Det sker i EU: TTIP-forhandlinger, kommissær-etik og klimakamp

OVERBLIK: EU forhandler om frihandel med USA. Bruxelles er centrum for stor Afghanistan-konference. Og Kommissionen skal forklare sig i en sag om etik og interessekonflikt, der trækker tråde til Bahamas.

I denne uge forhandler EU og USA om en stor frihandelsaftale kaldet TTIP. TIdligere på måneden har TTIP og EU-Canada-aftalen CETA fået folk på gaden for at demonstrere i blandt andet Bruxelles
I denne uge forhandler EU og USA om en stor frihandelsaftale kaldet TTIP. TIdligere på måneden har TTIP og EU-Canada-aftalen CETA fået folk på gaden for at demonstrere i blandt andet BruxellesFoto: Eric Vidal/Scanpix
Michael Hjøllund

Mandag 3. oktober

EU-parlamentarikerne drager til Strasbourg
Mandag morgen tager Europa-Parlamentets politikere for anden gang denne sæson turen fra Bruxelles i Belgien over grænsen til Strasbourg i Frankrig. Her holder de frem mod torsdag plenarsamling.

Miljøudvalg protesterer over GMO’er
Mandag aften skal Europa-Parlamentets miljøudvalg stemme om, hvorvidt de skal protestere over godkendelsen af en række GMO-afgrøder. Det kan munde ud i en opfordring til EU-Kommissionen om at trække godkendelsen tilbage. Da Parlamentet ikke er en del af godkendelsesprocessen behøver Kommissionen dog ikke følge opfordringen.

Kontroversielle TTIP-forhandlinger går ind i 15. runde
Mandag begynder endnu en runde af forhandlinger om en stor og kontroversiel frihandelsaftale mellem EU og USA kaldet Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). Omkring 80 embedsmænd fra EU-Kommissionen drager til New York for at forhandle med amerikanerne om en aftale, der allerede har mødt hård kritik i blandt andet Tyskland.

Den officielle plan har været at blive færdige med forhandlingerne, mens præsident Barack Obama stadig sidder i Det Hvide Hus. Det bliver dog stadig mere usandsynligt, erkender EU-Kommissionen.

Særligt hvis den næste amerikanske præsident bliver republikanske Donald Trump, kan det rokke gevaldigt ved TTIP-båden. Han har profileret sig som en stærk kritiker af USA’s handelsaftaler. Derfor vil EU-Kommissionen på ugens TTIP-møder forsøge at blive enige med amerikanerne om så meget fælles aftale-tekst som muligt. Håbet er, at jo mere man er enige om inden præsidentvalget i november, jo mindre vil en ny præsident bede om at få genforhandlet.


Tirsdag 4. oktober

Europa-Parlamentet stemmer om global klimaaftale
Efter EU’s 28 lande fredag blev enige om at sætte turbo på Unionens ratifikation af den internationale klimaaftale fra Paris, er det tirsdag Parlamentets tur til at stemme om sagen. Et grønt lys fra parlamentarikerne vil bane vejen for, at EU-landene kan ratificere Paris-aftalen i fællesskab – uden først at behandle aftalen i hvert eneste nationale parlament.

Dermed undgår EU at lide det image-tab at se Paris-aftalen træde i kraft, uden at Unionen er med ombord fra begyndelsen.

EU-Kommissionen skal forklare sig i sag om interessekonflikt
I det tidlige efterår har indtil flere sager om etikken hos tidligere EU-kommissærer hjemsøgt EU-Kommissionen. Først fik tidligere kommissionsformand Jose Manuel Barroso kritik for at tage job hos investeringsbanken Goldman Sachs. Og seneste er tidligere EU-kommissær Neelie Kroes blevet afsløret i at have undladt at informere EU-Kommissionen om, at hun havde en direktørpost i et offshore-selskab på Bahamas, samtidig med at hun fra 2004 til 2010 var EU-kommissær for konkurrence-området. 

Tirsdag aften skal EU-Kommissionen svare Europa-Parlamentet på, hvordan man vil sikre, at interessekonflikter undgås i fremtiden.

Onsdag 5. oktober

Afghanistan-konference: Reformkrav og bistand
Onsdag samles mere end 70 lande og 20 internationale organisationer i Bruxelles til en stor konference om Afghanistan.

Formålet er at blive enige om støtte til et nyt reformprogram for landet. Samtidig vil en række donorlande fremlægge, hvor meget bistand de vil give Afghanistan frem mod 2020.

Et centralt spørgsmål i relationen mellem EU og Afghanistan er blevet flygtninge og migration. Afghanere udgjorde i 2015 den næststørste gruppe af asylansøgere i EU.

EU-politikere diskuterer nyt lobbyregister 
I Strasbourg debatterer europaparlamentarikerne onsdag et nyt forslag fra EU-Kommissionen om at indføre et obligatorisk lobbyregister. Det skal dække både Ministerrådet, Europa-Parlamentet og EU-Kommissionen. De to sidstnævnte institutioner har allerede indført et frivilligt lobbyregister. EU-Kommissionens forslag har fået ros fra EU’s ombudsmand for at være et skridt i retning af mere åbenhed, mens flere NGO’er har kaldt forslaget tandløst.


Torsdag 6. oktober

Afstemning om "dansk” fødevare-rapport
Torsdag stemmer Europa-Parlamentet om en rapport om forbrugersikkerhed. Den handler om, hvordan EU regulerer de materialer, der er i kontakt med de fødevarer, som vi alle sammen spiser. Ifølge rapporten – der har danske Christel Schaldemose (S) som pennefører – bør sikkerhedskravene for eksempelvis emballage, køkkenredskaber og service – der kommer i kontakt med fødevarer – gøres mere ensartede. 

Rapporten er en såkaldt initiativ-rapport, der opfordrer EU-Kommissionen til at skride til handling i sagen. 


Fredag 7. oktober

EU tiltræder (måske) stor klima-aftale
Hvis Europa-Parlamentet tirsdag giver grønt lys til, at EU ratificerer den internationale klimaaftale fra Paris, ventes Unionen officielt at tiltræde aftalen fredag.

Da stor-udledere som Kina og USA allerede har ratificeret aftalen, er der en god sandsynlighed for, at EU’s tiltrædelse til aftalen vil være det skub, der får Paris-aftalen til at træde officielt i kraft. Sker det, vil aftalen kunne være sat i funktion, når verdens ledere mødes til den årlige klimakonference. I år afholdes den i Marokko i begyndelsen af november.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00