DF: Garantier til medicinske patienter

GARANTI: Danske Patienter er begejstrede for Dansk Folkepartis opsigtsvækkende udmelding. Men sygehusøkonomien bliver så endnu sværere at styre, advarer ekspert.
Foto: colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Dansk Folkeparti høster ros af Danske Patienter for at slå fast, at partiet vil sikre de medicinske patienter behandlingsgarantier og pakkeforløb.

I et radioindslag på DR P4 Sjælland bliver Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, spurgt af intervieweren, om hun vil være med til at sikre pakkeforløb til medicinske patienter, så de får garanti for hurtig undersøgelse fra erfarne speciallæger.

"Ja, det kan du tro. Fra Dansk Folkepartis side vil vi gerne stille nogle krav om, at det skal være garantier, og der skal være pakkeløsninger. Der skal være nogle borgerrettigheder for alle borgere i samfundet, når man bliver indlagt, uanset om det er en medicinsk eller kirurgisk patient," siger Liselott Blixt i indslaget.

Klar med penge
Senere i indslaget slår hun også fast, at partiet er klar på at afsætte penge på finansloven næste år.

Fakta

Sagen kort:

Regeringen er i lang tid blevet kritiseret for at lade de medicinske patienter i stikken ved så at garantere hjerte- og kræftpatienter hurtig behandling via de såkaldte pakkeforløb. De medicinske patienter har heller ikke kunnet benytte sig af privathospitalernes tilbud via af Det Udvidede Frie Sygehusvalg (DUF), fordi privathospitalerne ikke tilbyder behandlinger til denne patientgruppe. Desuden bliver mange medicinske patienter indlagt akut, og kan dermed ikke kan vente, til behandlingsgarantien (DUF) træder i kraft efter 30 dage.

"Vi har sagt, op til næste finanslov, så vil vi se, hvad regionernes udspil er på området. Om ikke andet, så er vi parat til at skyde penge i det, hvis det er det, som skal til," siger Liselott Blixt, der udover et udspil fra regionerne også efterspørger inputs fra de fagfolk, der arbejder med de medicinske patienter.

Hos Danske Patienter har man i lang tid efterspurgt bedre behandling af de medicinske patienter. Her er man begejstrede for udmeldingen fra Dansk Folkeparti.

"Det er glædeligt, at der nu er politisk opbakning til pakkeforløb for de medicinske patienter. Det er dog ekstremt vigtigt, at garantierne dækker alle patienterne. Sygehusene kan lettest spare hos de patientgrupper, som ikke kan benytte sig af Det Udvidede Frie Sygehusvalg, eller som ikke er garanteret hurtig behandling med kræft- eller hjertepakkerne," siger direktør i Danske Patienter Morten Freil, der peger på, at de medicinske patienter indtil videre tilhører denne kategori.

En ny slags garanti
Han er godt klar over, at de medicinske patienter er så diffus en patientgruppe, at garantierne til patienterne må blive anderledes end det, som man ser med pakkerne på kræft- og hjerteområdet. Det samme gælder for Det Udvidede Frie Sygehusvalg, hvor det primært er planlagte kirurgiske operationer, der bliver tilbudt.

"Man kunne jo fastlægge nogle kvalitetskrav, som man så måler afdelingerne på. Man må så finde en form for pisk eller gulerod, som gør, at afdelingerne har en markant interesse i at overholde de fastsatte kvalitetskrav," siger Morten Freil.

Direktør i Dansk Sundhedsinstitut Jes Søgaard understreger, at han ikke kan vurdere, om pakkeforløb er specielt godt eller dårligt for de medicinske patienter.

Han anser det dog for ret sandsynligt, at sådanne forløb vil kunne øge fokus på en patientgruppe, som de fleste anser for overset.

"Fordi medicinske og kroniske patienter har dog så forskellige sygdomsforløb, så risikerer man jo, at mange patienter falder uden for pakkeforløbene," siger Jes Søgaard.

Sværere at styre økonomi
Til gengæld er han overbevist om, at garantier og pakkeforløb til de medicinske patienter vil bidrage til, at det bliver endnu sværere for regionerne at styre økonomien, og at udgiftene samlet vil sige.

Han peger på, at både hjerte- og kræftpakkerne kostede ekstra penge, og regner derfor som usandsynligt, at det samme ikke vil skulle gøre sig gældende for de medicinske patienter.

"Når du skal have lavet udredninger hurtigere, så koster det, fordi det kræver flere ressourcer at få foretaget og analyseret de tests, man laver på patienterne hurtigt," siger Jes Søgaard.

Samtidig vil flere garantier og pakkeforløb forværre sygehusenes evne til at holde budgetterne, forventer han.

"Ved at give flere patientgruppers garantier og pakkeforløb, så udhuler du også sygehusenes økonomiske styringsmuligheder endnu mere, fordi de ikke må prioritere, men blot efterkomme efterspørgslen," siger Jes Søgaard.

Tavs sundhedsminister
Efter et 100 procent efterspørgselsdrevet sundhedsvæsen vil alt andet være dyrere, vurderer han.

"Hvis alle patienter får pakkeforløb og garantier, skal politikerne være parate til at bruge 10 til 12 mia. mere, end man bruger i dag," siger Jes Søgaard.

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) ønskede i går ikke at kommentere Dansk Folkepartis udmelding.

Altinget vil følge op med at bringe Danske Regioners reaktion, og endnu en gang forsøge at få en kommentar fra sundhedsministeren.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Liselott Blixt

1. viceborgmester, Greve Kommune
buntmager (Lollands Buntmageri, 1986), social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Greve, 2002)

Morten Freil

Direktør, Danske Patienter og Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet
cand.oecon. (Odense Uni. 1993)

0:000:00