at basere sig på allerede foretagne fortolkninger".Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Det er problematisk, at Dybvad-udvalget alene har haft konsulenthuset Rambølls fortolkning af de interviews, der er lavet om embedsværkets oplevelse af politisering.

Det mener departementschefen i Transportministeriet, med henvisning til at medlemmerne af Dybvad-udvalget aldrig har fået udleveret udskrifter af de interviews, som Rambøll har gennemført med ministre, embedsmænd, journalister og særlige rådgivere til udvalgets rapport.

“Den fortolkning, der er foretaget af disse interviews, er med andre ord ikke udvalgets fortolkning, men Rambølls fortolkning. Og de citater fra embedsmænd med videre, der er gengivet i delrapporten - deres repræsentativitet har vi ikke andre end Rambølls konsulenter til at stå inde for,” skriver Jacob Heinsen i en kommentar i Altinget.

Som eksempel peger han på et citat, der er medtaget i Rambølls delrapport, hvor en statslig topchef er citeret for at sige: “Og det, der er sket, som har ændret sig, er, at departementscheferne i min verden er blevet viceministre på mange led. De tænker politik, politik, politik.” 

Jeg synes, det er ærgerligt, at et så kompetent bestykket udvalg har været henvist til at basere sig på allerede foretagne fortolkninger.

Jacob Heinsen
Departementschef, Transportministeriet

“Det er vel sådan, den pågældende informant oplever det. Men derfor er det jo ikke sikkert, at det er rigtigt. Jeg vil da påstå, at jeg selv har et vist grundlag for at vurdere det, da det blandt andet er mig, det handler om. Efter min bedste overbevisning er det forkert,” skriver Jacob Heinsen. 

Altinget har forelagt kritikken for Dybvad-udvalget, men de har ikke ønsket at give en kommentar. 

De foretagne interviews er en af flere undersøgelser, som udvalget har fået lavet i forbindelse med deres rapport om udviklingen i samspillet mellem folketingspolitikere, ministre, embedsværk og medier. Rapporten viser en tendens til, at embedsværkets faglighed viger for politisk-taktisk rådgivning. 

Forsker: En sædvanlig praksis

Professor i statskundskab Lotte Bøgh Andersen, der blandt andet forsker i kvalitativ metode og har været medlem af flere kommissioner, fortæller, at det ikke er en usædvanlig fremgangsmåde.

“Kommissionens praksis er ganske vanlig i den type arbejder, så det er der ikke i sig selv noget usædvanligt i,” siger Lotte Bøgh Andersen fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet. 

Hun hæfter sig ved, at hensynet til anonymitet ser ud til at vægte højt i rapporten, hvilket hun godt forstår. Lotte Bøgh Andersen fortæller, at man ved denne type interviews skal være meget tydelig overfor interviewpersonerne om, hvordan deres interviews bliver brugt.

“Hvis man nu havde sagt, at det ikke alene var nogle analytikere fra Rambøll, men hele kommissionen, som ville få det udleveret, så kunne man godt risikere, at folk havde sagt mindre. At de simpelthen havde belagt deres ord og havde censureret sig selv,” siger Lotte Bøgh Andersen. 

Læs også

Erfaring fra tidligere kommissioner

Hun har selv tidligere deltaget som medlem i Ledelseskommissionen og Lærerkommissionen. Og herfra har hun erfaring med forskellige fremgangsmåder.

Da hun sad i Lærerkommissionen blev analyserne ligeledes lavet af eksterne opdragsgivere.

“Det var fuldstændig, som vi nu ser med Dybvad-udvalget, og det kan fungere rigtig godt, hvis man vel og mærke har tillid til dem, som man får til at lave det. Og i Dybvad-udvalgets rapport er det tydeligt, at udvalget har tillid til Rambølls analyse,” siger Lotte Bøgh Andersen.

Da hun sad i Ledelseskommissionen var det derimod blandt andre hende og forsker Caroline Howard Grøn, der lavede analyser og fortolkninger af en undersøgelse blandt cirka 4.000 offentlige ledere.

“Det er der også nogle klare fordele ved, fordi så er det kommissionens egne fortolkninger, og det har værdi, fordi det jo er kommissionsmedlemmerne, der står på mål for selve konklusionerne og anbefalingerne,” siger hun.

Begrænsede ressourcer

Men det er her, at et andet hensyn også kan have spillet ind på Dybvad-udvalgets beslutning, vurderer Lotte Bøgh Andersen, der hæfter sig ved, at medlemmerne i Dybvad-udvalget ikke har modtaget vederlag fra Djøf for deres arbejde i udvalget. 

Kommissionens praksis er ganske vanlig i den type arbejder, så det er der ikke i sig selv noget usædvanligt i.

Lotte Bøgh Andersen
Professor i statskundskab, Aarhus Universitet

“Det er en styrke i forhold til deres uafhængighed, men det begrænser samtidig deres muligheder for at afsætte tid til selv at lave en dybdegående analyse, fordi det betyder, at de ikke er blevet frikøbt fra deres almindelige arbejde,” siger hun. 

Eksempelvis blev Caroline Howard Grøn delvist frikøbt til at lave analyse-arbejdet i Ledelseskommissionen. 

“Jeg synes, at hensyn til anonymitet og ressourcer er legitime hensyn at lægge til grund, og jeg forstår godt de valg, man har truffet i det her arbejde," siger Lotte Bøgh Andersen.

En "tankevækkende" rapport

Hun understreger dog, at hun ikke kan vide, om Rambøll rent faktisk har lavet en retvisende analyse.

“Men når jeg læser rapporten og deres metodebeskrivelse, så er der i mit perspektiv ingen advarselslamper, der blinker i forhold til det, jeg kan se," siger Lotte Bøgh Andersen.

Jacob Heinsen roser da også helt overordnet Dybvad-udvalgets rapport.

“Jeg synes, det er ærgerligt, at et så kompetent bestykket udvalg har været henvist til at basere sig på allerede foretagne fortolkninger. Man kunne godt ønske sig, at der blev lavet nogle rigtige, forskningsbaserede undersøgelser af dette vigtige område. Nu er det for sent at ændre på, og denne delundersøgelse har tydeligvis også kun været en af de kilder, som udvalget har trukket på i en ellers god og tankevækkende rapport,” skriver departementschefen. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Heinsen

Departementschef, Transportministeriet
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1993)

Karsten Dybvad

Senior fellow, Kraka, fhv. departementschef, Statsministeriet
cand.polit. (Københavns Uni. 1985)

Lotte Bøgh Andersen

Centerleder, Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse, professor, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet, medlem, Ledelseskommissionen
ph.d. i statskundskab (Aarhus Uni. 2005)

0:000:00