Det sker i EU: Ukraine-topmøde og Tyrkiet-kritik

OVERBLIK: EU-parlamentarikere vil lægge Tyrkiet på is. Unionens top mødes med Ukraine, og EU-Kommissionen fremlægger nye regler for europæiske banker.

Formanden for den socialdemokratiske S&D-gruppe i Europa-Parlamentet, Gianni Pittella, mener, at forhandlingerne om tyrkisk optagelse i EU skal lægges på is. Parlamentarikerne stemmer om spørgsmålet torsdag.
Formanden for den socialdemokratiske S&D-gruppe i Europa-Parlamentet, Gianni Pittella, mener, at forhandlingerne om tyrkisk optagelse i EU skal lægges på is. Parlamentarikerne stemmer om spørgsmålet torsdag.Foto: European Union 2016 - Source : EP.
Michael Hjøllund

Mandag 21. november

Ministre skal engagere unge i EU
Et to dage langt ministermøde om uddannelse, ungdom og kultur begynder i Bruxelles mandag. Her skal ministre fra de 28 EU-lande blandt andet diskutere nye veje til at gøre unge mennesker interesserede i EU-projektet. Diskussionen er ét af mange elementer, der følger op på EU-topmødet i Bratislava i september, hvor EU-toppen enedes om en køreplan for EU-samarbejdet efter briternes beslutning om at forlade unionen.

På mødet skal ministrene også diskutere, hvordan man forhindrer radikalisering af unge mennesker. Det sker i lyset af terrorangrebene, der i 2015 og 2016 ramte blandt andet Paris, København og Bruxelles.


Tirsdag 22. november

Skal Tyrkiet lægges på is?
Europa-Parlamentet holder i denne uge plenar-samling i Strasbourg. Her er en betændt debat om forholdet til Tyrkiet på dagsordenen. Den store socialdemokratiske S&D-gruppe har foreslået at lægge forhandlingerne om Tyrkiets medlemskab af EU på is. Det sker i protest over den tyrkiske regerings hårdhændede fremfærd mod politiske modstandere, dommere og medier oven på et mislykket kup i sommer.

Sagen er kompliceret for EU, da man har brug for Tyrkiet til at holde sammen på en aftale, der skal begrænse antallet af flygtninge og migranter, som kommer ind i Europa.

Tirsdag skal Europa-Parlamentet debattere en resolution, der anbefaler at trykke på pause-knappen i optagelsesforhandlingerne med Tyrkiet. Noget, som tyrkiske repræsentanter i Bruxelles har kritiseret i skarpe vendinger. Resolutionen – der ikke i sig selv er bindende – skal til afstemning torsdag.

Ministre diskuterer kulturarv og digitale medier
EU's kulturministre mødes tirsdag for at diskutere en revision af EU's regler for audiovisuelle medie-tjenester. Revisionen handler blandt andet om at udvide reglerne til også at dække videodelings-tjenester på nettet og en liberalisering af reglerne for TV-reklamer.

EU-ministrene skal også behandle et forslag om at gøre 2018 til europæisk år for kulturarv. De skal ligeledes forsøge at nå til enighed om en aftale, der giver Norge, Island og Liechtenstein adgang til, at deres byer kan blive "europæiske kulturhovedstæder" – ligesom Aarhus er det i 2017.

Hjælp til skrantende europæiske virksomheder
Tirsdag ventes EU-Kommissionen at præsentere en række initiativer, der skal hjælpe europæiske virksomheder, som er truet af Insolvens. Initiativerne skal sikre, at færre virksomheder i EU går nedenom og hjem. EU-Kommissionen forventes at foreslå konkrete initiativer, men også en analyse af situationen for virksomheder på tværs af EU. Pakken planlægges fremlagt i Strasbourg, hvor Europa-Parlamentet holder sin plenar-samling.


Onsdag 23. november

Nye regler for europæiske banker
Onsdag ventes EU-Kommissionen at fremlægge et nyt sæt regler for bankregulering, som blandt andet indeholder kapitalkrav til banker. Initiativet implementerer de internationalt aftalte Basel III-regler og ventes derfor ikke at indeholde de store overraskelser for den europæiske finanssektor. Det interessante er derimod, om præsentationen vil give nogle indikationer på, hvordan EU ser på de næste skridt i udviklingen af Basel-reglerne. Disse regler skal gælde fra 2019 og kan blandt andet få betydning for den særlige danske model for realkredit.


Torsdag 24. november

EU-Ukraine-topmøde
Formand for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, afholder torsdag et topmøde mellem EU og Ukraine.

Sammen med formand for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, mødes han med Ukraines præsident, Petro Proshenko. De skal diskutere visa-liberalisering, implementering af den såkaldte Minsk-aftale samt ukrainernes arbejde med at bekæmpe korruption.

Lige nu forhandles der i Bruxelles om at give ukrainske borgere visum-fri adgang til EU på kortere rejser ind i unionen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00