DF kræver folkeafstemning om randzoner

MILJØ: Dansk Folkeparti er så utilfreds med ændringen af randzoneloven, at partiet vil benytte en mulighed i Grundloven for at sende loven til folkeafstemning. Venstre afviser (opdateret).
Fødevareminister Mette Gjerskov (S) vil ændre randzoneloven - det vækker vrede i DF.
Fødevareminister Mette Gjerskov (S) vil ændre randzoneloven - det vækker vrede i DF.Foto: Rune Johansen
Anders Jerking
Dansk Folkeparti vil benytte en paragraf i Grundloven til at sende ændringen af randzoneloven til folkeafstemning.

Lovforslaget ventes vedtaget i næste uge og er en ændring af den randzonelov, som VKO vedtog sidste år. Ændringerne handler om at give befolkningen adgang til de 10 meter brede randzoner, der til efteråret skal etableres omkring vandløb og større søer. Desuden forbyder forslaget landmænd at dyrke energiafgrøder i randzonerne.

Men Dansk Folkeparti er så stærk modstander af ændringerne, at partiet vil forsøge at gøre brug af Grundlovens §42. Den giver mulighed for, at et lovforslag kan sendes til folkeafstemning, hvis mindst 60 medlemmer af Folketinget ønsker det.

Nu vil Dansk Folkepartis fødevareordfører, René Christensen, prøve at samle 60 underskrifter.

"Folkeafstemning er en god model, fordi Grundloven giver den mulighed, hvis et snævert flertal tromler et stort mindretal. Det gør fødevareministeren her med sin magtarrogance," siger han til Altinget.dk.

Folkeafstemning er en god model, fordi Grundloven giver den mulighed, hvis et snævert flertal tromler et stort mindretal. Det gør fødevareministeren her med sin magtarrogance.

René Christensen
Fødevareordfører for Dansk Folkeparti

"Det er principielt"
René Christensen erkender, at også VKO vedtog love med snævre flertal, men han mener, at denne sag er anderledes, fordi fødevareminister Mette Gjerskov (S) ændrer en lov, inden den er trådt i kraft.

"Vores randzonelov handlede om at nå nogle mål for vandmiljøet. Nu bruger ministeren sin magt til at ændre forslaget radikalt. Det er principielt. Hun kalder adgangen en gave til befolkningen, men hun vil ikke betale prisen til landmændene," siger han.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) anerkendte under 2. behandlingen af forslaget onsdag, at DF kan prøve at få loven til folkeafstemning, men hun undrer sig over ideen.

"Det er et meget voldsomt middel at tage i brug i denne sag, og jeg er ikke sikker på, at partiet vil vinde en eventuel folkeafstemning," sagde hun.

V: Vi skal drøfte det i gruppen
Venstres ordfører på forslaget, Esben Lunde Larsen, vil drøfte forslaget om en afstemning med sin folketingsgruppe.

"Det taler for, at dette ændringsforslag har vidtgående karakter, fordi man giver befolkningen adgang og ophæver dyrkningsretten. Det taler imod, at det er vidtrækkende at sende en lov til folkeafstemning. Vi må derfor grundigt drøfte, om det parlamentariske redskab skal tages i anvendelse," siger han til Altinget.dk.

Opdatering:
Venstre har taget stilling til sagen. Selv om partiet er imod lovforslaget, vil partiet ikke støtte en folkeafstemning.

"Venstre respekterer den parlamentariske situation, og vi finder ikke en udskydelse hensigtsmæssig på baggrund af en folkeafstemning," skriver Esben Lunde Larsen til Altinget.dk.

Dermed bliver der ingen folkeafstemning. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

0:000:00