DF gør klar til at generobre Jylland: "Alt med Thulesen Dahl og Skaarup skal smides ud"

Mange af Dansk Folkepartis vælgere er forsvundet til konkurrerende partier. Hårdest er partiet blevet ramt i Jylland, hvor et partikontor i landsbyen Ejstrupholm skal være med til at vende udviklingen. "Hvis det bare var for at få en god avisoverskrift, var det en bøvlet manøvre."

Foto: Ninna Rønberg/Altinget
Ninna Gøbel Rønberg

Der bliver hældt kaffe i de blå papkrus med Dansk Folkepartis logo og smurt håndværkere med ost og smør på de hvide DF-porcelænstallerkener.

Ni medlemmer fra Midt- og Nordjylland sidder ved mødebordet omringet af stablede papkasser, bunker af kampagneplakater og en papfigur af Pia Kjærsgaard i fuld størrelse.

Det er store indflytningsdag i Dansk Folkepartis nye partikontor i den midtjyske landsby Ejstrupholm.

"Der skal pakkes ud, sorteres, smides væk og sættes på plads," lyder det fra partisekretær og projektleder for udflytningen, Simon Vanggard. 

Vores storhedstid ligger ikke bag os. Men foran os.

Simon Vanggard
Partisekretær, Dansk Folkeparti

Han skal sammen med partiets kasserer, Susanne Eilersen, have kontor i lokalet.

"Alt med Kristian Thulesen Dahl og Peter Skaarup skal smides ud," griner han.

Dansk Folkeparti har som det første parti valgt at flytte partikontor til Jylland. Det skal bringe partiet tættere på det jyske, lyder forklaringen fra partitoppen.

Partiet har da også historisk stået stærkt i Jylland, men har de seneste år mistet fodfæste. Den tilbagegang cementerede Inger Støjberg med sit nye parti ved seneste valg: Danmarksdemokraterne tog en masse vælgere fra DF og blev det største parti i en række jyske byer – inklusiv Ejstrupholm.

Flere politiske kommentatorer og analytikere har undervejs skrevet Dansk Folkepartis nekrolog og spurgt, om der stadig er plads til partiet i dansk politik.

Det seneste halve år har DF lagt lidt afstand til den spærregrænse, det ellers var faretruende tæt på. Nu er håbet, at kontoret i Ejstrupholm kan være begyndelsen på et nyt kapitel.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck

Messerschmidt: Vi skal være klar til forandring

Siden folketingsvalget i november sidste år er Dansk Folkeparti kravlet op i meningsmålingerne fra 2,6 til 3,8 procent. Det viser Altingets seneste kvalitetsvægtede snit af målinger, som er udarbejdet af professor Kasper Møller Hansen.

Det tyder også på, at vælgernes strømning fra partiet til særligt Danmarksdemokraterne og Nye Borgerlige er standset ifølge en ny analyse af vælgervandringer, som valgforskeren også står bag.

"Folk ser, at vi er stabile, udvikler politik og er relevante på Christiansborg," siger DF-formand Morten Messerschmidt.

Læs også

Han har lige fyldt vin, sponsoreret af frivillige, i et plastik champagneglas, da Altinget taler med ham til åbningen af partikontoret. Om lidt skal han officielt indvie det nye lokale foran lidt over 200 mennesker.

Men der er stadig lang vej tilbage for Dansk Folkeparti, der for blot syv år siden var det største parti på højrefløjen.

"Vi skal holde fast i partiets politiske dna. Men vi skal også være forandringsparate. Det er, hvad det nye partikontor handler om," siger Messerschmidt.

"Pyha, ham vil vi ikke have"

DF-formanden har besluttet sig for ikke længere at kigge bagud, siger han.

Bogstaveligt talt rydder udflytningen også op i fortiden.

"På genbrug med den," lyder det, da et tre gange tre meter stort banner med et billede af eks-formand Kristian Thulesen Dahl bliver rullet ud på gulvet.

"Pyha, ham vil vi ikke have," tilslutter en anden sig med et glimt i øjet.

Foto: Ninna Rønberg/Altinget

Thulesen Dahl forlod posten som formand i januar 2022 efter flere år med dårlige valg og intern splid.

Han fik blandt andet kritik for ikke at gå i regering, selvom partiet var det største i blå blok efter valget i 2015. Oveni begyndte Nye Borgerlige og Pernille Vermund at udfordre DF's position som det mest indvandringskritiske parti, og Socialdemokratiet havde held til at generobre en stor del af partiets tabte vælgere.

Inger Støjbergs nye parti, Danmarksdemokraterne, blev kulminationen:

Efter at Morten Messerschmidt overtog formandsposten, sluttede flere eks-DF'ere sig til det nye parti, heriblandt nøglefigurerne Peter Skaarup og Søren Espersen.

Læs også

Bedre fat i jyderne

Det er især de jyske vælgere, der har forladt partiet, mens DF har haft lettere ved at holde fast i de sjællandske stemmer, viser tal fra Danmarks Statistik.

"Det er vigtigt, at vi får genoprettet balancen igen," konstaterer partisekretær Simon Vanggard.

Vi har ikke lavet en stor analyse af, at hvis vi lægger det i Midtjylland, så vælter det ind med vælgere.

Peter Kofod
Gruppeformand, Dansk Folkeparti

Også gruppeformand Peter Kofod ser gerne, at DF får bedre fodfæste i Jylland igen.

"Det vil vi selvfølgelig gerne," siger han.

Kofod var sammen med resten af folketingsgruppen, undtagen Mette Thiesen, mødt op til åbningsfesten.

Men partileder Morten Messerschmidt mener ikke, at de jyske vælgere er vigtigere end andre. I stedet håber han, at der kan komme partikontorer rundt i hele landet.

"Jeg har en ambition om, at man – uanset hvor man bor i Danmark – maksimalt skal køre en time i sin bil for at møde en fra Dansk Folkeparti," sagde formanden i sin tale, inden han løftede den rød- og hvidstribede grænsebom ind til partikontoret, og erklærede det for åbent. 

Foto: Arthur J. Cammelbeeck

Ejstrupholm var billig

Når man kigger på stemmetallene, virker det symbolsk, at det netop er Ejstrupholm, Dansk Folkeparti flytter til.

I 2015 blev partiet størst i landsbyen med 1.600 indbyggere. Men i 2019 mistede DF positionen til Venstre, og i 2022 løb Danmarksdemokraterne med sejren.

I dagens anledning har ejstrupholmerne lavet flagallé gennem hele hovedgaden. Den lokale bodega, Stokrosen, har stillet telt, grill og fadølsanlæg klar til DF's gæster. Og Ejstrupholms knallertklub står for at grille frankfurter og pølsebrød.

"Det betyder meget for en by som Ejstrupholm, at der kommer noget liv til byen. Så er det lige meget, hvilket parti de kommer fra," siger Finn Lindskow, der er medlem af knallertklubben, men ikke DF-vælger.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck

Selvom det nye hovedkontor ligger i en tidligere DF-højborg, skal man ikke overfortolke det, lyder det fra Peter Kofod.  

"Vi har ikke lavet en stor analyse af, at hvis vi lægger det i Midtjylland, så vælter det ind med vælgere. Det kunne lige så godt have ligget i Padborg eller et andet sted i Jylland," siger han.

Derimod handler valget af Ejstrupholm om økonomi.

"Vi fik et rigtig godt tilbud," fortæller Morten Messerschmidt.

Læs også

"Kun fantasien sætter grænser"

Det faldende medlemstal og langt færre gruppestøttemidler som konsekvens af efterårets vælgerlussing, har også gjort sit indhug i DF's partikasse. Tidligere har partiet brugt omkring halvanden millioner kroner på årsmødet, men næste gang er budgettet 250.000 kroner, fortæller Simon Vanggard.

Den nye virkelighed har medført, at partiet skal tænke i andre baner.

"Måske har vi i virkeligheden været lidt forkælede i mange år, hvor pengene bare rullede ind i kassen, og vi kunne spendere vildt og inderligt. Nu skal vi til at tænke os lidt om. Det er sundt," sagde Pia Kjærsgaard, der havde klare og rødmossede øjne, da hun blev klappet ned fra talerstolen til åbningsfesten.

Foto: Ninna Rønberg/Altinget

Derfor er et vigtigt formål med det nye kontor også at give lokalforeningerne et sted at holde til.

"Der er ingen af os, der har råd til at leje et lokale, hvis vi gerne vil lave en debat eller invitere til foredrag," forklarer Grete Rusbjerg, der er lokalformand i DF-Holstebro.

Derudover skal rummet i stueplan og kælderlokalerne være kontor for to ud tre ansatte i partiorganisationen, lager for reklameartikler, og danne rum for DF's fysiske butik og webshop, kursuscenter og arrangementer som foredrag, vinsmagning og musikquiz.

"Det er kun fantasien, der sætter grænser," konstaterer lokalformanden fra Herning, Gitte Dahm.

En symbolsk flytning?

"Velkommen til Jylland. Tak for indsatsen," står der på et til-og-fra-kort på gavebordet, der undervejs blev udvidet med et ekstra bord.

På nuværende tidspunkt er Dansk Folkeparti det eneste parti med partikontor i Jylland.
Få her overblikket over partiernes partikontorer her.

Men udover at flytte to ud af tre medarbejdere fra partiorganisationen, er det ikke planen, at nogen af folketingsmedlemmerne eller ansatte på Christiansborg skal være tilknyttet det jyske kontor.

Alligevel mener Morten Messerschmidt, at det sender et signal til vælgerne.

"For DF handler det om at gøre det, vi selv har prædiket i mange år i forhold til at flytte arbejdspladser og andet ud af København," siger han.

Den topstyring, der var engang, er der ikke mere.

Kaare Svendsen
DF-veteran

Det giver heller ikke mening, at de skulle sidde i Ejstrupholm, når deres arbejde er på Christiansborg. Det ville være symbolsk, mener partisekretær Simon Vanggard.

Men i andre sammenhænge ville I have kaldt den her type flytning for symbolsk. Er det ikke hyklerisk?

"Jeg synes i det mindste, vi gør noget. Danmarksdemokraterne vil flytte 10.000 arbejdspladser fra hovedstaden. Jeg ved ikke, om de har tænkt på at flytte sig selv også," siger han og fortsætter:

"Den helt store grund til, at vi flytter, er, at det giver praktisk mening for os. Hvis det bare var for at få en god avisoverskrift, var det en bøvlet manøvre."

Skal uddanne DF-ambassadører

Selvom Morten Messerschmidt ikke vil komme forbi partikontoret ugentligt, men nok nærmere forventes et par gange om året, mener Simon Vanggard stadig, at huset bringer partiet tættere på de jyske vælgere.

"Det er et hus, hvor man kan komme forbi og møde en DF'er," siger han.

"Det her med at være fysisk til stede og i øjenhøjde med vores vælgere og medlemmer er vigtigt for at genvinde tilliden fra dem, der engang stemte på os."

Foto: Ninna Rønberg/Altinget

Desuden skal huset være en "katalysator" for at uddanne ambassadører blandt partiets cirka 7.000 medlemmer, der kan tale varmt om DF til naboer, kolleger og venner.

"De får en stærkere tilknytning til DF, når de bliver taget helt ind i kernen," forklarer Vanggard.

For 48-årige Connie Thomsen, der har stemt på DF siden begyndelsen, betyder det noget, at Morten Messerschmidt siger, han vil tættere på danskerne. Hun er mødt op til åbningen sammen med sin datter, fordi de bor lige i baghaven til Ejstrupholm.

Mens hun taler, viser hun sin nye DF-trøje, hun har fået efter at have meldt sig ind i partiet til et særligt introduktionstilbud i dagens anledning.

"Vi føler os inddraget, når det er tættere på. Vi har kun kendt dem fra lang afstand," siger Connie Thomsen.

DF's messias

Siden Morten Messerschmidt er blevet formand, har han udvidet hovedbestyrelsen til at omfatte et medlem fra hver valgkreds og lavet andre forandringer i partiorganisationen.

Det har vakt begejstring i det DF-bagland, som Altinget taler med til flytningen og åbningen.

"Den topstyring, der var engang, er der ikke mere," siger DF-veteranen Kaare Graversen fra Ejstrupholm.

"Vi har fået mere indflydelse, efter vi har fået ny formand. Det er en helt anden måde, tingene kører på, siger Gitte Dahm fra Herning.

"Man føler, man bliver værdsæt."

Det er også svært at finde én til åbningen, der ikke tror på, at Morten Messerschmidt er den rette til at genrejse partiet. De fremmødte har respekt for, at han har været med siden begyndelsen.

"Han er partiets messias," lyder det fra det mangeårige DF-medlem Birgit Hyldegaard, hvis ord falder over hinanden, når hun taler om Messerschmidt. Hun er taget hele vejen fra Roskilde for at være med.

Der er heller ingen tvivl om, hvilken fortælling alle fremmødte skal efterlades med lørdag eftermiddag. Som Simon Vanggard sagde i sin velkomsttale:

"Vores storhedstid ligger ikke bag os. Men foran os."

Foto: Arthur J. Cammelbeeck

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

Peter Kofod

MF (DF)
lærer (UC Syddanmark 2015)

0:000:00