Det sker i EU: Ministre søger svar på flygtningesituationen

OVERBLIK: Den eskalerende flygtningesituation vil dominere dagsordenen i Bruxelles i denne uge. EU’s indenrigsministre kommer til krisemøde, EU-parlamentarikerne diskuterer situationen med Unionens nabolande, og Lars Løkke Rasmussen drager til EU-hovedstaden for at få hjælp til at håndtere et emne, der har vist sig særdeles betændt for den danske statsminister.

Foto: Europa-Kommissionen
Rikke Albrechtsen

Mandag 14. september

Krisemøde om flygtningesituationen
EU’s justits- og indenrigsministre er blevet indkaldt til et ekstraordinært møde, hvor de skal forsøge at finde en plan for, hvordan de her og nu tackler de flygtningestrømme, som lige nu kommer til Europa. Asylregler, grænsekontrol, hjemsendelse, menneskesmugling og presset på Schengen-området vil være til debat, ligesom ministrene også skal tilkendegive, om de vil være med til at fordele 160.000 ankomne til Grækenland, Ungarn og Italien, som EU-Kommissionen har foreslået. Integrationsminister Inger Støjberg (V) deltager på Danmarks vegne. 

Kristian Jensen til Bruxelles
EU’s udenrigs- og europaministre mødes i skyggen af det længe ventede flygtningemøde blandt indenrigsministrene. På dagsordenen er to arbejdsprogrammer. Det første er det luxembourgske EU-formandskabs målsætninger for deres halvår for enden af EU-mødebordet. Det andet er EU-Kommissionens planer for det næste år. Derudover skal ministrene diskutere forberedelse af næste EU-topmøde, hvor migration kommer til at toppe dagsordenen. EU-cheferne vil dog også skulle diskutere planer for et tættere økonomisk samarbejde, samt få et indblik i briternes forsøg på at forhandle en EU light-løsning for dem selv.

 

Tirsdag 15. september

Folkevalgte diskuterer flygtninges rettigheder
Europa-Parlamentet inviterer til offentlig høring om flygtningekrisen. EU’s udenrigschef Federica Mogherini vil være til stede, det samme vil EU’s migrationskommissær samt FN’s flygtningehøjkommissær Antonio Guterres. Temaet for mødet er, hvordan flygtninges menneskerettigheder sikres omkring Middelhavet lige nu. Folkevalgte fra Marokko, Jordan, Libanon, Libyen og Tyrkiet vil også deltage i debatten sammen med en række af de NGO’er, der er aktive i regionen. 

Landbrugsministre mødes igen
Kun en uge efter de så hinanden i Bruxelles til krisemøde om situationen på fødevaremarkedet, mødes EU’s landbrugsministre til to dages uformelt rådsmøde i Luxembourg. På dagsordenen er det samme emne, herunder fordeling af de 500 millioner euro, som EU-Kommissionen hev op af hatten til sektoren ved sidste uges møde. Derudover skal ministrene diskutere såkaldt klima-klogt landbrug, der gennem forskning, videndeling og udveksling af best practices skal se på, hvad der kan gøres for at ændre det europæiske landbrug fra modspiller til medspiller i klimakampen.

Ny dom om velfærdsrettigheder
EU-borgeres rettigheder kommer endnu engang i søgelyset, når EU-Domstolen afgør en sag om, hvor meget tilknytning til arbejdsmarkedet en vandrende EU-arbejdstager skal have, før han eller hun kan få sociale ydelser. Sagen handler om en mor og tre børn med svensk nationalitet, der kom til Tyskland, hvor moderen og den ældste datter arbejdede i en kortere periode. Det er deres ret til understøttelse, som Domstolen nu skal tage stilling til.

 

Onsdag 16. september

Kommissionens arbejdsprogram under lup
EU-parlamentarikerne stemmer om deres krav til EU-Kommissionens arbejdsprogram for det næste år, som blev præsenteret sidste uge. Parlamentarikerne ønsker blandt andet mere handling på migration, miljø, beskatning og energi.

 

Torsdag 17. september

Juncker og Vestager grilles om skattespekulation
EU-Parlamentets særlige skatteudvalg nedsat i kølvandet på den såkaldte LuxLeaks-skandale får besøg af Luxembourgs tidligere premierminister og den nuværende chef for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, der skal svare på spørgsmål fra de folkevalgte om multinationale selskabers fikse skatteaftaler. Også EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager og hendes kollega, økonomikommissær Pierre Moscovi, vil skulle udlægge EU-Kommissionens kurs omkring de såkaldte sweetheart deals mellem europæiske regeringer og virksomheder.

Lars Løkke søger migrationshjælp i Bruxelles
Danmarks statsminister tager til EU-hovedkvarteret for at diskutere registrering af flygtninge, grænsekontrol og mere hjælp i nærområderne med formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker samt Danmarks EU-kommissær Margrethe Vestager.

 

Fredag 18. september

Miljøministre diskuterer vejen til Paris
EU’s miljøministre skal fredag enes om en fælles EU-forhandlingsposition forud for FN’s store klimakonference i Paris i december, der skal udmunde i en ny, global klimaaftale. Mødet ledes af Luxembourgs miljøminister Carole Dieschbourg, som to dage inden vil stå i spidsen for en delegation af 20 af sine kolleger ved et møde med Pave Frans, som vil komme med sine input til samme sag.

 

Søndag 20. september

Græsk valgspænding udløses
Grækerne beslutter, om de vil beholde Alexis Tsipras som leder efter et turbulent otte-måneders regeringsforløb, der nær havde kostet grækerne deres medlemskab af den fælles mønt. Til forskel fra valget i januar håber mange EU-ledere nu, at lederen af det venstre-populistiske SYRIZA vil vinde en overbevisende sejr. Det sker i håbet om dermed at give folkeligt mandat til de skrappe reformplaner, der kom ud af aftalen om en tredje redningspakke til grækerne i juli måned. De seneste meningsmålinger placerer dog Tsipras skulder ved skulder med det konservative Nyt Demokrati

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00