Det sker i dansk politik: Overenskomst-afstemning, LA-årsmøde og fint besøg fra Østrig

OVERBLIK: Lars Løkke Rasmussen (V) får fint besøg fra Østrig, ligesom resultatet af afstemningen om en ny overenskomst for 500.000 LO-medlemmer offentliggøres. Få overblikket over ugen i dansk politik.

Foto: Henning Bagger/Scanpix
Cecilie Gormsen

Velkommen til en ny uge i dansk politik, der er tilbage i omdrejninger efter påskeferien. I løbet af ugen vil der efter alt at dømme blive forhandlet om en ny boligskatte-aftale. Regeringen droppede inden påsken flere centrale ting i sit udspil og gik samtidig i tænkeboks, men det ventes at forhandlingerne bliver taget op igen i løbet af ugen.

Tirsdag mødes statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) med den østrigske kansler, Christian Kern. Her skal de to blandt andet drøfte EU og håndteringen af Brexit.

Og Løkke er ikke den eneste, der får udenlandsk besøg tirsdag. Transportminister Ole Birk Olesen (LA) mødes med den schleswig-holstenske transportminister, Reinhard Meyer, og i den forbindelse holder de to ministre pressemøde.

I Folketingssalen har oppositionen blandt andet bedt om at få en diskussion om regeringens planer for at søge indflydelse internationalt med henblik på at sikre, at temperaturstigningerne holdes godt under 2 grader og helst ikke over 1,5 grader som aftalt i Parisaftalen. Samtidig skal det også diskuteres, hvad Danmark vil gøre for at sikre, at EU og andre lande skærper deres klimamål.

Der er også fire samråd på dagsordenen tirsdag:

  • Undervisningsminister Merete Riisager (LA) skal i to samråd tirsdag. Først skal det handle om, hvilke muligheder unge med nedsat funktionsevne har for videre uddannelse, og derefter om stigningen af elever på fri- og privatskoler.
  • Sundhedsminister Karen Ellemann (V) skal i samråd og redegøre for, hvorfor regeringen skrotter rygeforbud på erhvervsskoler, ligesom hun skal fortælle, hvordan regeringen agter at nå sin egen målsætning om en røgfri generation i 2030.
  • Beskæftigelsesudvalget har kaldt beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), sundhedsminister Karen Ellemann (V) og ældreminister Thyra Frank (LA) i åbent samråd om konsekvenserne af konkursramte plejefirmaer som f.eks. ambulanceselskabet BIOS.

Og så er det tirsdag slut med at køre i Uber i Danmark. Kørselstjenesten lukkede nemlig mandag som varslet.

Onsdag er der traditionen tro spørgetid med med ministrene.

Og der er også et enkelt samråd på menuen onsdag. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og innovationsminister Sophie Løhde (V) skal nemlig i samråd om IT-problemer på KMD.

Resultatet af en urafstemning blandt LO's medlemmer om en ny overenskomst ventes offentliggjort torsdag. LO's medlemmer har de seneste uger skulle tage stilling til det mæglingsforslag, som LO og DA blev enige om sidst i marts. Siger de 500.000 privatansatte LO-medlemmer ja til overenskomsten, vil det blandt andet betyde lønstigninger på syv procent. Læs mere om aftalen her.

Undervisningsudvalget holder torsdag høring om antiradikalisering på ungdomsuddannelserne. Her vil blandt andre undervisningsminister Merete Riisager og DUF-formand Kasper Sand Kjær tale.

Torsdag holder Folketingets følgegruppe for Brexit-forhandlingerne et åbent gå hjem-arrangement om Brexit og Danmarks rolle i det fremtidige europæiske samarbejde. Det sker i Landstingssalen, hvor blandt andre den britiske ambassadør i Danmark, Dominic Shroeder, og tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen vil holde oplæg.

I Folketinget skal politikerne torsdag blandt andet diskutere konflikten mellem Rusland og Ukraine, Danmarks forhandlingsposition i forhold til Brexit, demens-problematikker, ligesom der skal stemmes om et lovforslag om videnskabelig uredelighed.

Der er også tre samråd torsdag:

  • Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget har torsdag kaldt erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i samråd om hvidvaskloven.
  • Børne- og socialminister Mai Mercado (K) skal i samråd og redegøre for, om hun er enig i økonomi- og indenrigsministerens udtalelse om, at ”Danmark ikke er et land, hvor ulighed er et problem, som er værd at beskæftige sig med.”
  • Europaudvalget har torsdag kaldt udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i samråd, hvor han skal forklare om perspektiverne for, at ansøgerlandene i Balkan kan blive optaget i EU.

Torsdag og fredag inviterer uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) repræsentanter fra den videregående uddannelsessektor og forskningssektoren til ét samlet uddannelses- og forskningsmøde. Her skal der drøftes, hvordan forskning og uddannelse kan understøtte fremtidens behov for kompetencer og ny viden.

Fredag skal Folketinget blandt andet førstebehandle et beslutningsforslag fra Enhedslisten, Alternativet og SF, der vil pålægge regeringen inden 1. maj 2017 at fremlægge forslag vedrørende frit valg i ældreplejen, så den enkelte kommune selv kan træffe afgørelse om, hvorvidt kommunen vil inddrage private leverandører i ældreplejen.

Der er også et enkelt samråd på dagsordenen fredag. Udenrigsminister Anders Samuelsen skal redegøre for de påståede overgreb mod civile i Irak begået af den irakiske hær, som det danske forsvar samarbejder med, og af militser, som er tilknyttet den irakiske hær.

Fredag starter kollegiet Regensen vidensfestival,”Regesens Symposium 2017”. Det overordnede tema er fremtiden, og blandt deltagerne er navne som EU-kommissær Margrethe Vestager, feminist Emma Holten og debattør Khaterah Parwani.

Lørdag holder Liberal Alliance årsmøde i Aalborg. Her vil der traditionen tro være taler fra både Anders Samuelsen, Leif Mikkelsen (LA) og Simon Emil Ammitzbøll (LA), ligesom også blandt andre Joachim B. Olsen (LA) og Thyra Frank vil være på talerstolen.

Lørdag finder March for Science sted i storbyer i hele verden. Ideen er opstået i USA, hvor præsident Donald Trump og hans administration har indledt et angreb på videnskaben og blandt andet betvivler tallene, der viser at global opvarmning er menneskeskabt. I Danmark ender marchen på Christiansborg Slotsplads.

Søndag skal franskmændene til stemmeurnerne, når første runde af præsidentvalget afholdes. Hvis ikke en kandidat sikrer sig den absolutte majoritet af stemmerne, afholdes anden runde af valget 7. maj.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00